Головна  →  Новини  →  22 липня 2014

Нагадуємо про необхідність боротьби з карантинним бур’яном – амброзією полинолистою

Амброзія полинолиста - однорічна яра рослина, за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий. Регульований дуже шкідливий карантинний бур’ян, обмежено поширений на території України.

Амброзія полинолиста завдає велику шкоду здоров'ю людини. Квітковий пилок цієї рослини викликає тяжке алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Потрапляючи в очі, ніс, бронхи, у людей, схильних до алергії, з'являються нежить, сльозотеча, головний біль, підвищена температура, як наслідок – втрачається працездатність. Лікування тривале і не завжди результативне. Алергію викликають білки – антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Сік рослини також викликає алергічну реакцію.

Переноситься насіння амброзії полинолистої з насіннєвим матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами, тваринами та людиною. Воно легко плаває на воді, тому розноситься нею під час повені, злив і при зрошенні.

У боротьбі з підступним алергеном варто пам’ятати, що амброзія дуже добре відростає, тому скошувати її необхідно 6-7 разів за вегетацію.

Звертаємося до мешканців району з проханням, у разі виявлення  амброзії полинолистої повідомляти про це КП «РЕО» для проведення робіт з її знищення.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю 

Перейти до спискуВерсiя для друку