Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

В ЦСПК «Щасливе дитинство» відбувся семінар з писанкарства «Символіка великодньої писанки та традиції українського писанкарства» (фото)

Опубліковано 17 квітня 2014 року о 10:04

Символом нашого народу в світі, в якому закодовано сутність національного духу, завжди була українська писанка. Оригінальний орнамент писанок, не тільки чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, він несе прадавні символи світорозуміння і природи, єднає з традицією минулого.

Відчути національний дух, увібрати традиції народу і осмислити світ народної культури, заглибитися у мудрість традиційного світогляду допомагає на заняттях з писанкарства у підлітковому клубі «Оберіг» (вул. Прилужна, 6) Централізованої системи підліткових клубів «Щасливе дитинство» управління у справах сім'ї, молоді та спорту Сова Катерина Олександрівна.

Зараз, перед Великоднем, на заняттях з писанкарства особливий настрій. Мабуть, жодна з існуючих світських і релігійних урочистих подій не дарує стільки радості, як Великдень. Це свято щедре на обрядодійства, що спрямовані на очищення душі від гріхів. Візьмеш у руки писанку – сам стаєш кращим, добрішим, лагіднішим. Візерунки писанки -  це часточка нашої душі, багатства наших традицій, любові, краси, здоров’я, що заповідали нам батьки, діди та прадіди. Творити красу у всьому, передавати секрети майстерності людям - ось творче кредо Катерини Олександрівни. Професійний фахівець, креативний педагог навчає дітей віком від 4 років та дорослих будь-якого віку  народному мистецтву писанкарства та проводить відкриті майстер-класи для вихованців всіх підліткових клубів за місцем проживання естетичного спрямування району.

Долучились до магічного ритуалу наших предків та опановували стародавню техніку писання воском, вивчали писанкову символіку і педагоги-організатори ЦСПК «Щасливе дитинство». 16 квітня у підлітковому клубі «Оберіг» відбувся семінар з писанкарства «Символіка великодньої писанки та традиції українського писанкарства».

Орнамент наносили спеціальним пристроєм — писачком, який занурювали у розтоплений бджолиний віск. Спочатку малювали воском лінії, які мають лишитися не зафарбованими, білими. Потім яйце клали у світлу фарбу, наприклад, жовту. Коли воно висихало, малювали лінії, які мають бути жовті. Далі фарбували в інший, кожного разу темніший колір. Що вимальовували на писанці? Те, що і на вітальних листівках. Але суть писанки не тільки у красивих узорах. Справжня писанкарка не створює свій новий орнамент, а якнайточніше вимальовує давні символи, які передаються віками: здоров’я, довголіття, добробут… Сам звичай писанкарства має витоки з символічного значення яйця, яке майже у всіх народів світу вважалося джерелом життя, символом початку життя, символом сонця.

Писанка символізує народження життя, його безперервність та оновлення. Це своєрідний оберіг від усякої нечисті, хвороби, вогню і нещасть.

 

Джерело: ЦСПК «Щасливе дитинство»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux