Головна  →  Новини  →  16 квітня 2014

«Місто, якого немає». Учні спеціалізованої школи № 304 відвідали презентацію нової книги відомого українського письменника Олександра Есаулова (фото)

11 квітня в Національній бібліотеці України відбулася зустріч учнів 8-В класу спеціалізованої школи № 304 з  письменником  Олександром Юрієвичем Есауловим.

Зустріч була присвячена роковинам Чорнобильської трагедії та пройшла у вигляді презентації нової книги автора «Місто, якого немає», яка розповідає про історію міста Прип’ять.

Олександр Есаулов - тричі дипломант міжнародного літературного конкурсу романів, п’єс, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова». Учні ознайомилися із автобіографією письменника та його творчістю. Олександр Есаулов народився 1952 року в селі Ромачі Кірово- Чепецького району Кіровської області (Російська Федерація). Нині проживає в Ірпіні — передмісті Києва. В активі письменника сім виданих книг (перша вийшла в 2006 року). З восьми повістей та романів — п’ять книг для дітей, одна «мемуарна», два романи вийшли однією книгою під назвою «Хазяїн зони».

Чорнобильська катастрофа застала Олександра Есаулова на посаді заступника голови Прип'ятського міськвиконкому. Його основним завданням у перші два дні після вибуху стала евакуація жителів міста Прип'ять. Події тих днів пізніше Есаулов описав на сторінках своїх літературних творів — романах «Хазяїн Зони» (2008) та «Гіркі води» (2008). В одному з них автор міркує і над майбутнім Зони відчуження: основою сюжету стала реальна суспільна дискусія про те, чи не перетворити чорнобильську Зону на могильних радіоактивних відходів з Європи.

Чому саме Прип'ять? Аварія ж була в Чорнобилі!. Тому що Прип’ять - це місто в якому проживали працівники ЧАЕС, яке разом із Чорнобилем перетворилося на мертве місто, місто привид, де тисячі, ні в чому не винних людей назавжди втратили свій дім.

Розповідь супроводжувалася слайд-презентацією: Прип'ять до аварії, кадри з АЕС, будівництво Саркофагу, місто після трагедії та через 20 років. Сьогодні Олександр Есаулов також є технічним директором Інституту підтримки експлуатації АЕС, але незважаючи на серйозну та відповідальну посаду, він знаходить час на дитячі повісті.

Більше того — на справжні детективи для дітей. Школярі отримали задоволення від спілкування з такою цікавою та освіченою людиною.

Перейти до спискуВерсiя для друку