Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Заклади охорони здоров’я столиці готуються до прийому осіб з фебрильними станами невідомого походження

Опубліковано 22 жовтня 2014 року о 16:08
фото

8 серпня 2014 року Генеральний директор ВООЗ у відповідності до Міжнародних медико-санітарних правил (2005 р.) оголосила спалах хвороби, викликаної вірусом Ебола (ХВВЕ або хвороба Ебола), в Західній Африці надзвичайним станом у сфері громадської охорони здоров’я, який має міжнародне значення.

Спалах розпочався в грудні 2013 року в Гвінеї, з подальшим розповсюдженням до Ліберії, Нігерії і Сьєрра-Леоне.

За офіційною інформацією ВООЗ від 26.09.2014 р. з початку року в Західній Африці зареєстровано 6553 випадки ХВВЕ, 3083 (47 %) випадки завершилися летально.

На даний час хворі на ХВВЕ були виявлені на нових територіях Африки, Європи та США. Станом на 10 жовтня 2014 р. вірусом Ебола заражено більше 8000 людей, кількість загиблих перевищила 4000 осіб. Серед хворих – 427 медичних працівників, 236 з яких померло.

Вірус Ебола виділений в 1976 році в районі річки Ебола в Заїрі, що дало назву вірусу. Вірус став причиною декількох епідемій з часу відкриття, але остання стала найзначнішою та найпотужнішою.

Збудник передається при контакті з кров’ю, виділеннями, органами, іншими рідинами організму інфікованої людини. Існує й повітряно-краплинний шлях передачі вірусу. Зареєстровані випадки інфікування людей вірусом Ебола в результаті поводження з інфікованими шимпанзе, горилами і лісовими антилопами як мертвими, так і живими.

Важливу роль у поширенні інфекції відіграють гризуни. Саме в популяціях гризунів вірус циркулює, лише зрідка переходить на людину.

Симптоми захворювання включають високу температуру, кровотечу і ураження центральної нервової системи. Летальність може досягати 90 %. Інкубаційний період складає від двох до 21 дня.

До цього часу не розроблено вакцини та не існує будь-якого гарантованого методу лікування ХВВЕ.

З урахуванням викладеного, Державна санітарно-епідеміологічна служба рекомендує туристичним агенствам та підприємствам, котрі направляють туристів і працівників до Західної Африки, знайомити їх з ситуацією щодо ХВВЕ та заходами профілактики. Подорожуючі повинні уникати контактів з виділеннями організму хворої на ХВВЕ людини чи тварини, дотримуватись елементарних правил гігієни, зокрема щодо миття рук . Крім того, таким особам рекомендується звертатись до лікаря якомога швидше у разі погішення самопочуття.

Україна, залишаючись вільною від хвороби Ебола, готується до виявлення і розслідування випадків захворювання та проведення комплексу заходів боротьби з ХВВЕ.

По-перше, працівники первинної ланки, що перебувають у пункт в’їзду і медичних закладах, проводять навчання щодо можливого виявлення хворих та забезпечення своєї безпеки.

По-друге, заклади охорони здоров’я готуються до прийому осіб з фебрильними станами невідомого походження, що прибувають з районів, де були зареєстровані випадки хвороби Ебола. У місті Києві таким закладом є інфекційне відділення Олександрівської клінічної лікарні по вулиці Шовковичній , 39/1.

По-третє, буде забезпечено слідкування та контроль за станом здоров’я осіб, які контактували з потенційними пацієнтами, для запобігання подальшому поширенню на території країни цієї страшної хвороби. А також проведення інших протиепідемічних заходів в осередках хвороби Ебола.

Для зупинення спалаху ХВВЕ та її міжнародного розповсюдження координуються заходи реагування з боку міжнародного суспільства.

 

Джерело: лікар-епідеміолог санепідслужби Святошинського району


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux