Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

19 жовтня – 70-та річниця прориву радянськими військами німецької лінії оборони «Вотан»

Опубліковано 18 жовтня 2013 року о 11:41

Одін, він же Вотан – в давньонімецькій міфології бог грому і блискавки, верховний бог, цар асів, господар Валгали, де бенкетують аси і куди потрапляють загиблі на полі битви воїни.

19 жовтня 2013 року відзначається 70-та річниця прориву радянськими військами німецької лінії оборони "Вотан" - знакової події, що поклала початок розгрому німецької армії на південному напрямку і визволенню південно-східної частини України й Криму від фашистських окупантів у Великій Вітчизняній війні.

Після поразки під Курськом німецьке командування розробило план оборони «Вотан», який передбачав створення так званого «Східного валу» від Балтійського до Чорного моря по лінії Нарва — Псков — Гомель і далі по Дніпру. Цей добре укріплений рубіж повинен був, за задумом німецького керівництва, зупинити просування радянських військ на захід.

«Східний вал» почав зводитися ще взимку 1941—1942 рр., коли у зв’язку з провалом операції «Тайфун» і переходом Червоної Армії в наступ німецькі війська були відкинуті від Москви в середньому на 250 км. Над групою армій «Центр» нависла загроза повного знищення. У ставці ОХВ Гітлер і його фельдмаршали розглядали заходи, які повинні були зупинити просування радянських військ. І рішення було знайдене. 8 грудня 1941 року Гітлер підписав директиву № 39 про повсюдний перехід німецьких військ до оборони і вимагав від солдатів «з фанатичною завзятістю обороняти займані позиції». Саме з цієї миті і почав зводитися «Східний вал».

Укріплення зводилися уздовж всього берега Дніпра, але надії на забезпечення надійної і масованої оборони за такий короткий термін невеликі. Як наслідок, «східна стіна» не була однаково міцною по всій довжині фронту. Найсерйозніші укріплення були сконцентровані в місцях найвірогіднішої переправи радянських військ: у Кременчука і Нікополя, а також в Запоріжжі.

На додаток до оборонних заходів, 7 вересня 1943 року сили СС і вермахту отримали наказ повністю спустошувати території, з яких доводилося відступати, з тим, щоб уповільнити просування Червоної Армії і спробувати ускладнити постачання її з’єднань.

«СХІДНИЙ ВАЛ» (OSTWALL) — стратегічний оборонний рубіж німецьких військ на радянсько-німецькому фронті, створений до осені 1943 р. на лінії р. Нарва, Псков, Вітебськ, Орша, р. Сож, середній перебіг Дніпра, р. Молочна (у вересні 1943 р. був розділений на рубежі «ПАНТЕРА» і «ВОТАН»).

«ВОТАН» (WOTAN) — оборонний рубіж німецьких військ, створений восени 1943 р. на південному фронті в смузі дії груп армій «Південь» і «А».

 «ПАНТЕРА» (PANTHER) — оборонний рубіж німецьких військ створений восени 1943 р. в смузі груп армій «Північ» і «Центр».

Перемога Червоної армії під Сталінградом поклала початок корінному перелому у Великій Вітчизняній війні. Після чергового розгрому на річці Міус і в Донбасі гітлерівські війська відступили на новий оборонний рубіж, який протягнувся від Азовського моря, по правому берегу річки Молочної до Дніпровських плавень. Тут була створена чітко продумана система військово-інженерних споруд із трьох-чотирьох оборонних ліній укріплених артилерією, мінометами, танками, усіяних мінами полями та обплутаних колючин - лінія Вотан.Це могутнє інженерне спорудження сполучалося з природною перешкодою - високим берегом річки Молочної, що в деяких місцях досягала 30-40 м.За цим оборонним укріпленням фашисти розраховували пересидіти осінь-зиму 1943-1944 р.р з тим, щоб весною почати контрнаступ.

Вранці, 26 вересня 1943 року війська південного фронту прорвали лінію оборони гітлерівців в районі Токмака. Ворог чинив відчайдушний опір. По всій лінії ріки Молочної було зосереджено десять піхотних, три горно-стрілецьких і дві танкові дивізії, гітлерівці постійно перекидали сюди свіжі сили та техніку з Криму. Внаслідок цього сходу протаранити гітлерівську оборону і вийти в придніпровські степи нашим військам не вдалося, і вони несли тяжкі втрати. В цій ситуації командування 118 дивізії 28 армії вирішило здійснити штурм південніше Мелітополя, в районі села Мордвинівка. Виконати це завдання доручили 463 стрілецькому полку під командуванням В.Я. Бачило. Для підготовки операції була лише одна ніч, а вранці 30 вересня 1943 р. під прикриттям густого очерету прямо перед позиціями ворога бійці спускалися в холодну воду, тихо пробиралися вперед. Першими ввірвалися до ворожих окопів бійці батальйону лейтенанта Г.Я. Гусова. Почалася рукопашна сутичка з ворогом. 72 години йшов тяжкий бій…

На місті прориву німецької лінії оборони "Вотан" встановлено пам'ятний знак - стела та меморіальна дошка. Кожен рік на цьому ж місці клуби історичної реконструкції влаштовують театралізовану виставу-реконструкцію цього бою.

Цей прорив дав можливість радянським військам в подальшому розгромити Гітлерівські війська по частинах.

З метою забезпечення достойного увічнення пам’яті загиблих воїнів-визволителів у Великій Вітчизняній війні, захисників Вітчизни, які виявили приклад виняткової мужності й героїзму, увічнення пам’яті про відважність і доблесть наших батьків та дідів у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, вшанування безсмертного подвигу ветеранів війни, збереження, розвитку славних бойових, героїчних традицій українського народу, посилення патріотичного виховання громадян України, формування почуття гордості за свій народ, збереження історичної правди та справедливості, формування загальнонаціональної гордості за славетних захисників Вітчизни Верховна Рада України постановила: відзначити у жовтні 2013 року 70-ту річницю прориву радянськими військами німецької лінії оборони "Вотан" та визволення міста Мелітополя.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux