Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

На базі КНП «КДЦ» Святошинського району відбулося семінар-заняття щодо готовності до появи вірусу Ебола на території міста (фото)

Опубліковано 22 жовтня 2014 року о 18:02
фото

21 жовтня на базі КНП «Консультативно-діагностичний центр» Святошинського району м.Києва (вул.Симиренка, 10) під керівництвом головного спеціаліста районного управління охорони здоров’я Ніни Іванівни Алексеєнко для  лікарів та медичних сестер «КДЦ» і центрів ПМСД району відбулося семінар-заняття щодо готовності до появи вірусу Ебола на території міста.

Доповідачем з даного питання виступила районний спеціаліст з інфекційних хвороб, лікар-інфекціоніст КНП «КДЦ» Галина Сергіївна Зубер.

Хвороба Ебола (раніше називалася «геморагічна лихоманка Ебола») - гостра вірусна висококонтагіозна хвороба, що викликається вірусом Ебола, та характеризується високою летальністю (50-90%). У природі резервуаром вірусу є, головним чином, кажани та мавпи. Вірус Ебола був вперше виявлений у 1976р. в районі річки Ебола на території теперішньої Демократичної Республіки Конго. Відтоді спалахи цієї хвороби періодично з’являються в ряді африканських країн.

Натепер велика епідемія цієї хвороби спостерігається в Західній Африці (Гвінея, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Нігерія, Сенегал) із числом захворілих понад 3 тис. осіб (померло понад 1.5 тис. хворих). Перший хворий заразився від інфікованої тварини. Надалі має місце передача вірусу від людини до людини.

Вірус поширюється в результаті прямого контакту (через пошкоджену шкіру або слизові оболонки) з кров'ю і біологічними рідинами хворої людини (сеча, фекалії, слина, блювота і сперма) або через контаміновані вірусом об'єкти (наприклад, медичні голки, деякі предмети щоденного вжитку). Та ситуація, що склалася в Західній Африці, значною мірою пов’язана з недотриманням правил особистого захисту при догляду за хворими, недостатньою кількістю медичних закладів та медичного персоналу, небажанням населення звертатися за медичною допомогою та дотримуватися відповідних рекомендацій, особливістю обрядів при похованні.  

Інфікована людина стає заразною за умови наявності у неї симптомів захворювання. При видужанні, коли зникають симптоми, людина перестає виділяти вірус, за виключенням статевого шляху передачі, оскільки вірус може знаходитися у спермі чоловіків протягом 3 місяців (їм рекомендується утримуватися від статевих контактів або використовувати презервативи протягом 3 місяців).

Найбільше піддаються захворюванню медичні працівники внаслідок їхньої професійної діяльності. Клінічні ознаки захворювання з’являються після інкубаційного періоду, що триває від 2 до 15 днів (іноді до 21 дня).

Хвороба починається раптово: з’являється інтенсивний головний біль, переважно в лобових чи потиличних ділянках, температура тіла підвищується до 39–40 °С, виражена сухість, дере в горлі. На 2–3-й день хвороби з’являються біль у животі, пронос, блювота. При тяжких формах на 4–5-й день хвороби розвивається макулопапульозний (кіроподібний) сип, більш інтенсивний на нижній половині тулуба і розгинальній поверхні кінцівок, ін’єкція кон’юнктиви. Ці явища супроводжуються кровотечами з ясен, носа, появою крові у випорожненнях й у блювотних масах, проносом, що викликає глибоку дегідратацію, сухістю в роті, що заважає прийому їжі та води. Смерть настає в 60–85% тяжких випадків на 7–9-й день при явищах шоку.

Станом на 15.10.2014 випадки хвороби, викликаної вірусом Ебола, зареєстровано в Німеччині, Великобританії, Іспанії, Чехії, Сербії.

Присутнім були надані відповідні рекомендації щодо реагування на можливу ситуацію.

 

Джерело: комунальне некомерційне підприємство «Консультативно-діагностичний центр» Святошинського району м.Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux