Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Сергій Позняков: Про відповідальних за якість комунальних послуг

Опубліковано 19 серпня 2014 року о 16:29

10 квітня 2014 року Верховна рада України прийняла Закон України № 1198 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії».

Цим законом були внесені зміни до Законів України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про житлово-комунальні послуги», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про теплопостачання», «Про засади функціонування ринку природного газу».

Про основні моменти цих змін та їх вплив на пересічних споживачів ми поспілкувалися з начальником управління житлово-комунального господарства Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Сергієм Анатолійовичем Позняковим.

Сергію Анатолійовичу, наразі на законодавчому рівні змінено порядок формування та затвердження тарифів на гарячу, холодну воду, водовідведення та опалення. Як це вплине на простих споживачів?

С.П.: Раніше тарифи на комунальні послуги для кінцевого споживача затверджували органи місцевого самоврядування, тепер - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Тепер місцева влада може затверджувати лише тарифи на утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.

До відома: Тарифи із структурою після затвердження публікуються на сайті Національної комісії: http: / /www.nkp.gov.ua/

Новим законом визначено, що виконавцем послуг з централізованого опалення та послуг з централізованого постачання гарячої води для об'єктів усіх форм власності є суб'єкт господарювання з постачання теплової енергії (теплопостачальна організація).

Виконавцем послуг з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення (з використанням внутрішньо будинкових систем) для об'єктів усіх форм власності є суб'єкт господарювання, що провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та водовідведення.

А хто може тепер бути виконавцем послуги?

С.П.: Виконавцем послуги може бути лише постачальник води чи тепла з відповідною ліцензією. Також, відтепер договір на надання послуг з централізованого опалення, послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з централізованого постачання гарячої води, послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що укладається виконавцем із споживачем-фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, є договором приєднання.

У свою чергу, відповідно до Цивільного кодексу, «договір приєднання - договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору». Крім того, відповідно до Закону № 1198 «договір на надання послуг з централізованого опалення, централізованого з водовідведення (з використанням внутрішньо-будинкових систем) у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та виконавцями цих послуг».

Тобто тепер договори із кінцевим споживачем мають укладати постачальники послуг, якими у м. Києві є ПАТ «Київенерго» та ПАТ «Київводоканал»?

С.П. Саме так. А новою формою договору буде договір приєднання, за яким споживач не може пропонувати свої умови договору.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю за поданням управління житлово-комунального господарства


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux