Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Семінар до 25-ї річниці створення громадсько-політичної організації «Народний Рух України за перебудову» відбувся в ЦСПК «Спорт для всіх» (фото)

Опубліковано 18 вересня 2014 року о 10:08
фото

17 вересня в приміщенні підліткового клубу «Авіатор» (вул. Підлісна, 3) Централізованої системи підліткових клубів «Спорт для всіх» управління у справах сім'ї, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації відбувся семінар педагогічних працівників «Народний Рух України за перебудову».

Україна відзначає 25-у річницю створення громадсько-політичної організації «Народний Рух України за перебудову» - організованої політичної сили, вияву громадянської та національної гідності в Україні, незламності духу українців.

Народний рух України за перебудову - організація об'єднана спільною метою і спільними завданнями супроти комуністичної тоталітарної системи.

8–10 вересня 1989 року в Києві відбувся І (установчий) з’їзд Народного руху України за перебудову. Це була перша масова громадсько-політична сила, яка об’єднала в своїх лавах противників радянської системи, які прагнули підтримати курс КПРС на оновлення. З’їзд прийняв Декларацію про створення Народного руху України за перебудову, програму і статут Руху, відозву «До народу України», звернення «До всіх неукраїнців в Україні», «Проти антисемітизму», «На підтримку прагнень кримсько-татарського народу», «До українців, що проживають на території Української РСР і обрали своєю рідною мовою російську», заяву «Про вибори».

В перший же рік свого існування Рух організував ряд значних масових заходів, метою яких було здобуття державної незалежності, відродження української нації та державності українського народу. Найгучнішими заходами НРУ були «живий ланцюг» до дня злуки ЗУНР і УНР (22 січня 1990 року), виїзд на Нікопольщину та Запоріжжя на святкування 500-ліття запорозького козацтва (серпень 1990 року), масові акції під Берестечком, Батурином, у Лубнах і Хотині.

У 1990 році громадсько-політична організація «Народний Рух України за перебудову» взяла участь у виборах до Верховної Ради УРСР. Незважаючи на монополію компартії на засоби масової інформації, депутати організації у парламенті склали кістяк опозиційного блоку «Народна рада», який налічував 211 депутатів із 450.

«Народний Рух України за перебудову» був рушійною силою, що привела Україну до відновлення незалежності.

Саме Народним Рухом України ще на початку 90-х років минулого століття була розроблена програма Державотворення, якою визначався Європейський курс розвитку, як стратегічний для Української Держави. Саме рухівці наполягали на вступі України до європейської системи колективної безпеки НАТО. Саме рухівці чітко вказували на Кремль, як головну небезпеку для України. Реальне життя підтвердило правильність рухівських передбачень.

 

Джерело: управління у справах сім’ї, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux