Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Святковий захід «Єдиний корінь давнини і сьогодення» пройшов у СЗШ №206

Опубліковано 13 жовтня 2015 року о 18:03
фото

13 жовтня 2015 року величною піснею «Козацькому роду нема переводу» у виконанні шкільного хору розпочалося загальношкільне свято учнів середньої загальноосвітньої школи № 206 «Єдиний корінь давнини і сьогодення», а також благодійний ярмарок дитячих поробок і козацьких страв.

Рідній землі, її синам-героям, від давніх до нинішніх звитяжних днів присвячене це  свято. Уперше у День українського козацтва країна відзначає і День Захисника України. Віднині – це всенародне свято.

Досі живуть легенди про козацьку доблесть, вірність Вітчизні, звитягу, а імена славних лицарів України навіки вписані на скрижалях нашої історії. Але і у наші дні зовсім молоді наші сучасники стають героями, і про них складають пісні і легенди. «Ой на горі та й женці жнуть», «Ти повертайся живим».

... На шкільному подвір’ї шикуються учасники патріотичного флешмобу.

Урочисто запрошують на свято ведучі та директор школи Лаговська Світлана Валеріївна.

Широкою хвилею розливаються козацькі змагання. Першими порівнятися силою і спритністю виходять команди наймолодших учасників – першоклашок: по 4 хлопчики та стільки ж дівчаток з кожного класу змагаються у човниковому бігу, естафеті, стрибках у довжину. Найверткіші крутять обруч. І перемагають 1-В та 1-Г класи, ІІ місце посіла команда 1-А класу, а почесне ІІІ місце – команда 1-Б класу!

Учні 6-8-их класів порядкують: «саджають картоплю». Їхні «вершники» удосконалюють свої уміння у скаканні. І уявіть собі, що скачуть не тільки козаки, а й козачки. Першими до перемоги дісталися учні 6-х класів, за ними – команда учнів 7-х класів, а завершили останніми учні 8-х класів.

А от на старшокласників – учнів 9-11-их класів – чекають справді дорослі випробування: змагання з армреслінгу, збірка-розбірка автомата АК на час. Найкращі результати показали Василенко Валентин, Батир Олексій, Борис Марія та Навроцький Геннадій.

Тим часом над подвір’ям розносяться пахощі національних страв, а особливо козацьких.

І ось гостей вже частують ще гарячими галушками із салом і цибулькою, домашньою локшиною та духмяними потапцями. А яке ж свято на Україні без вареників? Тут вони у горнятках і полумисках і з картоплею, і з грибами, з капустою, вишнями, маком, сиром. Золотаво поблискують на широких тарелях деруни по-козацьки, висвічують круглими боками козацькі зрази, здобрені перчиком та старовинна страва, що зветься тетеря. Зично зазивають до себе господиньки – учениці 4 класу – Дец Стефанія, Невмержицька Марія, Гоц Дарина, аби почастувати свіжим капустнячком, пампушками до смачного борщику у полив’янім горщику. Пригощають тут і узваром, і киселем, і трав’яним чаєм від семи недуг: «Смачного Вам, гості дорогі!»

І спробуй визначити, хто тут переможець!

Серед гостей – батьки, учителі, жителі мікрорайону. Та й мета проведення ярмарку серйозна: виручені кошти підуть на підтримку здоров’я онкологічно хворої дитини – учня 6-А класу Омеляшка Дмитра, який зараз перебуває на реабілітації. Адже козацький звичай вчить ніколи не кидати друга у біді.

На святі були названі імена учнів школи та батьків, що брали участь  в АТО.

Справді ж бо – козацькому роду нема переводу!

Кошти, зібрані на ярмарку, у сумі 19 100 грн.  передані мамі хворої дитини Надії Дмитрівні, яка щиро подякувала усім за допомогу.

Джерело: СЗШ №206


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux