Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Вище України тільки небо, але й небо над Україною – також Україна»: 30 січня в СШ № 235 ім. В.Чорновола відбулась творча зустріч з письменником Петром Іллічем Осадчуком (фото)

Опубліковано 30 січня 2014 року о 18:00
фото

Я переконаний: на все свій час,

Його не змінять паніка й аврали.

Якщо історія колись обрала нас,

То й ми самі історію обрали.

(Петро Осадчук)

 

30 січня 2014 року в гостинній залі СШ № 235 ім. В.Чорновола (вулиця Велика кільцева дорога, 1-б) на дружню зустріч щирих однодумців зібрало слово. Не дивлячись на плинність часу, моди, політичних інтриг для людей, які сьогодні завітали на творчу зустріч з видатним українським письменником, членом спілки письменників України, громадським діячем Петром Іллічем Осадчуком, любов до рідного слова залишається незмінною.

Зустріч відбулась під патронатом голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Юрія Івановича Бондаря, за підтримки керівника Святошинського районного осередку Об’єднання «Самопоміч» В’ячеслава Шовкового.

Завітали на творчу зустріч чимало шанувальників творчості відомого українського письменника, серед яких начальник відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Ірина Романенко, директор СШ № 235 ім. В.Чорновола Валерій Гордійчук, директор методичного центру районного управління освіти Гуменна О.М., голови методичних об’єднань української мови та літератури загальноосвітніх навчальних закладів району, громадськість.

На творчому вечорі прозвучало багато віршів Петра Ілліча, у виконанні учнів школи та самого автора, прозвучали пісні на слова поета, гості мали змогу ознайомитися з його життєвим і творчим шляхом.

Петро Ілліч Осадчук народився 2 грудня 1937 року в селі Острівець Городенківського району на Івано-Франківщині в сім’ї хліборобів. У 1955 році став студентом філологічного факультету Одеського університету ім. І.І. Мечникова, після закінчення якого вчителював у селі Стара Царичанка на Одещині. Згодом на тій же Одещині працював газетярем, в обкомі комсомолу, а потім — у Києві. Був редактором у видавництвах «Маяк» та  «Молодь». З 1976 по 1991 рік працював секретарем правління столичної письменницької організації.

Восени 1989 року увійшов до складу ініціативної групи, яка підготувала основоположні документи Народного Руху України за перебудову; першим із трибуни загальних зборів Київської організації Спілки письменників України, що відбувалися під головуванням Івана Драча, «озвучив» рухівську програму.

Вірші почав публікувати ще в студентські роки. У середині 1960-х років став виступати з поезіями в республіканських газетах і журналах, альманахах і збірниках. Петро Осадчук — автор більше 20 поетичних збірок. Серед них — «Вітряк», «Третій перевал», «Біографія вірності», «Земля, зігріта любов'ю», «Сурми на світанні», «Біла каравела», «Літаюча тарілка». Видав книжку літературно-критичних статей і есе «Поезія — молодість душі».

Педагогічні здібності та робота на освітянській ниві допомагають йому просто і цікаво писати для малих читачів і зараз. Перу письменника належать книжечки віршів для дітей «Ясний світ», «Все співає і росте».

Хоч як парадоксально, але саме пік активної політичної діяльності Петра Осадчука припав на час його депутатства у Верховній Раді України І та ІІ скликань (1990-1998 років) і став міцним поштовхом у його літературній творчості. Осадчук глибше розкрився як багатоплановий поет, поет-публіцист, поет-гуморист, поет-лірик.

Петро Ілліч не просто поет, а й поет-пісняр. Музику до його віршів написали Павло Дворський та Ірина Білик. І зараз на телебаченні і по радіо звучать його пісні про рідну мову, красу, щирі почуття, мрії поетового серця, про зоряні дороги, щасливу долю кожного з нас.

Поезію Петра Ілліча можна читати без упину, щоразу по-новому зачаровуючись глибинними думками автора, схованим поміж рядків.

Дякуючи шанувальникам своєї творчості за теплу і душевну атмосферу творчої зустрічі Петро Осадчук, доброзичлива, добросердечна людина з добрим відчуттям гумору, патріот і активний громадський діяч зізнався, що якби йому запропонували одним реченням виразити сенс свого життя, мету і спрямованість багатьох його римованих і неримованих писань, він сказав би: «Вище України тільки небо, але й небо над Україною – також Україна».

І це не дивно, адже у віршах поета відчуваєш не награний, а глибокий життєвий досвід. Тому вони так легко западають в душу.

На згадку про теплу дружню зустріч Петро Ілліч Осадчук подарував шкільним бібліотекам району свої поетичні збірки, а присутні на творчому вечорі гості подякували Петру Іллічу за досягнення у літературній творчості, за вагомий внесок у відродження духовності та культури українського народу, за щире, мудре слово та побажали натхнення і нових творчих злетів на благодатній ниві поезії!

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux