Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Святійший Патріарх Філарет відвідав храм на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело» м.Києва

Опубліковано 14 січня 2018 року о 15:10
фото

14 січня 2018 року, у неділю перед Богоявленням та в день свята Обрізання Господнього, коли Православна Церква вшановує пам'ять святителя Василія Великого, архієпископа Кесарії Каппадокійської (379 р.) та святителя Петра Могили, митрополита Київського, Галицького і всієї Руси (1647 р.), за традицією Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відвідав з архіпастирським візитом столичний храм ікони Божої Матері «Живоносне Джерело», що знаходиться на Борщагівці. 

При вході до храму Патріарха Філарета зустрів настоятель протоієрей Валерій Семанцо та діти – вихованці недільної школи, які теплими словами, віршами і запашним короваєм привітали свого Предстоятеля та запросили його очолити святкове богослужіння.

За Божественною літургією Його Святості співслужили: Патріарший намісник митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, керуючий справами Київської Патріархії, архієпископ Вишгородський Агапіт, настоятель храму протоієрей Валерій Семанцо, клір храму та запрошене духовенство.

Звертаючись у своїй проповіді до вірян, Святійший Патріарх розповів, що Христу треба було обрізатися для того, щоб виконати той закон, який Він сам встановив. Тобто Христос-Законодавець - став виконавцем закону, як і сказав Він одного разу Своїм учням, що прийшов не порушити закон, а виконати його.

"Чому Господь наш Ісус Христос прийняв обрізання? Будучи Богом принизив Себе до такого стану, що був обрізаний. Яка причина? А причина та, що Він встановив закон про обрізання, Він - Законодавець. Якщо Він встановив, то чи повинен Він виконувати, ставши Людиною? Якщо Він - Законодавець, вимагає від нас виконувати Його постанови і закони, то, звичайно, Він як Законодавець, повинен і виконувати ці закони. І Господь наш Ісус Христос виконав закони, які Він дав людям. Тому і обрізався. Хоч і обрізання Йому було непотрібне" - сказав Святійший. 

Патріарх відзначив, що для спасіння не достатньо зовнішньо виконувати закон, недостатньо вважати себе просто віруючим, але треба сповідувати істинну віру і жити цією вірою. А ознакою живої віри - є побожне смиренне життя, сповнене любов'ю до Бога і людей.

"Господь наш Ісус Христос виконав всі приписи закону, який Він встановив. А книжники і фарисеї теж виконували і хвалились тим, що вони виконують закон. А чому ж Господь засудив їх, якщо вони виконували закон? Господь їх засудив не за те, що вони виконували закон, а за те, що дух їхній був грішним. Наприклад, той фарисей, про якого є притча, який молився і говорив: "Господи, я не такий, як всі інші. І тримаю піст, і молюсь, і десятину віддаю. Я не такий, як цей митар". Ця людина, хоч і виконувала всі закони, але дух його був гордий. У нього був той дух, який виник у диявола. А Ісус Христос яким був? Смиренним. Не гордий, як фарисей, а смиренний. І смирення його, насамперед, виявилось у тому, що Він, будучи Царем, народився у вертепі і був покладений у яслах. Христос сказав, щоб ми уподібнювались Йому, бо Він є лагідний і смиренний серцем. 

Який з цього висновок треба зробити для нас? Ми теж зовнішньо виконуємо приписи Православної Церкви, дотримуємось посту, приходимо до храму, сповідуємось, причащаємось, молимось вдома. Все це добре. В той же час серед нас є багато людей гордих, несмиренних, жорстоких, які заздрять і осуджують ближніх. Скажіть, цей внутрішній стан відповідає нашій вірі? Не відповідає. Але наш внутрішній стан повинен відповідати нашій вірі.

Тому ми повинні бути, з одного боку, смиренними, а головне, що повинна бути в наших серцях і душах любов до людей. Без любові всі ці зовнішні ознаки приналежності до Христа і Церкви - не мають значення, якщо всередині немає любові. А любов виявляється в добрих ділах, тому нам треба побільше робити добра" - виголосив Патріарх.

Також, як зазначив Предстоятель, для спасіння потрібна віра, бо вірою людина спасається. Але треба мати віру православну, сповідувати істинне вчення, яке відкрив людям Господь наш Ісус Христос, відстоювали святі отці Церкви, зокрема святителі Василій Великий і Петро Могила. Саме жива православна віра приводить людину до примирення з Богом і спасіння. 

"Нам треба мати віру. Віру не просто в існування Бога, а ту віру, яку нам відкрив Господь Ісус Христос. Ось те, що Бог відкрив - у це треба вірити. А не в людські мудрування, не в людську філософію. Бо людина, оскільки вона обмежена і гріховна, дуже часто помиляється. Людська мудрість часто приводить до неправди. Вірити треба в те, що відкрив Бог. Саме це є істина. Бо Ісус Христос сказав: "Я є Істина". І те, що Він сказав, те, що Він відкрив - у це і треба вірити. Будемо молитись до Господа нашого Ісуса Христа, до святителів Василія Великого і Петра Могили, щоб Господь зберіг в наших серцях православну віру і щоб ми цю віру православну втілювали у наше земне життя і за це отримали вічне і блаженне життя" - закликав у своїй проповіді Предстоятель.

Після завершення Божественної літургії був відслужений молебень до святителів Василія Великого та Петра Могили.

Після Божественної Літургії настоятель храму протоієрей Валерій Семанцо подякував Патріарху Філарету, владикам і духовенству за молитву та подарував архіпастирям квіти.

Напередодні свята, 13 січня 2018 року, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні духовенства звершив у Володимирському соборі столиці Всенічне бдіння. По завершенні богослужіння духовенство собору та патріарший хор колядували і щедрували, прославляючи народженого Сина Божого.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux