Головна  →  Новини  →  23 лютого 2018

Захоплюючий тиждень російської мови та зарубіжної літератури у ЗЗСО № 215 (фото)

Захоплюючий тиждень російської мови та зарубіжної літератури у ЗЗСО № 215 (фото)

 

У СЗШ № 215 пройшов тиждень російської мови та зарубіжної літератури, в якому брали участь учні 5 - 10-х класів.

Інсценований виступ про роль почерку в письмовому спілкуванні«О грамотее и больной ноге» з учнями 6-А класу Подскочий А., Авдєєвим Р. та Шевченко Д. підготувала і провела вчитель Орлянська В.Г.

У цей же день Віра Геннадіївна на уроці російської мови у 7-х класах провела захід-конкурс «У світі фразеологізмів», під час якого діти пригадали багато фразеологічних зворотів, їх походження, правопис та сферу вживання. Переможцями конкурсу стали Семенова В., Топоровська Т. (7-А кл.) та Ходикін Є. (7-Б кл.).

 Учитель Павлова С.В. провела для учнів 5-х класів захід із популяризації читання «Її величність Книга».Діти дізнались про те, як багато в оточуючому світі пов’язано з книгою. Вони побачили фото з архітектурними пам’ятниками книзі та з вуличними скульптурами, присвяченими книгам, фонтанами  у вигляді книг, з’ясували, що сучасні комп’ютерні технології, арт-об’єкти та реклама також сприяють популяризації читання. І наостанок учні переглянули короткометражний мультфільм «Фантастичні літаючі книги містера Морріса Лессмора», який отримав премію американської академії Оскар. Свої враження від уроку діти виклали у домашньому творі «Мій друг – книга».

Протягом тижня  учителями кафедри було проведено виховні заходи.

1. Бесіда«Ти і твоє ім’я», під час якої учні 6-А класу разом із класним керівником Орлянською В.Г. дослідили походження власних імен, їх історію та значення. Презентація до бесіди була підготовлена Буханевичем А.

2. Для малюків початкової школи класний керівник 9-А класу Павлова С.В. разом з учнями провела захід «Серце, віддане дітям» (до 100-ої річниці з дня народження В.О. Сухомлинського). Дітей познайомили з короткою біографією видатного вчителя, запропонували переглянути відеокадри хроніки, а потім старшокласники інсценували оповідання В.О. Сухомлинського і обговорили їх з дітьми.  

         Крім того, В.Г. Орлянська організувала та провела з 9-А класом «лінгвістичну подорож»у світ російської мови. Під час заходу учні познайомились із різноманітними іграми зі словами, збільшили свій словниковий запас, розвивали вміння викладати свої думки в усній формі, працювали у групах. Найактивнішим мандрівником став Мельничук В.

         Повідомлення «З історії слів» підготували учні 10-А класу. Старшокласники зробили цікаві дослідження щодо походження слів та виразів російської мови. Швиденко А. розповіла про походження деяких фразеологізмів, Охмакевич А. – про історію слова «кокошник», Іванченко В. – про слово «врач», Патюта А. розказала, звідки прийшли та що означають слова «каникулы» та «школа», а Гурьєв Д. зробив цікаву доповідь про історію вислову «А всё-таки она вертится» та таке знайоме слово «спасибо».

         Гра-конкурс «У світі слів» була проведена Орлянською В.Г. з учнями 5-Б класу. Діти поглиблювали знання з російської мови, розвивали кмітливість, поширювали словниковий запас, відгадуючи загадки, шаради, граючи в ігри «Змійка», «Алфавіт-аукціон». Переможцями конкурсу стали С. Ян  та Я. Остапець.

Цього ж дня Павлова С.В. провела у 10-А класі урок-знайомство «О, слово русское, святое!», присвячений забутим слов’янським словам та іменам. Десятикласники дізнались про деякі старослов’янські слова і букви та їх первинне значення, вчились розшифровувати давні та сучасні слова з точки зору наших пращурів, наводили приклади використання давньоруських слів у художній літературі.

Справжнім подарунком для учнів початкової школи стала вистава «Жив собі Геракл» за п’єсою драматурга М. Бартєнєва, де з гумором говорилось про серйозні речі: про почуття обов’язку, відповідальність, боягузтво та героїзм. Учасники театральної студії «Веселка» разом із режисером-постановником Павловою С.В. представили на суд глядачів цікаве дійство за мотивами давньогрецьких міфів.

Під час Поетичної вітальні «Стихов пленительные строки» Орлянська В.Г. та учні 11-А класу запросили один одного насолодитись чудовими віршами світових майстрів поетичного слова. У заході взяли участь всі старшокласники, але найактивнішими були Мельник Я., Груша В. та Лисюченко С., які, на загальну думку, стали кращими читцями.

  А для 6-А класу було проведено турнір знавців російської мови. Найрозумніші учасники заходу отримали сувеніри.

Учитель Павлова С.В. та учні 8-А класу провели урок-дослідження «Имя в реке времени. Происхождение и значение личных имён». Діти познайомились з лексичним значенням та походженням власних імен та прізвищ, навчились користуватись довідковою літературою, обирати матеріал та виступати перед аудиторією. Найкращі дослідження власних імен та прізвищ зробили Мартиненко О., Петренко М., Святненко В., Стась В. та Швидак В.

Протягом предметного тижня проходили виставка дитячих малюнків, ілюстрацій до літературних творів, рекламних плакатів до улюблених книжок та реклама книги та читання.

Автори кращих малюнків отримали сувеніри. Це Атаманенко О. (5-Б кл.) - ілюстрація до повісті Р. Дала «Чарлі та шоколадна фабрика», Легкий Б., Тятіна А. (7-А кл.) - Е. По «Золотий жук», Денисенко О. (11-А кл.) - «Старий і море» Е.Хемінгуея), а також автори рекламних плакатів: Регеда К. (8-А кл.) – за рекламу роману Ж. Верна «20 тисяч л’є під водою», Малиновська І. (8-А кл.) – за рекламу книги «Темні кутки» Г. Флінна та Ян С. (5-Б кл.) – автор реклами до твору «Кароліна у країні кошмарів».

Закриття тижня було музичним: на перервах учні слухали музику кращих композиторів світу до літературних творів.

Джерело: ЗЗСО № 215.

Перейти до спискуВерсiя для друку