Головна  →  Новини  →  14 серпня 2018

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції – це група інфекційних захворювань, які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та переважним ураженням шлунково-кишкового тракту. Серед інфекційних захворювань у дітей гострі кишкові інфекції займають одне із перших місць.

         Основними симптомами гострих кишкових інфекцій є діарея (рідкий або водянистий стул щонайменше 3 рази за 24-годинний період) та блювота. Кишкові інфекції ведуть до зневоднення, що може загрожувати життю.

Джерелом хвороби є хворі або носії. При кишкових інфекціях збудник виділяється у зовнішнє середовище з фекаліями інфікованих осіб. Передача відбувається фекально-оральним шляхом як під час прямого контакту, так і при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (підлогою, меблями, одягом, іграшками тощо). Інші шляхи передачі, такі як забруднені їжа та вода, а також повітряно-крапельний шлях, цілком не виключаються.

У розповсюдженні кишкових інфекцій велику роль відіграють мухи. Вони сідають на фекалії хворого, потім перелітають на їжу, посуд та заражають їх.

Гострі кишкові інфекції, викликані бактеріями (шигели, сальмонели, кишкова паличка), вібріонами (холерний вібріон), поширюються переважно під час літніх місяців.

Найбільш вразливими до інфікування гострими кишковими інфекціями є діти. У них ще немає гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки, тягнуть до рота різні предмети.

Руки як у хворої, так і у здорової людини відіграють важливу роль у передачі кишкових інфекцій (хвороба «брудних рук»).

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь   рекомендується:

-  не вживати продуктів і напоїв за найменшої підозри щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та спожити у встановлений термін;

-  не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;

- не готувати  страви  із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

- у разі подорожі не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

- не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо) та  не зберігати  їх без  холодильного  обладнання, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневих вод тощо);

- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; під час неорганізованого відпочинку (туристичних мандрівок, екстремального туризму тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

- під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;

- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;

- вести боротьбу з мухами.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

Джерело: Управління охорони здоров’я Святошинської РДА.

Перейти до спискуВерсiя для друку