Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Психологи закладів освіти взяли участь у роботі навчально-практичного семінару «Робота з ПТРС у рамках когнітивно-поведінкової терапії» (фото)

Опубліковано 20 квітня 2015 року о 16:27
фото

З 15 по 17 квітня 2015 року практичні психологи та соціальні педагоги Святошинського району взяли участь у роботі навчально-практичного семінару «Робота з ПТРС у рамках когнітивно-поведінкової терапії», який відбувся у Львові.

З метою отримання знань щодо надання психологічної допомоги родинам та всім, хто стикається у своїй роботі з психічною травмою методистом науково методичного центру Управління освіти, молоді та спорту Наталією Миколаївною Урманчевою була проведена робота по співробітництву з ЛНУ імені Івана Франка.

Островська Катерина Олексіївна, психотерапевт, кандидат  психологічних наук, професор кафедри психології Львівського національного університету імені Івана Франка, під час зустрічі ознайомила присутніх з засадами короткотермінової терапії.

 «Так як позитивна психотерапія виходить із того, що в основі багатьох психологічних і психосоматичних захворюваннях лежить конфлікт, то зміна точки зору на симптом або синдроми дозволяє психотерапевту, психологу (і клієнту) більш диференційно підходити до конфлікту. Іншими словами, психотерапевт, виявивши, що депресія – це перш за все «здібність людини глибоко, емоційно реагувати на конфлікт», далі буде працювати не стільки із депресією, скільки з конфліктом, який стоїть за цим синдромом» - зазначила Катерина Олексіївна.

Позитивна психотерапія – це конфлікт-центрована сфокусована короткотермінова психотерапія, що базується на позитивному підході, змістовній моделі та зорієнтована на рішення, спрямоване на виявлення ресурсів для розв’язання проблеми, самопізнання та самодопомогу. Під час взаємодії, провідну роль в якій відіграє психотерапевт, увага приділяється теперішньому, майбутньому і наявним ресурсам. Ця взаємодія сприяє зміні реальності клієнта, яка має відношення до проблемної ситуації, що, в свою чергу, породжує у клієнта необхідну впевненість і мотивує його на пошук інших можливостей рішення.

Тож, підводячи підсумки можна відмітити, що завдання психолога полягає не в тому, щоб виявити “дефіцити” у житті клієнта, а в тому, щоб актуалізувати потенціал клієнта, який у нього вже існує, підтримати і розвинути вже наявні в нього ресурси. А будь-яке проблемне минуле сприймається виключно як корисний досвід, який дозволяє зробити важливі позитивні висновки на майбутнє і рухатись далі до досягнення бажаного результату. Результат при цьому визначається так, щоб він був максимально реалістичним, вимірюваним і досяжним.

Що стосується ресурсу для працівників психологічної служби то вони мали можливість не тільки отримати знання, але й побувати на екскурсії «Золота Підкова Львівщини».

Всьому людству вже давно зрозуміло, що неможливим є здоров’я тіла та щастя у житті без здоров’я психіки (врівноваженості та гармонії душевних станів).

 

Джерело: управління світи, молоді та спорту.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux