Головна  →  Новини  →  9 травня 2018

Згуртована родина верстатобудівників на Галаганах вітала ветеранів – переможців Другої світової війни (фото)

Згуртована родина верстатобудівників на Галаганах вітала ветеранів – переможців Другої світової війни (фото)

Велика родина галаганців-верстатобудівників щороку в великий День перемоги збирається біля пам’ятника «Загиблим верстатобудівникам» поруч із заводом «Веркон» (проспект Перемоги, 67) на урочистості, присвячені подвигу їх рідних, колег по роботі, що спільно кували перемогу в роки війни й в рідному Києві, і на далекому Уралі, куди був евакуйований завод. З перших днів війни працівники заводу, що мав стратегічне значення для оборони, попри те що мали бронь, рвалися на фронт. Дехто опинився таки на передовій і зі зброєю в руках нищив ворога та гнав його аж до Берліна, хтось вносив свій вклад у перемогу над нацизмом, підриваючи міць ворога з тилу, - був у підпіллі, гинув, закатований, у гестапівських застінках, інші без сну та відпочинку стояли за верстатами, евакуювали завод і відновлювали його роботу, для того щоб забезпечити фронт таким необхідним озброєнням. Та всіх їх об’єднала одна мета, одне нестримне бажання – звільнити рідну землю від фашизму.

На заводі до сьогодні працює чимало трудових династій: чимало фронтовиків – колишніх працівників заводу після війни повернулися на рідне підприємство, сюди ж прийшли працювати їхні нащадки. Саме тому таким щирим, болючим до щему є святкування перемоги на Галаганах, де розташовано завод. Саме завдяки такій єдності, згуртованості, що сформувалася ще за часів війни, громада встановила пам’ятник «Загиблим верстатобудівникам» на честь своїх загиблих та живих колег-героїв, біля якого збирається щороку в цей день як добра родина в дні радості та печалі. Традиційно вітають ветеранів, стоять у почесній варті біля пам’ятника учні київської гімназії № 154. З року в рік вони разом з вихованцями ЦТДЮ Святошинського району готують неперевершене концертно-театралізоване дійство, яке не залишає байдужим жодного із присутніх на святі. І цей рік – рік 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – не став винятком. На незмінному місці зустрічі ветеранів звучить музика, сивочолим героям свята дарують квіти, звучать добрі слова побажань усього найкращого на їх адресу.

На мітингу пам’яті долучилися до покладання квітів та привітань ветеранам в. о. голови Святошинської РДА Сергій Пилипчук, заступник голови Наталія Гусєва, заступник військового комісара Святошинського РВК Сергій Калугін, начальник управління освіти, молоді та спорту Юрій Дубовецький. «Це особливе свято для кожного з нас. Від імені керівництва району й від себе особисто хочу подякувати вам, дорогі наші ветерани, за перемогу в тій страшній війні 1939 – 1945 років, за незламність духу ні в роки війни, чи то на передовій, чи в тилу, ні в роки післявоєнної відбудови, ні в наші непрості часи. Ви завжди були та є для нас взірцем наполегливості, вірності ідеалам добра і справедливості, віри у світле майбутнє. Низько вклоняємося вам за надану ціною неймовірних зусиль, а подекуди й життів, можливість жити, працювати на благо рідної країни, ростити дітей та онуків і сподіватися на найкраще майбутнє для них»,- сказав Сергій Пилипчук спілкуючись з ветеранами.

З Днем перемоги, днем пам’яті та надії!

Перейти до спискуВерсiя для друку