Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Профілактика переохолоджень та травм у зимовий період

Опубліковано 21 січня 2016 року о 17:08
фото

Медичний персонал КНП «ЦПСД» №2 Святошинського району м.Києва під час амбулаторних прийомів та відвідувань удома приділяє постійну увагу питанням підвищення рівня медичних та гігієнічних знань пацієнтів. Крім того, проводяться колективні бесіди та лекції з актуальних питань збереження здоров’я та запобігання хворобам.

У зв’язку з низькою температурою повітря та іншими несприятливими погодними умовами сьогодні набуває актуальності тема профілактики переохолоджень. Слід пам’ятати, що навіть за невеликих морозів і за суттєвої вологості повітря, на вулиці нас підстерігає небезпека переохолодження.

Переохолодження може статися навіть при плюсовій температурі, коли температура повітря  знижується бодай на один градус від звичної. Найбільш вразливими є ті частини тіла, де практично нема підшкірного жиру – це вушні раковини, палці рук та ніг. Головна запорука збереження організму від переохолодження – правильний одяг. Слід одягатися по погоді, одяг має складатися з багатьох шарів. Але й кутатися не годиться, бо ви можете спітніти на вулиці, а вологий одяг сприяє переохолодженню.. Краще надягти зайву кофтину, яку можна зняти в разі потреби. Одяг не має прилягати щільно до тіла, щоб не заважати вільній циркуляції крові. Для захисту вразливих частин тіла треба носити теплий шарф, рукавиці. Обов’язково покривайте голову, тому що найбільше тепла втрачається саме через поверхню голови. Взуття краще носити натуральне, в разі необхідності вкладати додаткові устілки.

Важливу роль в збереженні тепла відіграє калорійна їжа, гарячі напої.

Перебування на холоді в русі підтримує гарний темп кровообігу.

Якщо так сталося, що шкіра на руках стала блідою (це перший ступінь відмороження), слід зігріти її теплими руками, легким масажем, розтиранням вовняною тканиною до почервоніння, або просто постаратися зігріти диханням. Ні в якому разі не розтирайте обморожені місця снігом, бо дрібні частинки криги можуть ушкодити шкіру, а оскільки сніг під ногами не завжди чистий, то існує ризик занесення інфекції.

Головне пам’ятати, що краще запобігти неприємній ситуації, ніж боротися з її наслідками і тоді спілкування із природою в холодну пору року не обернеться неприємностями.

Не менш актуальним в зимовий період є питання запобігання травмам, особливо при частій зміні погодних умов. Вчора мороз, сніг, сьогодні - вологість, відлига, починає крапати з дахів, уночі знову підморожує, внаслідок чого – ожеледиця, що тягне за собою падіння, травми, тимчасову втрату працездатності, і це ламає плани, псує настрій, і, що важливіше, завдає шкоди здоров’ю, часом надовго.

Важливу роль відіграє обережна поведінка людини на вулиці під час складних погодних умов – снігопадів, ожеледиці, танення снігу та криги, коли виникає загроза падіння бурульок, крижаних наростів. Треба старатися правильно ходити в небезпечний період, зокрема, небезпечно тримати руки в кишенях, тримати в руках зайві речі, краще пересуватися узбіччям, не перебігати дорогу під час ожеледиці, , а якщо сталося падіння, берегтися від тяжких травм.

Пам’ятайте! Краще запобігти неприємним наслідкам погодних сюрпризів ніж боротися з тяжкими травмами чи захворюваннями.

Бажаємо всім мешканцям району доброго здоров’я!

 

Джерело: КНП «ЦПСД» №2 Святошинського району м.Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux