КМДА Київська міська державна адміністрація


11 січня 2018

Психіатрична допомога і реабілітація

Психіатрична допомога і реабілітація

Психіатр - звучить страшно, а для більшості людей звернення до цього лікаря вже апріорі означає вирок, але така позиція є категорично невірною. Необхідно пам’ятати, що завжди краще виключити діагноз, ніж втратити дорогоцінний час!

Саме час є одним з найбільш дорогоцінних ресурсів у боротьбі за здоров’я дитини. Однак, нажаль, дуже часто запідозривши невідповідність розвитку дитини стосовно норми, мами і тата поспішають на прийом до педіатрів, невропатологів, логопедів та інших спеціалістів, всіляко відтягуючи візит до лікаря психіатра, втрачаючи такі цінні роки чи навіть місяці.

Дивну, нетипову для свого віку поведінку дитини батьки можуть трактувати, як специфічні риси характеру чи темпераменту, банальну впертість чи протести проти чогось. Насправді ж, вчасне і фахове втручання та корекція розвитку дитини може допомогти «вивести» її в норму.

Ми наведемо ряд симптомів, наявність яких у дитини вже з першого року життя може бути проводом для звернення до фахівця з метою обстеження.

1) Відсутність мови. В нормі дитина від року до півтора повинна говорити 8-10 слів. Слова можуть бути не чіткими, але вони повинні точно означати щось для дитини. Насторожити батьків повинні постійні викрики окремих звуків.

2) Неадекватна емоційна реакція. Відхиленням від норми є відсутність або не типова реакція дитини на прояв різних емоцій іншими людьми. На мамину посмішку не відповідає посмішкою, відсутність певної тривоги при спілкуванні з новими і незнайомими людьми. Неадекватне вираження агресії та гніву, аутоагресія.

3) Відсутність контакту. Дитина не виконує простих, одноетапних прохань. Під час звернення до дитини вона не відповідає на зоровий контакт, не реагує на власне ім’я.

4) Дивна рухова активність. Різкі рухи, тремор, тіки, повторювані рухи.

5) Фантазії, схожі на галюцинації. Дитина наполягає на тому, що бачить або чує те, чого не бачать батьки. (Відрізнити галюцинації від яскравої уяви допоможе досвідчений психолог).

Пам’ятайте, здоров’я дитини важливіше за будь-які стереотипи, що склались у суспільстві про звернення до психіатрів! Вчасна діагностика і правильне лікування або корекція можуть подарувати дитині повноцінне майбутнє.

 

Джерело: Святошинський районний у м. Києві центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.