Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Чи приймати дитину до дошкільного навчального закладу без щеплень?

Опубліковано 30 липня 2014 року о 14:31

Питання щодо прийому до дошкільного навчального закладу дитини без профілактичних щеплень є досить актуальним, адже дискусії навколо необхідності профілактичних щеплень, часу їх проведення, можливих побічних ефектів вакцин точаться не один рік.

На момент вступу дитини до дитячого садка профілактичні щеплення можуть бути не зроблені з різних причин: відмова батьків, відсутність вакцини у необхідний момент, медичні протипоказання тощо. Право на відмову від профілактичних щеплень закріплене у статті 12 «Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» 6 квітня 2000 р. № 1654-III і в пункті 18 Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 3 лютого 2006 р. № 48.

Постає питання як діяти керівнику дошкільного навчального закладу та медичній сестрі, якщо батьки хочуть влаштувати дитину до дошкільного навчального закладу, а профілактичних щеплень їй не зроблено? Адже відповідно до статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 6 квітня 2000 р. № 1654-III дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Щоб упорядкувати таке спірне питання, як профілактичні щеплення при прийнятті дитини до дошкільного навчального закладу, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України 25 травня 2011р. видало лист «Про дотримання порядку прийому дитини до дошкільного навчального закладу» №1/9-389, в якому було надано відповідні роз’яснення.

Згідно зі статтею 53 Конституції України кожен має право на освіту. Держава забезпечує доступність дошкільної (…) освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Відповідно до статті 34 Закону України «Про освіту», прийом дітей в дошкільні навчальні заклади проводиться за бажанням батьків. Згідно статті 36 Закону України «Про дошкільну освіту», батьки мають право вибирати дошкільний навчальний заклад. Згідно з рішенням Конституційного Суду України від 4 березня 2004 р. № 5-рп/2004 доступність освіти як конституційна гарантія реалізації права на освіту означає, що нікому не може бути відмовлено у праві на освіту і держава має створити можливості для реалізації цього права.

Відповідно до пункту 6 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 р. № 305, прийняття дитини до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх заміняють, медичної картки про стан здоров’я дитини, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтва про народження. При влаштуванні дитини до дошкільного навчального закладу (групи) компенсуючого типу додатково подається висновок психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою.

Згідно з пунктом 6 розділу I Примірного положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього закладу, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 листопада 2002 р. № 434, питання про відвідування дошкільного навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішується лікарсько-консультативною комісією.

З огляду на наведені вище нормативи приймати рішення про можливість відвідування дитиною дошкільного закладу мають саме медичні установи. І за наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка з висновком лікаря, в яких дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник дошкільного навчального закладу зобов’язаний прийняти дитину до дитячого садка. Відповідальність за стан здоров’я дитини, її фізичний розвиток несуть батьки (стаття 12 Закону України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001р. № 2402-III).

Нормативна база:

Конституція України від 28 червня 1996 р. (зі змінами та доповненнями);

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України «держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в держаних і комунальних навчальних закладах» (справа про доступність і безоплатність освіти) від 4 березня 2004р. №5 – рп/2004;

Закон України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001р. № 2402-III (зі змінами та доповненнями);

Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб від 6 квітня 2000р. № 1654-III (зі змінами та доповненнями);

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про дошкільний навчальний заклад» від 12 березня 2003 р. № 305 (зі змінами та доповненнями);

 Лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України «Про дотримання порядку прийому дитини до дошкільного навчального закладу» від 25 травня 2011 р. № 1/9-389;

Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження форм облікової статистичної документації, що використовується в поліклініках (амбулаторіях)» від 27 грудня 1999р. № 302 (зі змінами та доповненнями);

Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні» від 29 листопада 2002 р. № 434 (зі змінами та доповненнями);

Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» від 3 лютого 2006 р. № 48, зареєстровано в Мін’юсті 2 червня 2006 р. за № 665/12539 (зі змінами та доповненнями).

 

Джерело: управління освіти


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux