Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

В Святошині провели відкриті військово-спортивні змагання гри «Джура» для учнів загальноосвітніх навчальних закладів (фото)

Опубліковано 17 квітня 2014 року о 18:08
фото

17 квітня  в Центрі військово-патріотичного та спортивного виховання молоді «Десантник» (проспект Леся Курбаса, 12-г) відбулися традиційні відкриті військово-спортивні змагання гри «Джура» для учнів загальноосвітніх навчальних закладів району. Відео

Участь у змаганнях взяли збірні команди п’яти шкіл району №254, №288, №198, №223, №297 та команда Центру військово-патріотичного та спортивного виховання молоді «Десантник».

Цього разу підтримати команди-учасниці завітала неймовірна кількість поважних гостей. Серед них: голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Михайлович Кулик, заступник голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації з гуманітарних питань і соціальних питань Наталя Пазенко, начальник відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Ірина Романенко, начальник управління освіти Мирослав Корбецький, в.о. начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту Петро Топал, Верховний отаман Всеукраїнського козацького війська Віталій Каленяк, генерал-лейтенант козацтва, член Генерального штабу, депутат Всевеликої Верховної Ради Старійшин України Михайло Крисько, керівник міжнародної організації «Цитадель» Павло Нетєсов, командир пошукового загону «Вертикаль» Вадим Жарко, командир пошукового загону «Перемога» Олександр Тарасюк, директор Лисняківської середньої школи Володимир Осадчий, пошуковець, військовий історик Андрій Олександрович Швачко.

Перед початком самої гри, поки тривав збір, реєстрація та жеребкування команд, своїми видовищними прийомами стройової підготовки та рукопашного бою на плацу та виконанням чудового вальсу вражали вихованці та кадети Центру «Десантник», а представники Центру військово-патріотичного та спортивного виховання молоді «Десантник» провели для всіх бажаючих цікавий екскурс в історію проведення гри «Джура» та продемонстрували виставку зброї, боєприпасів та амуніції часів Великої Вітчизняної Війни, зібраної в музеї Центру пошуковими загонами.

Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» або «Джура» була запроваджена в навчальні заклади України з 2003 року і за одинадцять років зарекомендувала себе як найбільш популярна форма позашкільної роботи з виховання дітей і молоді.

В Україні джурами завжди називали молодих вихованців, зброєносців і помічників досвідченого козака. Інститут джур був дуже поширений і авторитетний, бо існував протягом усієї історії козацтва. Стати джурою міг не кожен, а лише той, хто був гідний козацької служби, пройшовши певні випробовування – як фізичні, так і моральні. Причому духовна загартованість передувала фізичній, якої джури набували упродовж кількох років. Серед духовних якостей виховувалися перш за все розважливість та поміркованість, впевненість у собі і власних силах. За існуючою у Війську Запорозькому традицією, кожен козак на схилі життя мав підготувати для служби у Війську замість себе молодого юнака.

Серед головних заповідей джури: «люби Україну, вивчай рідну мову, шануй віру та звичаї свого народу, шануй предків, увесь свій рід», « люби батьків, сестер, братів, поважай усі народи, їхню культуру», «вивчай історію козацтва та України», «охороняй пам'ятки козацтва», «гартуй своє здоров'я, свій характер і волю, будь невтомним і мужнім у походах, та  понад усе цінуй козацьку честь».

Урочисту частину змагань традиційно відкрив Державний гімн України та винос знаменною групою Центру «Десантник» Державного прапору України. А потім були теплі привітання та побажання учасникам гри вдалих виступів та перемог від директора ЦВПСВМ «Десантник» Володимира Кічігіна та голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Олександра Кулика.

На початку урочистого відкриття очільник Святошинського району Олександр Кулик продекламував уривок з поеми Івана Франка «Моїсей». Виконання знаного твору класика української літератури викликало бурхливі оплески, адже поема не втратила свого істинного значення і зараз. В українців є все, щоб стати вільним, нескутим народом: і велика страдницька історія, і працьовиті люди, і потужний духовний потенціал, але народ не в силі піднятися на вищий рівень, щоб разом творити свідоме суспільство.

«Українська козацька педагогіка – це унікальна система виховання, що максимально враховує національні риси і самобутність українського народу. Аналогів їй немає в жодній країні світу. Цей тип виховання має конкретно-історичну національно-державну форму вираження і спрямований на формування громадянина своєї держави. Саме тому козацький рух в Україні був і залишається яскравою сторінкою літопису боротьби українського народу за політичну і державну незалежність. У тому, що ми, українці, сьогодні є народом, нацією, провідна роль належала козацтву, яке із століття в століття було єдиним і могутнім форпостом, що пильно стояв на сторожі свободи, гідності і честі України. Недарма іноземці часто називали Україну «Козацькою республікою», «країною козаків», а українців – «козацькою нацією», - зазначив у вітальному слові очільник Святошинського району Олександр Кулик.

Він побажав юним учасникам гри гідно проявити себе продовжувачами військово-лицарської культури українського народу та з честю пройти всі випробовування.

Військово-спортивні змагання складались з трьох етапів, під час яких учасники гри мали змогу проявити себе як в командному так і в індивідуальному заліках. При цьому нагородження переможців відбувалось після кожного з етапів гри.

На першому етапі команди, що складалися з 12 учасників (9 хлопчиків, 3 дівчинки) вправлялися в стройовій підготовці.

На другому етапі і хлопці й дівчата проявляли свої індивідуальні здібності та навички в стрільбі, підтягуванні на перекладині, згинанні та розгинанні рук в упорі лежачи, проходженні смуги перешкод, відтягненні вдаваних поранених, підтягуванні, знанні історії України та кулінарному конкурсі на кращу господиню.

Перед останнім третім етапом учасники гри та гості заходу мали змогу за дружнім чаюванням переглянути показову концертну програму, підготовану вихованцями Центру «Десантник» на вуличному ринзі.

А потім настав час і останнього «бою». На третьому ігровому етапі команди змагалися у вправності вибороти шапку отамана, перетягуванні канату та «параді страв» кулінарного конкурсу «Юна господиня».

Учасники команд та їх поважні вболівальники не лише скуштували кулінарні шедеври юних господинь, а й переглянули показову гру вихованців «Школи боксу».

Сьогодні, як ніколи, українці починають розуміти всю важливість виховання нових поколінь сучасної української молоді у волелюбних та глибоко патріотичних традиціях запорозького козацтва.

У період моральної кризи, дегероїзації і деморалізації значної частини нашого суспільства, козацько-лицарські традиції, козацька сімейна, шкільна і соціальна педагогіка, як невід’ємна складова української педагогіки, високо тримають стяг вершинних національних і загальнолюдських цінностей, здобутків елітних прошарків рідного народу, лицарської духовності.

Тож нехай відчуття єдності, як членів однієї команди, як громадян однієї країни, допомагає нам і надалі будувати свою державу, свою правду і свою волю, як заповідав нам півстоліття тому Великий Кобзар, адже тільки в єдності наша сила і наше майбутнє!

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux