Головна  →  Новини  →  2 жовтня 2014

Суспільство має усвідомити, що безплатних пенсій не буває – має бути система, що дозволяє фінансувати пенсійні виплати – Ілля Сагайдак

Суспільство має усвідомити, що безплатних пенсій не буває – має бути система, що дозволяє фінансувати пенсійні виплати – Ілля Сагайдак

В країні гостро постала проблема легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Усвідомлюючи важливість цієї проблеми, більшість роботодавців працюють у законодавчому полі. Але є й такі, хто, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин, пропонують заробітну плату «в конвертах», комбіновані форми оплати праці, які передбачають приховування реальної величини отриманої заробітної плати.

Починаючи з 1 січня 2004 року, Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» замість «трудового стажу» введено термін «страховий стаж» – період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались внески до Пенсійного фонду.

Для зарахування до страхового стажу в повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем до органів Пенсійного фонду, має бути не меншим, ніж внески, обчислені з мінімальної заробітної плати.

У разі, коли працівник отримує зарплату в «конверті» і роботодавець не сплачує за такого працівника страхові внески до Пенсійного фонду, цей період не буде врахований до страхового стажу найманого працівника та, відповідно, не враховується при визначенні розміру пенсії, через що пенсія буде меншою, ніж повинна бути.

«Сьогодні існує багато випадків, коли працівники отримують офіційну зарплату на рівні або меншу за мінімальну, а решту зарплати - у «конверті». Це явна ознака прихованої зайнятості, коли людей оформлюють на роботу погодинно, проставляють їм у табелі робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 годин на день. Відповідно й показують зарплату за 2 або 4 години, а решту платять у конвертах. У результаті людина втрачає велику частку майбутньої пенсії», - переконаний голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Ілля Сагайдак.

З великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові угоди з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Від несплати внесків з тіньових доходів країна втрачає мільярди гривень доходів до державного бюджету, Пенсійного та інших страхових фондів, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення.

«Проте й самі працівники мають усвідомлювати вимоги чинного законодавства та дбати про своє майбутнє. Необхідно вже зараз відстоювати свої і конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати внесків до Пенсійного фонду України з усієї суми отриманого заробітку. Лише легальна зайнятість буде  запорукою гідного рівня життя та належного соціального захисту громадян», - зазначає Ілля Сагайдак.

 

Джерело: управління праці та соціального захисту населення.

Перейти до спискуВерсiя для друку