Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Вихованці ЦСПК «Щасливе дитинство» вшанували пам'ять жертв Бабиного Яру (фото)

Опубліковано 01 жовтня 2014 року о 12:22
фото

29 вересня українська та світова спільнота вшановували пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру, 73 річницю початку тих страшних подій, що є символом трагедії Голокосту та нацистських злочинів на українській землі.

29-30 вересня в ЦСПК «Щасливе дитинство» управління у справах сім’ї, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації пройшли години пам’яті «Їх тисячі лягло у Бабин Яр глибокий». Мета заходу не лише згадати жертви війни та Голокосту, але й вшанувати героїв опору, виховувати молодь на прикладах взаємоповаги між народами, не допустити відновлення переслідування за національністю, розколу країни за мовою, вірою або будь-якою іншою ознакою.

Бабин Яр став могилою десятків тисяч євреїв, українських патріотів, військовополонених, циган та інших громадян. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, було знищено більше 30 тисяч мирних мешканців Києва. Формальним приводом до цього, за твердженнями самих нацистів, стали організовані відступаючими комуністами вибухи й пожежі в центрі Києва. Тоді на руїни перетворилися 940 будинків — три кілометри найгарніших вулиць, у тому числі й Хрещатик.

В Бабиному Яру було розстріляно цвіт української нації, тисячі патріотів. Серед розстріляних в Бабиному Яру була Олена Теліга — геніальна поетеса й громадська діячка. Життя поетки в двадцятих числах лютого 1942 року (прийнято вважати 22-ге) безжально обірвала гестапівська куля.

Ще 25 листопада 1941 року німецькі спецслужби поширили секретну інструкцію, в якій йшлося про те, що ними незаперечно встановлено, що рух Бандери готує повстання у рейхскомісаріаті «Україна». Метою цього повстання є створення незалежної України. О.Теліга і І.Рогач були керівними діячами ОУН. У Києві пройшли масові арешти та звірячі вбивства членів ОУН. Загалом у Бабиному Яру було розстріляно 621 член ОУН.

Розповідають, що у камері, де перебувала О.Теліга перед розстрілом, знайшли напис, зроблений її рукою: «Тут сиділа і звідти йде на розстріл Олена Теліга». Зверху було викарбовано стилізований під меч тризуб. Є свідчення, що один з катів після смерті О.Теліги казав, що не бачив мужчини, щоб так героїчно вмирав, як ця гарна жінка. Майстриня слова та національна героїня є одним із прикладів визначної ролі жінки у боротьбі за самостійну та соборну державу. Теліга – це незламний дух, невтомна праця та віра в перемогу.

В серпні – вересні 1943 року перед відступом німців із Києва трупи розстріляних радянських громадян були відкопані і спалені в спеціально підготовлених для цього печах. Точна кількість людей, знищених нацистами у Бабиному Яру невідома до цього часу, але більшість дослідників називають цифру від 100 до150 тисяч чоловік.

Згадуючи жахливу трагедію Бабиного Яру, ми повинні пам'ятати про тих українських патріотів, які віддали своє життя за нашу свободу, своїм прикладом показуючи нам, як треба боротись проти ворогів України.

І в павутинні перехресних барв,

Я палко мрію до самого рання,

Щоб Бог зіслав мені найбільший дар:

Гарячу смерть, не зимне умирання…

Олена Теліга

 

Джерело: управління у справах сім’ї, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux