КМДА Київська міська державна адміністрація


17 січня 2018

Реалізація ініціативи Fast Track відчутно змінює ситуацію з надання ВІЛ-послуг у столиці – Валентина Гінзбург

Реалізація ініціативи Fast Track відчутно змінює ситуацію  з надання ВІЛ-послуг у столиці – Валентина Гінзбург

Реалізація ініціативи Fast Track уже сьогодні відчутно змінює ситуацію з надання ВІЛ-послуг киянам. У цьому впевнена директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

«6 квітня 2016 року Віталій Кличко підписав Паризьку декларацію. Із того дня Київ приєднався до міжнародного руху боротьби з епідемією СНІДу, взявши на себе зобов’язання, що передбачають досягнення цільових показників «90-90-90»: 90% людей, що живуть із ВІЛ, знатимуть про свій позитивний ВІЛ-статус, 90% людей, які знають про свій позитивний ВІЛ-статус, отримуватимуть антиретровірусне лікування, 90% людей із тих, хто отримує лікування, матимуть пригнічене вірусне навантаження, що дозволить їм залишатися здоровими і призведе до зниження ризику передачі ВІЛ у регіоні», – нагадала Валентина Гінзбург.

Для досягнення цієї мети у 2017 році міська влада спільно з неурядовими благодійними та громадськими організаціями запровадила низку заходів. Завдяки поєднанню фінансових ресурсів, визначених Міською цільовою програмою протидії епідемії ВІЛ-інфекції на 2017 - 2021 роки, а також організацій-партнерів Київ відчутно просунувся, зокрема, у децентралізації спеціалізованої медичної допомоги.

«Відтепер пройти діагностику на ВІЛ, а в разі потреби отримувати медичну допомогу, антиретровірусну терапію тощо кияни зможуть не лише у Київському міському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, а й у кожному районі. Фактично – за місцем проживання», – розповіла Валентина Гінзбург.

За словами директора Департаменту, щоб це стало можливим, проведено ґрунтовну роботу. Серед іншого були визначені заклади охорони здоров’я, де надаються послуги з боротьби з ВІЛ. Усі вони забезпечені діагностичними тестами. У кабінетах АТР та лікарів-інфекціоністів зроблено ремонти, їх відповідно обладнано, придбано комп’ютери, що відповідають вимогам, необхідним для встановлення медичної інформаційної системи. Медики пройшли навчання з питань консультування, тестування та лікування.

Також у закладах первинної та спеціалізованої медичної допомоги здійснено заходи щодо створення мережі кабінетів замісної підтримувальної терапії для людей, які є споживачами ін’єкційних наркотиків.

Окрім того, як повідомила Валентина Гінзбург, препарати АТР ВІЛ-інфіковані кияни відтепер зможуть отримувати й у визначених аптеках.

«Це унікальне для України нововведення, яке разом з іншими має сприяти формуванню у пацієнта прихильності до лікування», – впевнена вона.

Директор Департаменту зазначила, що консолідація зусиль влади та громадськості у прагненні подолати епідемію ВІЛ безпрецедентна. Цьогорічні результати красномовно свідчать про те, як багато можна досягти, якщо разом працювати заради благородної мети, переконана Валентина Гінзбург.

«Я хочу від імені міської влади подякувати проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», БО «100 відсотків життя. Київський регіон», Всеукраїнській благодійній організації «Конвіктус Україна», громадській організації «Допоможи життю», БФ «Альянс громадського здоров’я» та багатьом іншим партнерам. Дякую за вкладання зусиль та фінансових ресурсів у здоров’я киян! Упевнена, що і в цьому році ми працюватимемо пліч-о-пліч заради того, щоб надати категоричну відповідь епідемії ВІЛ», – наголосила вона.

 Джерело: КМДА.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.