Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Увага шахраї! Як не стати жертвою незаконної повірки лічильника води

Опубліковано 31 жовтня 2014 року о 16:09
фото

Вже ні для кого з киян не є новиною факт, що квартирний лічильник води необхідно повіряти кожні три-чотири роки з дня його встановлення, але не більше трьох разів, тому що термін експлуатації водоміра становить від 10 до 12 років.

У квітні 2014 року був прийнятий Закон України №1198, що визначив підприємства водопостачання та водовідведення виконавцями послуг. Однак, поки що, через неврегульованість правил експлуатації лічильників, виконавці – у тому числі Київводоканал – не можуть у повному обсязі виконувати норми Закону, тому що в тарифі на водопостачання і водовідведення у місті Києві не передбачені кошти на повірку. Протистояння між виконавцями послуг і споживачами може зняти вирішення даного питання на законодавчому рівні.

Сьогодні, щоб повірити квартирний лічильник мешканцю багатоквартирного будинку необхідно звернутися до житлової організації, яка експлуатує будинок, з проханням належним чином демонтувати водомір – розмістивши на його місце вставку, яка дозволить не перекривати воду та не допустити витоку і затоплення помешкання при користуванні водою. Демонтований лічильник можна самостійно віднести на повірку до Розрахункового департаменту Київводоканалу, вул. Електротехнічна, 16, к. 104, де працівники виробничого відділу в порядку «живої черги» приймають лічильники на повірку. З собою необхідно мати водомір та його технічний паспорт. Після здачі лічильника на повірку споживачу виписують квитанцію на оплату послуг з повірки, яку необхідно сплатити та принести з собою при отриманні повіреного лічильника. Якщо несправність або непридатність до повірки лічильника помітна одразу, прилад не приймаються. Слід зауважити, що роботи з повірки лічильника сплачуються у будь-якому випадку, навіть якщо результати повірки показали непридатність до подальшої експлуатації. Саме тому лічильники, яким понад 10 років радимо одразу замінити на нові, не витрачаючи кошти на повірку.

Розрахунковий департамент здійснює повірку лічильників на новій сучасній повірочній лінії, яка була запущена в експлуатацію у 2012 році. Ця послуга не є безкоштовною, оскільки виконання таких робіт наразі не входить до структури тарифу на послуги холодного водопостачання.

Розклад роботи виробничого відділу:

понеділок - четвер з 8 до 17:00, у п’ятницю – до 16:00 (обідня перерва з 12 до 13:00).

Вартість повірки квартирного лічильника 51 грн 38 коп.

Якщо за один раз від 10 і більше лічильників – 41 грн 71 коп.

Мінімальний строк виконання робіт – 3 дні; максимальний – 9 днів.

Тел.: (044) 515-65-08, 277-21-72.

Перед повіркою усі лічильники ретельно промивають та прочищають спеціальними хімічними розчинами ортофосфорної кислоти та лугу на проливній установці, щоб повністю вичистити водомір від іржі, бруду, накипу. Промивка триває півгодини, одночасно промити можна 20 лічильників. Після цього вірогідність успішної повірки лічильника значно більша, ніж тоді, коли повірка здійснюється на

Далі усі лічильники потрапляють на повірочну лінію – спеціальну автоматизовану установку, яка визначає – чи здатен лічильник точно виміряти кількість води, яка через нього проходить. Для цього на комп’ютері задаються необхідні параметри та визначається допустимий відсоток похибки. Усі дані передаються до ДП «Укрметртестстандарт» для належного оформлення документу про повірку.

Якщо лічильник відповідає усім параметрам, фахівець Укрметртестстандарту, який раз на тиждень – щочетверга – приїжджає до Розрахункового департаменту на повірку лічильників, ставить на нього відповідне клеймо, пломбу та робить позначку у паспорті приладу. Інформація заноситься в базу даних Розрахункового департаменту, а також надсилається до реєстру Укрметртестстандарту. На сьогодні у сервісному центрі Розрахункового департаменту дві установки для повірки квартирних лічильників – по 10 лічильників кожна. Процес повірки триває близько 13-ти хвилин. Після повірки та обробки даних ДП «Укрметртестстандарт» видає Свідоцтво про повірку робочого засобу вимірювальної техніки або ж Довідку про непридатність засобу вимірювальної техніки, повідомляють в прес-службі ПАТ «АК «Київводоканал».

Щоб отримати лічильник та документ, який підтверджує факт повірки, необхідно прийти до Розрахункового департаменту (к. 104) у п’ятницю з оплаченою квитанцією та забрати лічильник разом з техпаспортом. Для встановлення повіреного водоміра на місце у квартирі потрібно знову звернутися до житлової організації або найняти працівника, який може виконати зазначені роботи, та повідомити в ЖЕК, що лічильник повірено у відповідності до усіх процедур і нормативів.

На жаль, у зв’язку з тим, що тема повірки лічильників наразі актуальна для міста Києва, певні організації намагаються нажитися на проблемі мешканців та пропонують повірку лічильників і видачу «усіх необхідних для ЖЕКу довідок і документів», не маючи на це жодних правових підстав та видаючи довідки про так звану «перевірку» лічильників, що не мають жодної юридичної сили.

У зв’язку з вищевикладеним просимо мешканців уважно обирати організацію для повірки лічильників, щоб не стати жертвами шахраїв. Лише правильно повірений і встановлений прилад стане запорукою точних нарахувань за використані послуги.

Контакти інших спеціалізованих організацій, які мають право здійснювати повірку лічильників у місті Києві: ДП «Укрметртестстандарт» – 331-39-76; ТОВ «Епбра» – 360-37-44; ТОВ ВКП «УкрСервісМонтаж» – 413-95-56, 413-97-60.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації з посиланням на прес-службу ПАТ «АК «Київводоканал»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux