Головна  →  Новини  →  18 квітня 2018

Урок демократії в школах Святошина – обирали нові парти для Нової української школи (фото)

Урок демократії в школах Святошина – обирали нові парти для Нової української школи (фото)

Сьогодні в навчальних закладах Святошинського району проводили випробування нових меблів для початкової школи в рамках реалізації проекту «Нова українська школа». Залучили до акції педагогів, викладачів, батьків і, головне, учнів початкової школи.

Районне управління освіти, молоді та спорту доставило два експериментальних зразка у кілька шкіл району. На великій перерві учні та педагоги проводили тестування парт та стільців.

«Дякую виробникам меблів за можливість провести тестування зразків до проведення процедури закупівлі. Це дає можливість уникнути ризиків некомфортного використання предметів, які ліквідувати буде складно після проведення процедури. До того ж діти та педагоги висловлюють свою думку, обирають кращій варіант комплекту,  яким згодом будуть укомплектовані початкові класи»,Ю - сказав начальник РУОМС Юрій Дубовецький.

Випробування експериментальних зразків сьогодні були проведені в ЗЗСО №№ 40 та 317. Підсумовуючи огляд та випробування парт і стільців, можна зробити декілька висновків.

По-перше, і учнів, і дорослих найбільше цікавить функціональність та зручність парт і стільців;

По-друге, якщо діти приділяють увагу зовнішньому вигляду, то дорослі звертають увагу на безпечність та «вандалостійкість» меблів. Школярам дуже сподобався сучасний вигляд парт, наявність зручних вмонтованих девайсів, у той же час дорослі більше уваги приділяли здатності парт та стільців "зростати" разом з учнями, їх ергономічним властивостям - дуже сподобалось, що робочі поверхні легко та зручно трансформуються з різним кутом нахилу залежно від виду навчально-пізнавальної діяльності. І учням, і дорослим сподобалось також продумане розташування додаткової місткої шухляди для речей під робочою поверхнею парти.

Сподобалось також запропоноване рішення мобільності меблів - використання ролікового механізму на одній з ніжок парти дає достатню маневреність, не знижуючи стійкості самої парти.

Крім того, помічали і недоліки запропонованих зразків. Так, саме батьки і вчителі звернули увагу що підставки для посібників та органайзери для письмового приладдя на обох партах розташовано незручно, а саме - одна парта розрахована скоріше на шульгу, а в іншої утруднено доступ до стаканів-органайзерів, розташованих за підставкою для посібників.

По-третє, увагу приділяли якості використаних матеріалів. Сподобалось, що металеві конструкції основи парт та стільців виготовлено надійно, міцно, стійко, і, у той же час. зовнішньо привабливо, сподобались також яскраві, але не кричущі кольори - особливо увагу кольоровій гамі приділяли дітлахи.

Але помічено і декілька суттєвих недоліків. Так, робочі поверхні парт виготовлено з багатошарової фанери, що викликає побоювання за довготривале використання. Не передбачено місця для портфелів школярів. Найзручніше, за думкою учасників випробування, було б обладнати парти полицями для портфелів.

Нагадаємо, у перших класах, що з 1 вересня 2018 року навчатимуться за новим стандартом початкової школи, має бути організовано новий навчальний простір, створення якого підтримає держава спеціальною субвенцією майже в 1 мільярд гривень. 

Перейти до спискуВерсiя для друку