Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Загострення епізоотичної ситуації щодо сказу вимагає негайного вирішення на рівні керівництва міста

Опубліковано 22 жовтня 2014 року о 16:49
фото

У зв’язку із загостренням епізоотичної ситуації в Києві та області щодо сказу головне управління Держсанепідемслужби пропонує винести питання організації та посилення протиепідемічних та протиепізоотичних заходів на розгляд міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА

У Києві та області склалася напружена епізоотична ситуація щодо захворюваності на сказ серед тварин.

Сказ - це гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання, що викликається нейротропним вірусом і характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи (енцефаліт) і завжди, при відсутності своєчасного адекватного лікування, закінчується смертю хворого.

Передача інфекції здійснюється при укусах тваринами, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і мозком хворої тварини. Рідше можливе зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць.

У жовтні місяці цього року у місті Києві зареєстровано випадок контакту студентів Національного авіаційного університету з кошеням, хворим на сказ, яке була придбане на «Пташиному» ринку, що на вулиці Фрунзе, 166. На даний час 8 студентів, які перебували в контакті з хворою твариною, проходять курс лікувально-профілактичної імунізації в Київській міській клінічній лікарні № 4 за адресою вулиця Солом’янська, 17. За ними встановлене медичне спостереження.

15 жовтня у селі Лютіж Вишгородського району зареєстрований ще один випадок: котом був покусаний дворічний хлопчик. Дитина, за направленням рабіолога , була терміново госпіталізована до травматологічного відділення ДКЛ-2, де їй була надана кваліфікована допомога.

Наразі в місті Києві склалася критична ситуація щодо забезпечення антирабічним імуноглобуліном лікувально-профілактичних закладів, які надають спеціалізовану антирабічну допомогу населенню.

Протягом 2012-14 років лікувально-профілактичні заклади антирабічним імуноглобуліном не забезпечувались взагалі. Через відсутність антирабічного імуноглобуліну унеможливлюється надання антирабічної допомоги в повному обсязі (антирабічний імуноглобулін + антирабічна вакцина) постраждалим внаслідок укусів тваринами, у яких лабораторно підтверджено сказ.

У зв’язку з цим головне управління Державної санітарно-епідеміологічної служби, відповідно до п. 2.3 наказу МОЗ України від 15.04.2004 р. № 205 "Про удосконалення заходів профілактики захворювань людей на сказ",

звернулося до голови Київської міськдержадміністрації Віталія Кличка з пропозицією терміново вирішити питання щодо необхідності забезпечення антирабічним імуноглобуліном лікувально-профілактичні заклади, які надають спеціалізовану антирабічну допомогу населенню міста, та внести в порядок денний засідання міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Київської міської державної адміністрації питання організації та посилення протиепідемічних та протиепізоотичних заходів щодо небезпечних інфекцій на території міста.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux