КМДА Київська міська державна адміністрація


7 грудня 2017

Обережно - тонкий лід!

Обережно - тонкий лід!

Водойми України невдовзі почнуть покриватися льодом. Перший лід до настання стійких морозів неміцний. Однак  щороку багато людей, особливо дітей, нехтують заходами безпеки і виходять на незміцнілий лід, тим самим наражаючи своє життя на смертельну небезпеку.

Безпечним для людини вважається лід товщиною не менше 10 сантиметрів у прісній воді.

У гирлах річок і притоках міцність льоду послаблена. Лід неміцний у місцях швидкої течії, місцинах, де б'ють ключі, та місцях викиду стічних вод, а також у районах зростання водної рослинності, поблизу дерев, кущів та очерету.

Міцність льоду можна визначити візуально: лід блакитного кольору - міцний, білий лід вдвічі тонший за блакитний, а сірий, матово-білий або з жовтуватим відтінком лід - ненадійний.

Правила поведінки на льоду:

Не можна виходити на лід у темну пору доби і за поганої видимості (у туман, снігопад, дощ).

У разі переходу через річку слід користуватися організованими льодовими переправами.

У разі потреби вимушеного переходу водойми найбезпечніше дотримуватися второваних стежок або йти по вже прокладеній лижні. Але якщо їх немає, треба перед тим, як спуститися на лід, дуже уважно роздивитися і намітити майбутній маршрут.

Не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги. Якщо після першого сильного удару, наприклад, лижною палицею, з’явиться  хоч трохи води, це означає, що лід тонкий, по ньому ходити неможна. У цьому випадку слід негайно відійти за своїм же слідом до берега легкими кроками, не відриваючи ніг від льоду і розставивши їх на ширину плечей, щоб навантаження розподілялося на велику площу. Так само роблять у разі застережливого потріскування льоду й утворення в ньому тріщин.

Опинившись на тонкому, такому, що потріскує під ногами, льоду, слід обережно, легкими кроками за пройденим шляхом повернути назад.

На замерзлій водоймі необхідно брати з собою міцну мотузку завдовшки 20 - 25 метрів з великою глухою петлею на кінці і вантажем. Вантаж допоможе прицільніше закинути мотузку людині, яка провалився у воду, петля потрібна для того, щоб потерпілий міг надійніше триматися, протягнувши її попід пахви.

У разі переходу водойми групою необхідно дотримуватися відстані один від одного в 5 - 6 м.

Замерзлу річку (озеро) краще переходити на лижах, при цьому кріплення лиж потрібно розстібнути, щоб за необхідності швидко їх скинути; лижні палиці тримати в руках, не накидаючи петлі на кисті рук, щоб у разі небезпеки відразу їх відкинути.

Особливо обережним потрібно бути в місцях, покритих товстим шаром снігу, у місцях швидкого потоку і виходу назовні джерел, поблизу кущів, осоки, трави, місцях впадання в водойми струмків, скидання вод промислових підприємств.

Якщо є рюкзак, важливо перевісити його на одне плече, що дозволить легко звільнитися від вантажу в разі, якщо лід провалиться.

Якщо ви рибалите на льоду, не рекомендується робити лунки на відстані 5 - 6 метрів одна від одної. Щоб уникнути біди, у рибалки повинні бути рятувальний жилет або нагрудник, а також мотузка довжиною 15 - 20 м з петлею на одному кінці і вантажем вагою 400-  500 г.

Важливо знати, що людина, яка потрапила в крижану воду, може оклякнути через 10 - 15 хвилин, а через 20 хвилин знепритомніти. Тому життя потерпілого залежить від кмітливості і швидкості дії рятувальників.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

виходити на лід у стані алкогольного сп'яніння,

стрибати на льоді й бігати по ньому,

збиратися великою кількістю людей в одній точці,

виходити на тонкий лід на річках з швидкою течією.

 

Джерело: Святошинське РУ ГУ ДСНС України в м. Києві



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.