Головна  →  Новини  →  7 лютого 2018

Поезія з - за грат. Бібліотеки ЦБС «Свічадо» презентують до 80-річчя від дня народження Василя Стуса (фото)

Поезія з - за грат. Бібліотеки ЦБС «Свічадо» презентують до 80-річчя від дня народження Василя Стуса (фото)

Я єсмь, Вітчизно, як і ти, –

єси на всевіки і віки.

Бо з мого крику рвуться ріки

Цнотливої, як куля, мсти.

Василь Стус

У січні 2018 року Василю Семеновичу Стусу виповнилося б 80 років. Світлій пам'яті  українського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника, одного із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників, Героя України бібліотеки Централізованої бібліотечної системи «Свічадо» відділу культури та охорони культурної спадщини  присвятили низку заходів.

У бібліотеці для дітей ім. М.Дубова (вул. Ушакова,12) відбувся тематичний вечір «Поезія з-за грат». У заході взяли участь учні спеціалізованої школи № 304, для яких було проведено  огляд творчості Василя Стуса (поетичних творів, щоденникових записів, епістолярної спадщини). Під час заходу відбулись голосні читання творів зі збірок «Зимові дерева», «Круговерть», «Палімпсети».

До уваги користувачів бібліотеки ім. Махтумкулі (вул. Зодчих,6)  було презентовано документальний фільм-трилогію «Просвітлої дороги свічка чорна», створеного митцями української кіностудії «Галичина-фільм», та  підбірки відеоматеріалів,  в яких зібрані вірші, нотатки «З таборового зошита» і листи В.Стуса, які читає актор Олександр Кочнєв.  Для читачів є можливість переглянути документальний фільм «Василь Стус. Феномен суток», створений на студії документальних фільмів України.

У бібліотеці «Джерело» (вул. Симиренка, 5-а) розгорнуто книжкову виставку «Під тягарем хреста», на якій представлені твори письменника.

Шановні користувачі! Василь Стус став символом Українського Опору другої половини ХХ століття, він був одним із тих, хто вів непримиренну боротьбу за українську державність та національну ідею. Навіть у найтяжчі хвилини життя Василь Стус твердо вірив, що звернеться до народу своїм словом, що народ його почує. І його поезія залунала в Україні, її почули, в неї вслухаються. Бібліотеки ЦБС «Свічадо» пропонують переглянути документні джерела, присвячені В. Стусу.

 

Джерело: відділ культури та охорони культурної спадщини Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації.

Перейти до спискуВерсiя для друку