Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Наталя Пазенко: «Наше головне завдання – попередити вчинення дітьми та підлітками правопорушень» (фото)

Опубліковано 23 січня 2014 року о 17:09

23 січня 2014 року, під час засідання колегії Святошинської райдержадміністрації, заступник голови району Наталя Сергіївна Пазенко окреслила питання щодо стану профілактичної роботи з неповнолітніми, попередження вчинення ними правопорушень і формування здорового способу життя підлітків у Святошинському районі.

Одним із основних завдань служби у справах дітей є виявлення та взяття на профілактичний облік сімей, де батьки порушують морально-правові норми суспільства, порушують законні права членів сім’ї у родині  внаслідок зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами чи психотропними речовинами, ведуть аморальний спосіб життя, вчиняють  фізичне чи психічне насильство по відношенню до членів сім’ї, перебувають  на обліку в органах внутрішніх справ; сімей, які мають несприятливі умови для захисту і розвитку дітей, не виконують своїх функцій у суспільстві.

З даною категорією сімей постійно проводиться профілактична робота та вживаються заходи до батьків, які негативно впливають на поведінку своїх дітей: бесіди, розгляд справ на засіданні Дорадчого органу – постійно діючої комісії з питань координації дій щодо попередження насильства в сім'ї та соціальної роботи з сім'ями, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Під час засідань Дорадчого органу з неповнолітніми та їх батьками проводиться роз’яснювальна робота щодо антинаркотичного законодавства, правових наслідків його порушення, контрпропаганда немедичного споживання наркотичних, психотропних і одурманюючих засобів. Так, в  поточному році проведено 8 засідань, на яких розглянуто 1071 справу.

За необхідністю, службою готуються матеріали щодо притягнення батьків до адміністративної відповідальності та позбавлення батьківських прав.  До Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві направлено 20 клопотань про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов'язків. Підтверджено клопотання відносно 15 осіб. 

 Службою було вжито заходів, які були направлені на профілактику правопорушень, злочинів серед дітей та підлітків, на профілактику наркоманії, алкоголізму, тютюнокуріння, ВІЛ-інфекції/СНІД, на попередження суїцидів серед молоді.

Служба у справах дітей Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації тісно співпрацює з громадською організацією «Позитив», благодійними організаціями «Досвіток», «Світло в житті», «Табея» щодо правової, соціальної та правової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

З метою профілактики правопорушень та злочинів, розв’язання проблем бездоглядності, безпритульності серед дітей та підлітків, запобігання соціальному сирітству та забезпечення організаційно-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за період 2013 року із залученням громадської організації «Позитив» та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у  школах району протягом звітного періоду проведено 46 заходів щодо запобігання шкідливим звичкам:  «Шкідливі звички», ,,Ні – цигарці», «Профілактика тютюнопаління, алкоголізму та наркоманії серед молоді», «Здоровий спосіб життя – основа довголіття» тощо. Заходами охоплено 4761 учень.    

У загальноосвітніх навчальних закладах протягом 2013 року спільно з відділом кримінальної міліції у справах дітей та районним управлінням освіти проведено 46 правових лекторіїв, брейн-рингів, вікторин на тему:  «Відповідальність дітей та підлітків за окремі види правопорушень та злочинів», «Правопорушення та їх наслідки, адміністративна відповідальність неповнолітніх», «Підліток та закон», «Молодіжна кримінальна відповідальність неповнолітніх».

За 2013 рік здійснено перевірку 15 загальноосвітніх навчальних закладів з питання стану виховної і профілактичної роботи та 5 підліткових клубів за місцем проживання. Всього в Святошинському районі функціонує 18 підліткових клубів за місцем проживання.

Служба тісно співпрацює з районними відділами кримінально-виконавчої інспекції та кримінальної міліції у справах дітей щодо обліку підлітків та проведення з ними профілактичної роботи. На такому обліку в службі у справах дітей перебуває 22 дитини. Зазначені підрозділи систематично надають до служби інформацію про неповнолітніх, які скоїли правопорушення, злочини та:

-        звільнені від покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру – 9 осіб;

-        засуджені до покарання, не повязанного з позбавленням волі – 10 осіб;

-        обвинувачені у вчиненні злочинів – 3 особи.

З дітьми вищезазначеної категорії було проведено 65 профілактичних бесід та 39 актів обстеження умов проживання неповнолітніх.

В минулому році, працівниками служби у справах дітей взято участь у судових засіданнях по розгляду кримінальних справ порушених відносно 14 неповнолітніх.

Особам, які звільнені з місць позбавлення волі, надається допомога у подальшому навчанні та працевлаштуванні. 

 При здійсненні профорієнтаційної роботи щодо працевлаштування неповнолітніх проводяться індивідуальні бесіди з дітьми та їх батьками. Служба надає дітям, які бажають працювати, направлення до районного центру зайнятості.

З метою запобігання дитячій бездоглядності, зміцнення правопорядку серед неповнолітніх, соціального захисту дітей та підлітків, які потрапили у складні життєві обставини, профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі систематично проводяться зовнішньо-профілактичні заходи  «Діти вулиці», «Урок», «Вокзал» та здійснюються перевірки комп’ютерних клубів, місця громадського відпочинку, місця найбільшої концентрації неповнолітніх «групи ризику» по виявленню безпритульних дітей.

Проведено 36 зовнішньо-профілактичних заходів «Діти вулиці» та здійснено 74 перевірки комп'ютерних  клубів.

Виявлено дітей під час рейдів - 26; з них: вилучено з вулиці - 1дитина; з комп’ютерних клубів – 12 дітей, з сім`ї -13 дітей. З метою недопущення вчинення правопорушень дітьми в подальшому та посилення контролю з боку батьків проведено профілактичну бесіду з батьками та дітьми.

З 26 дітей, яких виявлено під час рейдів:

- 12 – повернуто в родину;

- 5 – направлено до центру соціально-психологічної реабілітації дітей № 1;

-  9 – в заклади охорони здоров’я.

  Протягом 2013 року в міський Центр соціально-психологічної реабілітації для дітей № 1 було направлено 10 дітей. В ході роботи, сім з них повернуто в сім’ї, троє – проходять реабілітацію  в реабілітаційному центрі. 

Надається соціально-психологічна допомога підліткам та сім'ям, що потребують соціальної підтримки. Службою здійснюється нагляд за додержанням прав і свобод дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під час досудового слідства при наданні письмових пояснень та розгляду кримінальних справ у суді.

Служба у справах дітей проводить постійні перевірки стосовно продажу неповнолітнім особам алкогольних та тютюнових виробів у стаціонарних закладах торгівлі, які розміщені поблизу навчальних закладів освіти, зокрема недопущення продажу зазначених виробів неповнолітнім.

За інформацією Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві, у  2013 році в Святошинському районі м. Києва знизився рівень злочинності серед неповнолітніх в порівнянні з 2012 роком на 49%.

В 2012 році неповнолітніми особами було скоєно - 53 злочини, а в 2013 році - 27 злочинів ( в 2012 році - 21 особо тяжкий злочин, а в 2013 році - 8 злочинів).

У 2013 році особами, які не досягли 18 віку було скоєно 1 вбивство, а в 2012 році – такі випадки відсутні.

Протягом 2012 -2013 року не було скоєно ні одного зґвалтування. Умисних тяжких тілесних злочинів в 2012 році вчинено – 1, а в 2013 році – 0.

У 2012 році за розбій притягнуто до відповідальності 2 особи, 4 випадки - в 2013 році.

Відбулося 14 пограбувань громадян в 2012 році,  3  - в 2013 році.

Знизився рівень крадіжок, скоєними неповнолітніми. Коли в 2012 році було 14, то в 2013 році - 8. З них:

- кишенькових крадіжок в 2012 році – 10,  в 2013 – 1;

- з квартир в 2012 році – 2, в 2013 році - 5.

- шахрайство в 2012 році – 1, а в 2013 році – 4.

Хуліганство в 2012 році – 0, а в 2013 році – 1.

Угонів автотранспорту в 2012 році – 3, а в 2013 році - 0.

В 2013 році неповнолітніми було здійснено 4 адміністративні правопорушення за ст. 173 КпАП України (дрібне хуліганство). 9 неповнолітніх було притягнуто за розпиття спиртних напоїв в громадському місці – ст. 178 КпАП України.

За зберігання наркотичних речовин в поточному році не був притягнутий ні один неповнолітній – ст. 44   КпАП України.

За втягнення неповнолітніх в пияцтво та інші правопорушення було притягнуто - 4 громадян – ст. 180 КпАП України.

За неналежне виконання батьківських обов’язків було притягнуто 113 батьків.

 

Джерело: Служба у справах дітей Святошинської РДА


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux