Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Підтримка родини – головне завдання Святошинського районного у м. Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Опубліковано 06 травня 2014 року о 17:39

Підтримка соціально незахищених родин, попередження вилучення дітей з сім’ї та відновлення здатності батьків дбати про дитину є одним із головних завдань діяльності Центру.

Нині сім’ї одержують від Центру комплексну підтримку, починаючи з інформування про організації та установи, до яких можна звертатися у тій чи іншій ситуації, а також підтримку сімей з дітьми.

Першочергово Центр забезпечує завчасне виявлення проблем у родинах; організацію соціальної роботи: з сім’ями, які мають дітей; дітьми-сиротами та дітьми позбавленими батьківського піклування; із особами з числа дітей-сиріт; здійснення соціального супроводу родин, що потрапили в складних життєвих обставинах; здійснення соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу; вирішення ситуацій сімейного насилля; здійснення соціальної підтримки родин, що займаються вихованням дітей-інвалідів; соціально-профілактичну роботу в дитячому середовищі; пошук конкретної підтримки особам (звільнених з місць позбавлення волі).

Центр працює на попередження потенціальних негараздів і основні зусилля направляються на збереження істинного родинного середовища для догляду та виховання дитини. Завдяки функціонуванню соціальної служби значно зменшується кількість дітей, яких вилучають із родин, позбавлених батьківської турботи, таких які мешкають в інтернатних закладах при живих батьках, та найстрашніше, які страждають від насилля в родині, а також, запроваджується система завчасного виявлення родинних скрут та профілактика соціального сирітства.

Будь-яка особа, яка потрапила у складні життєві обставини і звернулась до нас за підтримкою, зрозуміла, що у Центрі працюють дійсно люди, які за будь-якої обставини почують, зрозуміють та прийдуть на підтримку в скрутний момент.

Завдяки співпраці Центру соціальних служб з іншими суб’єктами соціальної роботи, здійснюється обов’язкове соціальне інспектування, виявлення родин з метою обстеження житлово-побутових умов проживання дітей, психологічного, морального, фізичного стану всіх членів родини, умов виховання дітей та забезпечення захисту їх прав і свобод.

Для спеціалістів Центру чужого горя не існує, тому вони постійно першими приїжджають на підтримку людям, яким дуже потрібна співпраця для вирішення дійсно складної життєвої ситуації.

Спеціалісти Центру у власній практиці орієнтуються на захист прав дитини та прагнуть не відбирати її права виховуватися та зростати у родині. У нас є багато прикладів, коли в результаті проведеної роботи ситуація змінилася на краще, діти нарешті повернулися до родини, яка об’єдналася і з надією дивиться в майбутнє.

Завдяки діяльності фахівців із соціальної роботи Центру протягомквітня 2014 року було проведено цілий рід соціально-масових заходів:

06.04.14 організовано участь дітей з інвалідністю у міському соціально-культурному заході «Велика справа до Великодня» (охоплено 5 дітей з інвалідністю);

06.04.14 організовано відвідування футбольного матчу між командами «Динамо» - «Металіст» для волонтерів, сімей, молоді, які опинилися в складних життєвих обставинах та дітей, які виховуються в прийомних сім’ях (охоплено 80 осіб, з них 10 осіб з ПС, 50 осіб в СЖО, 20 волонтерів);

12.04.14 спільно з асоціацією «Старшокласників» Святошинського району м. Києва організовано та проведено соціально-екологічний квест «Мій Святошин» (залучено 2 фахівця, 10 волонтерів, охоплено 75 школярів);

20.04.14 організовано відвідування дітьми з інвалідністю святкової служби до Великодня у Києво-Печерській Лаврі (охоплено 5 дітей з інвалідністю);

25.04.14 участь у районному заході до Дня пам'яті трагедії на Чорнобильській АЕС (залучено 10 осіб);

25.04.14 організовано перегляд дітьми з сімей в СЖО сімейного мюзиклу «Mouse street» (Київпроект) (охоплено 40 осіб).

Лекційно-тренінгова робота:

01.04.14 проведено заняття «Школи добровільних помічників на громадських засадах» за темою: «Організація проведення ігор-квестів» (охоплено 19 осіб);

03.04.14 проведено заняття «Школи добровільних помічників на громадських засадах» за темою: «Підготовка до проведення квесту «Мій Святошин» (охоплено 19 осіб);

05, 06, 10.04.14 проведено заняття «Школи добровільних помічників на громадських засадах» за темою «Організація та проведення екологічного квесту «Мій Святошин» (охоплено 21 особу);

08.04.14 проведено заняття «Школи добровільних помічників на громадських засадах» з профорієнтації (охоплено 11 осіб);

13, 17.04.14 заняття «Школи добровільних помічників на громадських засадах» за темою «Організація проведення масових заходів» (охоплено 18 осіб);

15, 19, 20, 22, 24.04.14 «Організація проведення походів», «Інформація про проведення збору-походу «Козацькими шляхами», Підготовка до збору походу «Козацькими шляхами», «Організація харчування під час походів», «Організація життєзабезпечення та техніки безпеки в походах» (охоплено 25 осіб);

Консультативна робота:

Спеціалістами, фахівцями із соціальної роботи за звітний період 1527 клієнту надано 3409 індивідуальних послуг (137 - психологічні, 1033 - соціально-педагогічні, 80 – соціально-економічні, 22 - юридичні, 2137 - інформаційні), проведено 572 групових заходи, під час яких 1324 клієнтам було надано 3270 послуги.

Протягом звітного періоду під соціальним супроводом перебувало 127 сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах. З них 108 справ соціального супроводу сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах (в яких виховується 188 дітей) та 19 справ соціального супроводу осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах. За звітний період було закрито 94 справи соціального супроводу. В роботі залишилось 33 справи соціального супроводу.

За звітний період спеціалістами проведено 157 заходів соціального інспектування та 1311 заходів соціального відвідування за місцем проживання родин.

Протягом квітня місяця 2014 року спеціалістами Центру з метою популяризації сімейних цінностей, організації поза навчальної зайнятості дітей з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах було організовано та проведено 8 майстер-класів з прикладного та ужитково-декоративного мистецтва (залучено 2 фахівця, охоплено 20 дітей з батьками).

За звітній період до Центру від Київського міського пологового будинку №3 надійшло 1 повідомлення про породіллю, яка мала намір відмовитися від новонародженої дитини. Жінці надано 6 індивідуальних послуг (2 - соціально-педагогічних, 4 – інформаційних). За результатами проведеної роботи жінка змінила свій намір та забрала дитину додому. Оскільки клієнтка була мешканкою іншого району м. Києва, інформацію про неї, за її згодою, було передано до Солом’янського районного у м. Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання для подальшої роботи.

Також на соціальному супроводженні знаходиться ДБСТ, де виховуються 10 дітей та 5 прийомних сімей, яким було надано 49 індивідуальних послуг (8 – соціально-педагогічні, 8 – соціально-економічні, 33 – інформаційні) та проведено 26 групових заходів (7 – соціально-педагогічних, 2 – соціально-економічних, 17 – інформаційних), здійснено 4 відвідування за місцем проживання родин.

Протягом звітного періоду було організовано проходження навчання 4 кандидатів у батьки-вихователі та 1 кандидата на опікуна на базі Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

На базі Святошинського РЦСССДМ 32 клієнтам, які мають проблеми алко-, наркозалежності та ВІЛ-інфікованим було надано 38 індивідуальних інформаційних, соціально-педагогічних послуг. Працює 3 групи взаємодопомоги. За звітний період проведено 20 групових занять для алко-, наркозалежних, ВІЛ-інфікованих, якими охоплено 56 осіб, надано 341 соціальну послугу.

За квітень 2014 року фахівцями Центру 8 особам, які засуджені до покарань без позбавлення волі, було надано 25 індивідуальних послуг (13 – соціально-педагогічних, 12 - інформаційних). 9 клієнтам, які повернулись з місць позбавлення волі було надано 35 індивідуальних послуг (5 – психологічні, 13 - соціально-педагогічні, 17 - інформаційні).

За звітний період спеціалістами проведено 157 заходів соціального інспектування та 1311 заходів соціального відвідування за місцем проживання родин.

За звітній період до Центру від Київського міського пологового будинку №3 надійшло 1 повідомлення про породіллю, яка мала намір відмовитися від новонародженої дитини. Жінці надано 6 індивідуальних послуг (2 - соціально-педагогічних, 4 – інформаційних). За результатами проведеної роботи жінка змінила свій намір та забрала дитину додому. Оскільки клієнтка була мешканкою іншого району м. Києва, інформацію про неї, за її згодою, було передано до Солом’янського районного у м. Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання для подальшої роботи.

Протягом квітня 2014 року спеціалісти Центру брали активну участь у роботі координаційного центру щодо надання соціальних послуг для переселенців з АР Крим та м.Севастополь, де 6 фахівців із соціальної роботи на 4-х заходах надали допомогу 89 особам.

Інформаційно-рекламна діяльність:

Протягом місяця інформаційно-ресурсним центром було надано 41 клієнту - 41 індивідуальну інформаційну послугу.

Надано 19 інформаційних матеріалів (статті та фото) для розміщення на WEB-сайті СРДА та сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/svrc.ssdm?ref=tn_tnmn

Фахівці Центру приймали участь у: семінарському курсі «Школа координаторів соціально-культурних заходів для сімей СЖО»; засіданнях організаційного комітету збору-походу «Козацькими шляхами»; семінарі-практикумі: «Підготовка рекламних інформаційних матеріалів соціального спрямування»; у семінарі: «Системний підхід в соціальній роботі з дітьми та молоддю з інвалідністю», «Вплив інвалідності на сім’ю, як на систему. Вплив інвалідності на братів сестер. Вплив інвалідності на батьків, дідусів та бабусь. Професійна допомога»; у майстер-класі на тему: «Первинна консультація. Робота з первинним запитом клієнта» на базі КМЦСССДМ; у нараді з питань організації літнього оздоровлення (залучено 1 спеціаліста); у семінарі-практикумі: «Особливості взаємодії зі ЗМІ» на базі КМЦСССДМ; у Круглому столі для представників ЦСПРДМФО, РЦСССДМ, партнерських організацій «Від творчості до професії та заробітку» у занятті постійно діючої школи-семінару: «Здоров’я підлітків та молоді. Розвиток дружніх до молоді медико-соціальних послуг» (вул. Голосіївська, 53), у майстер-класі на тему: «Розвиток соціального і емоційного інтелекту підлітків» на базі КМЦСССДМ; у засіданні опікунської ради Святошинської РДА; у нараді при голові Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації; у нарадах при заступнику голови Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації; проведено наради при директорі для спеціалістів Центру.

Інформаційно-аналітична діяльність:

-          протягом місяця йшла робота над поновленням бази даних сімей, що опинились у СЖО;

-          підготовлено плани роботи СРЦСССДМ на травень 2014 року;

-          підготовлено аналітично-статистичні та творчі звіти за напрямками роботи та Центру за квітень 2014 року;

Щодо методично-інформаційного забезпечення діяльності Центру: організовано та проведено Круглий стіл за участю Служби у справах дітей Святошинської РДА, Управління сім’ї, молоді та спорту Святошинської РДА з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи в контексті підтримки сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах ; прийнято участь у організаційно-методичній нараді з питань здійснення соціальної роботи з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями на базі КМЦССДМ; організовано та проведено методичні збори з питань аналізу соціальної роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах спільно з фахівцями ССД Святошинської РДА; організовано та проведено методичні збори для фахівців із соціальної роботи на тему: «Робота з особами, що повернулися з місць позбавлення волі» (Святошинський РЦСССДМ); участь в розширеній методичній зустрічі з питань координації дій по захисту прав та інтересів ВІЛ-позитивних дітей, батьки чи законні представники яких не забезпечують прийому дітьми життєво необхідної специфічної терапії; організовано та проведено методичні збори для фахівців із соціальної роботи на тему: «Робота з особами, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі» (Святошинський РЦСССДМ); участь у тренінгу «Основи мотиваційно-косультаційної роботи з підлітками, які вживають психоактивні речовини, їх батьками та найближчим оточенням», який проводив КМЦСССДМ спільно з громадською організацією «Молодіжний центр з проблем трансформації соціальної сфери «СОЦІУМ - ХХІ»; організовано та проведено супервізійне втручання у ведення справ соціального супроводу та клієнтських карток сімей/осіб в СЖО;

На всі листи, що стосуються компетенції Святошинського районного у м. Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, надано відповіді. За квітень 2014 року працівниками Центру були виконані всі заплановані заходи згідно затвердженого плану роботи.

 

Джерело: Святошинський районний у м. Києві центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux