Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Наталя Пазенко: Про проблеми та перспективи розвитку дошкільної освіти Святошина

Опубліковано 31 липня 2014 року о 10:33

Святошинський район один з найбільших і густонаселених у столиці. Мережа дошкільних навчальних закладів Святошинського району нараховує 64 (602 групи) дошкільні навчальні заклади комунальної та приватної форм власності. З них 50 дошкільних навчальних закладів та 8 навчально-виховних комплексів комунальної власності, 5 навчально-виховних комплексів приватної власності та 1 центр розвитку дитини.

Чи існує на сьогоднішній день дефіцит місць в дошкільних установах району ми поцікавились у заступника голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації з гуманітарних питань і соціальних питань Наталі Сергіївни Пазенко.

- Пані Наталю, скільки на сьогодні дітей виховується у дошкільних навчальних закладах Святошина?

Н.П.: У Святошинському районі у дошкільних навчальних закладах комунальної форми власності в 2014 році виховується 13845 дітей, що з розрахунку на 100 місць становить 117 дітей.

В 2014 -2015 році за рахунок бюджету міста планується відкриття 5 додаткових груп. В ДНЗ№ 68 (2), 284 (2), 469 (1), НВК «Свічадо» (1). Плануються також відкриватися групи короткотривалого перебування дітей в ДНЗ № 139 та №203.

- Як показує динаміка зростання кількості дітей в дошкільних навчальних закладах Святошинського району, з 2011 року кількість дітей, зросла на 2,5 тис?! Це доволі вагомий показник для району.

Н.П.: Так, наші дошкільні навчальні заклади перевантажені великою кількістю дітей, особливо це стосується мікрорайонів: Біличі, Академмістечко, Святошин. Тому ми постійно аналізуємо завантаженість мережі дошкільних начальних закладів району та на основі отриманих показників плануємо відкриття додаткових груп в дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексах.

- За рахунок чого?

Н.П.: Перш за все за рахунок вивільнення приміщень, реорганізації навчально-виховних комплексів в дошкільні навчальні заклади, звільнення від оренди та відновлення непрацюючих дошкільних навчальних закладів.

- Які об’єкти в першу чергу потраплять під програму реконструкції?

Н.П.: Проведення інтенсивної забудови житлового комплексу «Сосновий бір», поруч з яким знаходиться дошкільний заклад № 789 з перевантаженістю на 70% конче потребує реконструкції об’єкту  незавершеного будівництва дошкільного навчального закладу на 130 місць на вулиці Бахмацькій, 35.

У мікрорайоні «Святошин» існує потреба в відкритті груп раннього віку, оскільки в проекті ДНЗ № 214 та ДНЗ № 134 не передбачено роботи таких груп, а ДНЗ № 735 розраховано лише на 3 групи.

Разом з тим продовжується забудова масиву житловим комплексом «Відпочинок», що на вулиці Петрицького. Тому відновлення роботи ДНЗ № 736 ДП «Антонов (вул. Верховнинна, 14) на 250 місць та добудова другого корпусу в ДНЗ № 472 (вул. Пушиної, 5) на 115 місць може значно розвантажити даний мікрорайон.

- На останній Колегії Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації керівництвом районного управління освіти було анонсовано проведення реорганізації в дошкільній освіті. Яких результатів ви очікуєте від реорганізації навчально-виробничих комбінатів в дошкільні навчальні заклади?

Н.П.: У 2014 році закінчується реорганізація НВК «Обрій» в ДНЗ № 284 (вул.Зодчих, 52-а), а НВК «Дзвіночок» в ДНЗ № 68 (вул.Жмеринська, 1-а), також продовжується реорганізація НВК «Свічадо». Тому з нового навчального року заплановано відновити роботу 5 бюджетних груп в НВК «Обрій» (2 групи), «Свічадо» (1 група), «Дзвіночок» (2 групи).

Як я вже зазначала, з 2014 року планує розпочати свою діяльність дошкільний навчальний заклад державної форми власності ДП «Антонов» № 736 (вул. Верховинна, 14) на 250 місць.

Також до нового навчального року за спонсорські та благодійні кошти відновлюється робота груп в ДНЗ № 203 (1 короткотривала група) та 139 (1 короткотривала група), в ДНЗ№ 277 (1 група). Відкриття додаткових груп збільшить мережу дошкільних навчальних закладів на 130 місць.

- Чи заплановано найближчим часом розширення в районі мережі спеціальних дошкільних груп для дітей з особливими потребами?

Н.П.: Так, з вересня 2014 року за рахунок перепрофілювання груп загального розвитку відкривається 2 групи для дітей з загальним недорозвитком мовлення в ДНЗ № 127 та ДНЗ № 85.

- Ми багато говоримо про роботу дитячих закладів, а тепер давайте почнемо з самого початку – «як дитині потрапити до тієї чи іншої дошкільної установи». Як на Вашу думку, чи відчули мешканці Святошинського району переваги впровадження електронної системи запису до дошкільні навчальні заклади столиці?

Н.П.: Електронна система запису до дошкільних навчальних закладів комунальної власності створена з метою прозорості та зручності для запису дітей в дошкільні навчальні заклади і працює в м. Києві та в Святошинському районі зокрема з 1 квітня 2013 року. Згідно ст. 1 Закону України «Про дошкільну освіту» та Порядку електронного запису дітей до дошкільних  навчальних закладів комунальної власності територіальної громади міста Києва основними завданнями порядку електронного запису дітей до ДНЗ є забезпечення права дитини на доступність здобуття дошкільної освіти, рівності умов для повної реалізації її здібностей, таланту, всебічного розвитку. Проте ця система не цілком себе виправдовує. Попри її прозорість існують і проблеми. Часто в електронній системі реєструються діти з Києво - Святошинського району (смт. Коцюбинське, м. Ірпінь, смт. Буча, сіл Петропавлівська Борщагівка та Софіївська Борщагівка), батькам яких зручно залиати дітей в дитячих садочках Святошина на шляху до роботи. А це в свою чергу призводить до чисельних скарг від батьків, які мешкають у Святошинському районі, оскільки їх діти не можуть здобувати дошкільну освіту в ДНЗ нашого району. Особливо гостро це питання постає в мікрорайонах поблизу станцій метро: Святошин, Біличі, Академмістечко.

- Що ще, на вашу думку, є причинами перенавантаження дошкільних установ району?

Н.П.: Одна з причин перевантаження дошкільних навчальних закладівє бажання батьків віддавати своїх дітей в ДНЗ вже з 1,5 річного віку. Відобразилися на на перевантаженості груп у дошкільних навчальних закладах району і наслідки останніх суспільно-політичних подій в державі. Сьогодні наші освітні установи безвідмовно приймають дітей з тимчасово окупованої території АР Крим та територій проведення АТО - Донецької та Луганської областей. На сьогодні до дитячих садочків Святошина вже зараховано 35 дітей вимушених переселенців.

- А як реалізуються завдання фізкультурно-оздоровчого напрямку в дошкільних навчальних закладах району?

Н.П.: В ДНЗ району створені всі необхідні умови для пропагування здорового способу життя та розвитку фізичної культури малюків: працюють спортивні зали з необхідним обладнанням, спортивні майданчики, басейни на базах ДНЗ № 33, №145, №599, №819. До нового навчального року за позабюджетні кошти організована робота по будівництву сучасного спортивного майданчика із безпечним для здоров’я дітей покриттям в ДНЗ № 532. В дошкільних навчальних закладах до нового навчального року проводяться косметичні та капітальні ремонти спортивних залів. Проте конче потребує капітального ремонту басейн в ДНЗ№ 71.

Для покращення умов під час прогулянок дітей, з метою створення безпечних та естетичних умов на території дошкільних навчальних закладів проводяться роботи з поновленням вуличних павільйонів та ігрового обладнання. На жаль, як не прикро це визнавати, більшість закладів проводять такі роботи за позабюджетні кошти, за благодійні внески батьків та спонсорську допомогу.

- Пані Наталю, в умовах підготовки до осінньо-зимового періоду, що цього року обіцяє буди дуже непростим, з огляду на скорочення поставок природного газу, як буде вирішуватися питання опалення в дитячих садочках?

Н.П.: Будемо вживати всіх можливих заходів з енергозбереження. У 2013-2014 навчальному році ми щодня фіксували показники температури в приміщеннях дитячих садочків в холодну пору року та шукали причини значних втрат тепла. В більшості випадків це пов’язано з проблемами опалювальної системи, старими вікнами та щілинами в панелях будівель. Низька температура спостерігалась в ДНЗ №80, №134, №203, №599, №682, №249, №251, №819, №463, №469, №693, №694, №85, НВК «Довіра», «Сузір’я», «Інтел», ШДС «Лісова казка». У  2014 році деякі з цих дошкільних навчальних закладів вже включені в програми «Заміна вікон» (ДНЗ № 249, 463, 599, НВК «Довіра») та «Ремонт фасаду» (ДНЗ № 203).

- Що ви як представник районної влади та безпосередній куратор галузі освіти будете робити для розвитку та вдосконалення системи дошкільної освіти на 2014 – 2015 навчальний рік?

Н.П.: По-перше, продовжуватимемо збільшення мережі ДНЗ за рахунок вивільнених від оренди приміщень, по-друге, продовжуватимемо реалізацію міської програми «Відновлення дитячих садків» та включимо в її план відновлення 5 груп ДНЗ № 785 шляхом звільнення колишнього приміщення дитячого садочка від оренди художньою школою, по-третє, продовжуватимемо заміну інженерних мереж, ремонт харчоблоків та басейну в дошкільних навчальних закладах №60, №80, №735, №85, №674, №390, № 71, НВК Довіра», «Лілея». Завдань та планів багато – дай Боже сил втілити їх в життя.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux