Головна  →  Новини  →  22 жовтня 2014

В Святошині відбулась розширена конференція ветеранських організацій району (фото)

В Святошині відбулась розширена конференція ветеранських організацій району (фото)

22 жовтня в Святошинській районній в місті Києві державній адміністрації відбулась розширена конференція ветеранських організацій Святошинського району. Участь у конференції взяли члени Організації ветеранів Святошинського району, Організації інвалідів війни і Збройних сил, Святошинського районного осередку Київського відділення Української спілки в’язнів - жертв нацизму та Святошинської районної у м. Києві Всеукраїнської громадської організації «Захист дітей війни».

На запрошення ветеранів участь у конференції взяли начальник відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Ірина Романенко, завідувач сектору позашкільної роботи районного управління освіти Лілія Ревуцька та військовий комісар Святошинського району Вадим Ліхтін, який окреслив ветеранам стан подій, що сьогодні відбуваються в районах проведення АТО на сході України.

На початку засідання заступник голови Організації ветеранів Святошинського району Володимир Патраманський вручив відзнаку «Почесний ветеран України» члену організації Михайлу Миколайовичу Дворнікову. За участь в патріотичному вихованні молоді  Почесну Грамоту та Подяку Організації ветеранів Святошинського району було вручено керівникам первинних організацій 9 та 3 мікрорайонів Світлані Йосипівні Артеменко та Тетяні Микитівні Голубєвій.

Члени конференції обговорили підготовку до відзначення 70-ї річниці визволення України та 71-ї річниці визволення Києва від фашистських загарбників та участі ветеранського активу району у міських заходах, завдання організацій ветеранів по мікрорайонах, а також поділилися своїми спогадами про визволення України від гітлерівських загарбників.

Як було зазначено, наразі в усіх ветеранських організаціях району проводиться активна робота стосовно увіковічення пам’яті визволителів України: проводяться тематичні зібрання в первинних організаціях, триває співпраця з загальноосвітніми навчальними закладами району у питанні виховання молоді на героїчних подвигах української армії в часи Другої світової війни, висвітлюються правдиві факти очевидців Другої світової та її складової – Великої Вітчизняної війни.

Та найголовнішим приводом для зібрання став лист Українського інституту національної пам'яті до керівництва Уряду України, в якому звучить заклик формувати нові підходи та практику відзначення пам’ятних річниць, пов’язаних із Другою світовою війною, зокрема позбавлення їх від впливу радянської ідеології та термінології, викорінення з свідомості українців радянської моделі історичної пам’яті про Другу світову війну.

Ветерани висловилися категорично «проти» таких нововведень, а мінімальні коммеморативні заходи, якими пропонують обмежитись у відзначенні пам’ятної річниці вони вважають неповагою до українців, які поклали свої життя і долі на жертовник однієї з найбільших в історії людства гуманітарних катастроф.

Питання, порушені в листі, не залишили байдужим жодного, хто пережив воєнний і післявоєнний час, адже дати на них однозначні відповіді  доволі важко.

На думку ветеранів, для вирішення цих питань необхідно підключати науково-дослідні інститути, що мають доступ до архівних даних, в тому числі і європейських країн, сідати за стіл переговорів  і лише в дискусії за участю усіх зацікавлених сторін шукати вирішення. І лише після виважених істориками висновків можна на законодавчому рівні приймати рішення про зміну трактування історичних подій.

До питань порушених у листі учасники зібрання поставились як до спроби перегляду правди історії.

Учасники найстрашнішої війни за всю історію людства були обурені спробами знущання над їх ратною працею по відбудові зруйнованої країни, «над священною пам’яттю тих, хто вже не підніметься, щоб себе захистити».

«Саме пам'ять про них не дає нам права переглядати історію в тому напрямку, як цього прагне Інститут Національної пам’яті», - зазначили учасники зібрання.

Ветерани засуджують події, що відбуваються сьогодні на сході України, де гинуть молоді люди, вони надають посильну гуманітарну допомогу як військовим, так і своїм побратимам на окупованих сепаратистами Луганщині та Донбасі, і так само як і всі українці прагнуть миру, бо знають його справжню ціну.

«Давайте залишимо сучасникам право писати новітню історію України, а поколінням, що врятували світ від коричневої чуми, дамо можливість дожити віку з тими цінностями, які є для них пріоритетними», - постановили учасники конференції ветеранських організацій Святошинського району.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації

Перейти до спискуВерсiя для друку