Головна  →  Новини  →  4 травня 2018

Насичений захід до Дня пам’яті та примирення відбувся в ЗЗСО № 281 (фото)

Насичений захід до Дня пам’яті та примирення відбувся в ЗЗСО № 281 (фото)

Згідно з Указом Президента України від 24 березня 2015 року № 169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» в Україні було встановлено День пам’яті та примирення, що відзначатиметься щороку 08 травня. Цей пам’ятний день запроваджено з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни, посилення турботи про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, жертв нацистських переслідувань, утвердження спадкоємності традицій воїнів - переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни, консолідації суспільства навколо ідеї захисту України та у зв’язку з відзначенням у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни.

В актовій залі ЗЗСО № 281 для учнів школи було проведено захід, присвячений Дню пам’яті та примирення. Адміністрація школи свідомо поставилася до організації цього заходу, переслідуючи низку цілей, а саме: збереження історичної пам’яті про події Другої світової війни; формування в учнівської молоді вміння визначати причинно-наслідкові зв’язки історичних подій на основі методів критичного мислення й розуміння ролі особистісного фактора в історії; виховання поваги до ветеранів Другої світової війни, історичного минулого свого народу, непримиренності до війни як засобу вирішення суперечностей між країнами.

На цій зустрічі перед учнями школи виступили легендарна особистість, людина, що пройшла всю війну, дійшла до Берліна, зустріла перемогу в Празі – Михайло Миколайович Дворніков, а також Тетяна Микитівна Голубєва, якій було лише 10 років, коли німецьке військо крокувало вулицями Києва, та після визволення рідного міста вона – підліток разом зі своїми однолітками відбудовували його. Розповіді живих свідків буремних воєнних та повоєнних часів ілюструвалися тематичними добірками документальної хроніки та перемежовувалися концертними номерами у виконанні учнів школи й хору «Співаночка», що мало неабиякий емоційний вплив на аудиторію. Знання та враження, отримані під час цього заходу, дійшли до серця кожного з присутніх і обов’язково закарбуються в пам’яті учнів. Тому особливо пронизливою була хвилина мовчання за жертвами війни.

Під час другої частини заходу члени історико-краєзнавчого гуртка «Місцями бойової слави» (керівник гуртка Костирко С.В.) презентували свою кропітку роботу та продемонстрували зібрані артефакти воєнних часів. Родзинкою заходу стала презентація проекту «Друга світова війна у долі моєї родини», завдяки якому було зібрано чимало експонатів – особистих речей і фото учасників війни 1939 – 1945 років – членів родин школярів..

На завершення учасників зустрічі запросили до шкільного музею «Історія Борщагівок».

Перейти до спискуВерсiя для друку