Головна  →  Новини  →  12 грудня 2017

90 років – не перешкода для активного ветерана, а лише чергова сходинка в житті. Вітаємо з ювілеєм Мудренка Андрія Григоровича! (фото)

90 років – не перешкода для активного ветерана, а лише чергова сходинка в житті. Вітаємо з ювілеєм Мудренка Андрія Григоровича! (фото)

Сьогодні до почесного ветерана м. Києва, почесного ветерана України, людини з активною громадською позицією Мудренка Андрія Григоровича привітати з нагоди ювілею – 90-річчя – завітали Київський міський голова Віталій Кличко й голова Святошинської РДА Володимир Каретко.

Напередодні ми поспілкувалися з ювіляром і взнали чимало цікавого про його нелегке, але вкрай насичене життя. Дитинство простого українського хлопчака закінчилося з початком війни. Він тільки закінчив 8-й клас, коли на  країну налетіло лихо. Дорослі йшли на фронт, а на слабкі підліткові плечі ліг весь тягар і відповідальність за порядок удома, в тилу. За викликом до військкомату Андрій Мудренко був зарахований до винищувального батальйону, до обов’язків якого входили охорона колгоспного майна, збереження врожаю на полях (а він у той рік був напрочуд гарним), патрулювання села й забезпечення громадського порядку. Для цього вчорашнім школярам навіть зброю видали – 1 карабін і 5 патронів до нього.

Згадує Андрій Григорович і свою першу зустріч з ворогом. Завершувався липень 1941 року, на той час уже старшого групи, його з друзями відправили за село накосити коням трави. І от, коли фура, наповнена духмяним покосом, уже поверталася назад, зненацька де й узялась німецька ескадрилья мессершміттів. Небо потемніло, наче захмарилося - 15 літаків летіли знищувати місцевий сахарний завод. Не втримався Андрійко й використав єдиний патрон з карабіна, відправив постріл у бік ворожого літака. І незчувся, як у відповідь розсікла повітря ціла черга вогню із залізного птаха. Накрив хлопців шквальних вогонь, та нікуди тікати, ще й коней треба втримати й уберегти. До цих днів пам’ятає Андрій Григорович той жах, який його тоді охопив, у вухах стоїть стіною шалений гуркіт моторів літаків, що знижувалися і, здавалося, ледь не торкалися воза шасі.

Лише 1944-го – на початку 1945 років у військкоматі пристали на неодноразові прохання юнаків – і Андрій з однокласниками були призвані до війська, у залізничні війська. Хоч війна невдовзі скінчилася, та Андрій Григорович не полишив військової служби: багато ще диверсійних груп діяло на теренах Батьківщини, треба було відбудовувати, піднімати рідну країну. Лише у 1951 році демобілізувався та пішов служити в органи МВС, і надалі стояв на захисті інтересів свого народу.

Сьогодні Андрій Григорович – пенсіонер, та не полишив активного життя. Любов’ю всього свого життя вважає живопис та спів. До цього часу є учасником хору органів МВС, займається живописом. І завдяки цьому весь час навкруги нього люди, що дає відчуття потрібності та вагомості.

Андрій Григорович Мудренко, навіть прізвище в нього дуже красномовне: від слова «мудрість». Попри свій вік він не залишається на узбіччі громадського життя району та міста. Його активна громадянська позиція є рушійною силою всього життя. Загартовані воля, характер примушують діяти на користь громади району. За це й приїхав подякувати ветеранові, привітати його з нагоди ювілею голова Святошинської РДА Володимир Каретко та презентував ювілярові з нагоди 90-річчя цінний подарунок.

Перейти до спискуВерсiя для друку