Головна  →  Новини  →  23 листопада 2017

До уваги платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки!

До уваги платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки!

Головне управління ДФС у м. Києві нагадує, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  фізичними особами сплачується протягом 60 днів з моменту вручення податкового повідомлення-рішення.

Крім того, якщо платники не отримали податкового повідомлення-рішення, але вони є власниками нерухомості, загальна площа якої перевищує пільгову, а саме: для квартир незалежно від їх кількості до 60 кв. метрів, для житлових  будинків до 120 кв. метрів, у разі одночасного перебування у власності квартир/квартири та житлового будинку/будинків – 180 кв. метрів, вони можуть звернутися до податкових органів для звірки.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізичних осіб обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що  безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Державна реєстрація прав на нерухоме майно здійснюється лише з 1 січня 2013 року. Враховуючи заявочний принцип побудови системи державної реєстрації прав, наповнення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно здійснюється поступово – на підставі поданих заяв про державну реєстрацію прав власності.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» Державний реєстр речових прав на нерухоме майно – єдина державна інформаційна система, що забезпечує обробку, збереження та надання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об’єкти та суб’єктів таких прав.

Таким чином, фізичні особи - власники нерухомості, можуть звернутися з оригіналами документів на нерухомість  до реєстраційної  служби, яка здійснює прийом громадян з питань реєстрації, перереєстрації, внесення змін в реєстраційні документи щодо прав власності на нерухоме майно.

Це дасть можливість громадянам  не звертатися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем  проживання (реєстрації) для звірки даних щодо об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у  власності.

 

Джерело: Головне управління ДФС у м. Києві.

Перейти до спискуВерсiя для друку