Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Суїцид – швидкий вихід із безвихідної ситуації, або як почути дитячий «крик по допомогу»? (фото)

Опубліковано 21 лютого 2014 року о 12:53

20 лютого 2014 року в приміщенні Святошинського районного у м. Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відбувся семінар на тему «Профілактика суїцидальної поведінки підлітків», в якому взяли участь соціальні педагоги, психологи шкіл району та фахівці із соціальної роботи Центру.

Актуальність дитячої проблематики в суїцидології визначається нагальністю профілактики самогубств серед учнівської молоді. Згідно з результатами соціально-психологічних досліджень, 27,2 % дітей віком 10-17 років іноді втрачають бажання жити, 17,8 % - вважають, що нікому немає до них справ, 25,5 % - не завжди можуть розраховувати на допомогу близької людини, 51,9 % - не стримуються в ситуації конфлікту.

Сьогодні аксіома про те, що життя, яким би воно не було, є благом, більшим за яке немає нічого в світі, досить знівельована. За останнє десятиріччя кількість самогубств серед молоді зросла у 3 рази.

На думку судових експертів, причиною більшості так званих "смертей від нещасного випадку" (передозування лікарських препаратів, автомобільні аварії, падіння з висоти і т.д) насправді є суїцидами. Основними причинами, що призводять до самогубства вважаються конфлікти з батьками та однолітками, страх перед майбутнім, самотність.

Найчастіше роблять такі спроби (які часто, на жаль, закінчуються смертю) підлітки у віці від 10 до 14 років, причому в основному (майже в 80%) це аж ніяк не діти з неблагополучних сімей, а цілком успішні домашні підлітки.

Як протидіяти прагненню вкоротити собі віку?

Ми живемо у складному світі. Підлітки, як і дорослі, зіштовхуються з безліччю стресових ситуацій. Управління стресом — це мистецтво, якому треба вчитися.

У шкільному середовищі необхідно:                                       

  •  Запобігти психічному зараженню за механізмом однієї з підліткових реакцій - реакції імітації
  •  Підвищувати загальну психолого-педагогічну компетентність дорослих: батьків, педагогів
  •  Систематично проводити роботу з психологічної діагностики емоційного стану у підлітків з метою профілактики депресивних і суїцидальних станів

Найчастіше діти вчаться життю у дорослих, які є для них моделями. Щоб уміти уникати в житті серйозних проблем, дітям важливо, щоб поряд був хоча б один дорослий, на якого можна покластися. Відкрите спілкування в сім'ї дозволяє членам родини благополучно, без ризику бути незрозумілими, виразити все, що їх турбує.

Атмосфера любові, прийняття й поваги до її особистісних прав надалі може убезпечити дитину від фатального вчинку. Діти, які висловлювали суїцидальні наміри або здійснювали спробу самогубства, потребують кваліфікованої психологічної допомоги. Їхній «крик по допомогу» обов'язково має бути почутий близькими, і дитина має отримати на нього відповідь.

Рекомендації батькам:

1. ВИСЛУХОВУЙТЕ – «Я чую тебе». Не намагайтесь утішити загальними словами типу «Ну, все не так погано», «Тобі стане краще», «Не варто це робити». Дайте можливість висловитись. Ставте питання й уважно слухайте.

2. ОБГОВОРЮЙТЕ – відкрите обговорення планів і проблем знімає тривожність. Не бійтесь говорити про це – більшість людей відчувають незручність, кажучи про самогубство, й це виявляється в запереченні або уникненні цієї теми. Бесіди не можуть спровокувати самогубства, тоді як уникнення цієї теми збільшує тривожність, підозрілість.

3. БУДЬТЕ УВАЖНІ до непрямих показників при передбачуваному самогубств. Кожну жартівливу згадку або загрозу слід сприймати серйозно. Підлітки часто заперечують, що говорили серйозно, намагаються висміювати дорослого за його зайву тривожність, можуть удавати гнів. Скажіть, що ви сприймаєте їх серйозно.

4. СТАВТЕ ЗАПИТАННЯ – «Таке враження, що ти насправді говориш…», «Більшість людей замислювались про самогубство…», «Ти коли-небудь думав (думала), як це зробити?»  Якщо ви отримуєте відповідь, тоді переходьте до конкретних запитань.

5. ПІДКРЕСЛЮЙТЕ ТИМЧАСОВИЙ ХАРАКТЕР проблем – визнайте, що його (її) відчуття дуже сильні, проблеми складні. Дізнайтесь, чим ви можете допомогти, оскільки вам він (вона) уже довіряє. Дізнайтесь, хто ще міг би допомогти в цій ситуації. 

 

Святошинський районний у м. Києві центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux