Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Попередити. Захистити. Щепити!

Опубліковано 24 квітня 2014 року о 16:18

Впродовж останнього тижня квітня (24.04.- 30.04.14 р.) проводиться Всесвітній тиждень імунізації, метою якого є сприяння просуванню одного з найбільш дієвих інструментів охорони здоров’я в світі – використання вакцин для захисту людей різного віку від хвороб.

У цьому році заходи тижня імунізації спрямовані на інформування людей та усунення перешкод для імунізації населення.

Конкретні цілі – це обізнаність людей щодо вакцин, наявних для захисту від хвороб, зацікавленість їх у визначенні вакцинного статусу  самого себе та своїх сімей і можливість отримати необхідні їм вакцини.

Вакцинація створює у людей специфічну несприйнятливість до дії збудників інфекційних хвороб та їх токсинів, тобто виробляє у них штучний активний імунітет.

З давніх часів людство намагалось боротись з хворобами. До цього відноситься використання в Китаї понад 3-тисячоліття тому варіоляції – штучного щеплення людей проти натуральної віспи.

На сьогодні вакцинація міцно увійшла в наше життя. Завдяки щепленням у світі ліквідована натуральна віспа, у багато разів знизилась захворюваність на кір, краснуху, дифтерію, правець, кашлюк, епідемічний паротит, вірусний гепатит В.

Україна визнана країною, вільною від поліомієліту.

Зменшилась кількість ускладнень та летальних випадків від інфекційних хвороб. Зросла тривалість життя населення та зменшилась дитяча смертність у країнах, де широко використовують вакцини.

Проте щорічно в світі продовжують вмирати понад 15 млн. людей від інфекційних хвороб, багато з яких можна було б уникнути завдяки вчасно проведених щеплень.

Відповідно до вимог ВООЗ населення повинно бути охоплено профілактичними щепленнями понад 95%, що дозволить запобігти поширенню інфекційних хвороб та ліквідувати більшість з них у майбутньому.

Завдяки колективному імунітету інфекційні захворювання не будуть розповсюджуватись, навіть, якщо будуть завезені з інших держав.

До календаря щеплень України внесено імунізацію проти 10 інфекцій (туберкульоз, дифтерія, кашлюк, поліомієліт, правець, кір, краснуха, епідемічний паротит, вірусний гепатит В, хіб-інфекція). Необхідні для людини щеплення проти зазначених інфекцій проводяться у медико-санітарних закладах за місцем проживання безкоштовно.

Однак у Святошинському районі, як і в цілому по м. Києву та Україні, склалась незадовільна ситуація щодо охоплення населення профілактичними щепленнями. Щороку збільшується прошарок невакцинованих осіб.

Так, за  2013 р. охоплення щепленнями населення району склало від 2,8% АДП дітей у 7 років до 77,5% вакцинації проти полілмієліту дітей у 18 міс. та 99,4% БЦЖ дітей до 1 року життя. План за рік виконано лише по БЦЖ до 1 р.ж.

Причинами недовиконання плану профщеплень є незадовільне та несвоєчасне забезпечення впродовж року району МІБП, наявність значної кількості медичних протипоказів до щеплень (4,0% до АКДП-3) та збільшення відмов населення від щеплень (найбільше до ВГВ – 1987 відмов, що становить 39,1% від підлеглих контингентів).

Незадовільний стан щодо імунопрофілактики призводить до ускладнення епідемічної ситуації в районі з туберкульозу. За 2013 р. рівень захворюваності на бацилярний туберкульоз зріс на 28,9%, від туберкульозу померло 14 хворих.

Враховуючи погіршення епідситуації з поліомієліту в світі, існує реальна загроза завезення та розповсюдження дикого поліовірусу на території України. При цьому план щеплень дітей проти цієї інфекції щорічно не виконується.

Накопичення нещеплених осіб серед населення сприяє появі та поширенню інфекційних хвороб, які керуються засобами специфічної профілактики.

Необхідно зазначити, що жодне інфекційне захворювання не минає без ускладнень, часто відтермінованих, інвалідності, а також може мати смертельний наслідок (дифтерія – 10%, поліомієліт – 10-20%, кір – 14%, кашлюк – 1% тощо). Тому запобігти епідемічному неблагополуччю легше, ніж боротися з ним.

Проведення Всесвітнього тижня імунізації сприятиме збільшенню охоплення щепленнями тільки через поліпшення обізнаності населення про необхідність захисту проти інфекційних хвороб і права на імунопрофілактику кожної людини.

Потрібно пам’ятати, що альтернативних вакцинації ефективних засобів створення захисту проти інфекцій не існує.

Дитину слід захистити від інфекцій до того, як вона почне активно контактувати з іншими дітьми у дитячому закладі або на дитячому майданчику тощо.

На підставі викладеного пропоную усім замислитись щодо збереження свого та своїх близьких здоров’я та життя шляхом імунопрофілактики.

 

Джерело: Лікар-епідеміолог санепідслужби Святошинського району Г.М. Есаулова


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux