Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Воїнам – інтернаціоналістам присвячується»: 10 лютого 2014 року в фойє Святошинської райдержадміністрації відкрилась районна виставка дитячих робіт, присвячена 25-й річниці виведення Радянських військ з Афганістану та вшануванню учасників бойових дій на території інших держав

Опубліковано 10 лютого 2014 року о 17:54
фото

«25 грудня 1979 року о 15 годині за московським часом розпочалася операція по введенню частин і підрозділів 40-ї армії Радянських військ до Афганістану.

Ця подія стала яскравим прикладом в історії, як просто найкращі наміри перетворилися на пекло для обох сторін. Першочергова мета формулювалась однозначно: «Надання допомоги дружньому афганському народові в стабілізації внутрішніх відносин і припинення можливої агресії із зовні».

У війни холодні очі та своя безжальна арифметика. Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 року до 15 лютого 1989 року, а це 3340 діб або 9 років, 1 місяць і 20 днів і стала найбільш масштабною для Радянської армії після завершення Другої Світової війни.

Будь-яка війна несе смерть, каліцтво, «вдягає» в журбу тисячі материнських сердець. Чим це можливо виміряти і з чим порівняти? Кому це було потрібно?».

Цими словами сьогодні, напередодні 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану в фойє Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації відкрилася виставка дитячих робіт  присвячена 25-й річниці виведення Радянських військ з Афганістану та вшануванню учасників бойових дій на території інших держав «Воїнам – інтернаціоналістам присвячується».

Назва виставки говорить сама за себе, символізуючи ті колосальні негативні наслідки, які мала ця військова авантюра для сотень тисяч юних синів колишнього СРСР та для самої країни, яка ненадовго пережила завершення афганської епопеї.

Участь у відкритті виставки взяли голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Юрій Іванович Бондар, заступник голови з гуманітарних питань та соціальних питань Наталя Пазенко, начальник ДПІ у Святошинському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві Володимир Ілліч Тесленко, голова спілки ветеранів Афганістану Святошинського району міста Києва Леонід Полосенко, працівники структурних підрозділів Святошинської РДА, громадськість.

«Зараз багато хто говорить, що то була не наша війна, що то були не наші інтереси – але там воювали наші хлопці, там воювали наші родичі, там воювали українці. І хоча ця війна була дуже далека від України, вона пройшла майже через кожну нашу родину і, взагалі через кожне наше покоління. І дійсно там гартувалися люди, які сьогодні знають що таке честь, розуміють, що таке офіцер, і що таке Вітчизна. Усім тим, хто не повернувся живим з Афганістану – світла пам’ять, усім тим хто пережив афганську війну хай щастить, здоров’я, щастя, наснаги, спокою  в душі, і в родинах, а усім тим, хто знає про цю війну по фільмам і книжкам – мирного неба і всілякого щастя», - звернувся до присутніх очільник району Юрій Бондар.

«Світла пам’ять всім тим, хто там загинув, світла пам’ять всім тим, хто робив ту справу. Все те що ви зараз  бачите ми повинні розуміти, цінувати і шанувати…», - зазначив начальник ДПІ у Святошинському районі Володимир Ілліч Тесленко, якому довелось в свій час пронести військову службу на кордоні з Афганістаном та ісламською республікою Іран.

25-та річниця виведення військ – ще одне нагадування для суспільства про тих, хто незважаючи ні на що, з честю виконав свій обов’язок перед державою, і водночас – застереженням сучасним політикам від непродуманих кроків. Про це та інше говорив на відкритті виставки ветеран Афганістану¸ голова спілки ветеранів Афганістану Святошинського району міста Києва Леонід Полосенко. Він поділився з присутніми своїми армійськими спогадами та побажав, щоб ніколи і нікому не довелось дізнатись, що таке війна на власному досвіді. Окрасою виставки став чудовий банер за мотивами фронтового альбому Леоніда Полосенка.

Свої художні роботи представили на виставці талановиті діти Святошина: учні художньої школи мистецтв №5 та вихованці підліткових клубів за місцем проживання ЦСПК «Щасливе дитинство».

В дитячих роботах – не по-дитячому правдиво відтворено основну думку: війна – це безумство, це невиправдана жорстокість. В центрі кожного малюнку люди – молоді, волею злої долі приречені на вірну загибель. Молоді хлопці, чиї імена з цвинтарних надгробків сьогодні болем волають до всього цивілізованого світу: досить уже воєн, під якими б гаслами вони не проходили!

Пам’яті загиблих синів української землі, на всіх фронтах присвятили пісню «Журавлі» Мідея та Адріана Наруцькі, а учень СШ №40 Гліб Іпатов подарував присутнім пісні «Монолог пілота чорного тюльпана» та «На перевале дождь».

Завершила урочисте відкриття виставки «Молитва за Україну» у виконанні Мідеї та Адріани Наруцьких.

Наприкінці, голова Святошинської району Юрій Бондар подякував всім, хто готував цю виставку – і дітям, і батькам, і  педагогам-організаторам, та запропонував проводити тематичні виставки про район,  про Україну, про українців, про дітей, про дорослих, про ветеранів та про багатьох інших у фойє райдержадміністрації один раз в два-три тижні, щоб кожен, хто заходить в райдержадміністрацію бачив, що тут чують кожного, що тут знають, чим живе район, місто і вся держава.

Виставка творчих робіт «Воїнам-інтернаціоналістам присвячується…» розпочала цілу низку районних заходів з нагоди 25-й річниці виведення Радянських військ з Афганістану.

Нагадаємо, що 12 червня 2013 року Президент України Віктор Янукович підписав указ «Про проведення в 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав», згідно якого 2014 рік був оголошений Роком учасників бойових дій на території інших держав.

І що б сьогодні не говорили про афганські роки, як би не оцінювали їх у нашій історії, вони залишаються перш за все болючою раною, і тим, хто з якихось причин захоче якнайшвидше забути про неї, закрити її політичними чи дипломатичними бинтами, невідворотно стане на заваді людська пам’ять. Пам’ять тисяч молодих життів, що згасли у задушливих афганських ущелинах чи на гірських перевалах, пам’ять тисяч материнських сердець, що болітимуть вічно синами своїми, незважаючи на те, яким би високим інтернаціональним обов’язком не благословлялася їхня смерть.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux