Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Говоримо з дитиною про ВІЛ/СНІД

Опубліковано 23 жовтня 2017 року о 11:54
фото

Говорити про ВІЛ і СНІД з дитиною необхідно, така розмова стане основою для розуміння безпечної поведінки відносно цього захворювання і зможе вберегти здоров`я
вашого чада у майбутньому.

Звісно, говорити на подібну тему з власною дитиною дуже важко, але ви маєте розуміти, якщо не почати обговорювати питання якомога раніше, це зробить хтось інший, і не найкращим чином. Почавши роз`яснювальну роботу самостійно у вас є можливість не тільки надати дитині правдиву інформацію, а й подати її у правильній формі та сформувати відповідне ставлення до проблеми.

Існують загальні правила побудови розмови з дитиною на «важкі» теми, однак завжди необхідно враховувати індивідуальні особливості дитини, тож хто як не ви самі зможете розробити вірну стратегію спілкування.

Загальні рекомендації:

1.Чим раніше, тим краще

Дитина вловлює інформацію звідусіль і з самого раннього віку, навіть задовго до того, як зможе її осмислити та зрозуміти. Батькам потрібно пам`ятати, що доки дитина маленька вона в першу чергу звертається за інформацією до них, а вже у підлітковому віці дитина надасть перевагу обговоренню питання з друзями. Тож у батьків є унікальна можливість стати першими, хто заговорить з дитиною про найважливіші питання. Після цього, будучи в свідомому віці, людину вже не так легко ввести в оману та збити з правильного ходу думок.

2.Починайте розмову самі

Щодня в житті дитини з`являється безліч питань та приводів для розмови, але не завжди ці питання будуть вам озвучені. Намагайтесь підбирати вдалі моменти та починайте розмову самі. Наприклад, перегляд деяких фільмів може стати підґрунтям для досить цінної бесіди. Складіть умовний список питань та обговоріть їх з дитиною після перегляду кіно, а потім розтлумачте свою точку зору та відомі достовірні факти з цього приводу.

3. Дитина почує тих, хто слухає її

На жаль, інколи дорослі не мають часу просто поговорити з дитиною, вислухати її. Дитячі питання можуть здаватись безглуздими та не вартими уваги… Однак прості душевні розмови створюють атмосферу довіри в сім`ї! Якщо дитина відчуває, що її уважно слухають – вона розуміє свою важливість для батьків, розуміє цінність питань, що її турбують. Усвідомлюючи власну вагу дитині буде набагато легше звернутись до вас за інформацією.

4.Дитина заслуговує на правду

Відповідайте на питання дитини чесно, пом`якшуючи деякі аспекти відповідно до віку. В іншому разі дитині буде важко довіряти вам. У разі ігнорування питання діти часто підключають власну фантазію, продукти якої можуть виявитись набагато небезпечнішими, а ніж реальність, яку ви намагались приховати.

5. Терпіння – запорука успіху

Дозуйте інформацію, яку надаєте дитині, контролюйте її об`єм. У кращому випадку ваша дитина просто не запам`ятає, а можливо і заплутається. Деякі теми надто важкі, щоб обговорювати їх за один раз, тож запасіться терпінням.

Вікові особливості розмови про ВІЛ/СНІД

Розмова з дітьми до п'яти років. Малюки не потребують подробиць і не здатні засвоїти такі складні терміни, як «імунна система», «вірус імунодефіциту людини». Пояснення повинні бути спрямовані на формування впевненості у безпеці: їхньої і вашої. Завдання батьків – зробити цю безпеку реальною. Починати треба з елементарних правил особистої гігієни, поступово привчаючи дитину до акуратності.

Розмова з дітьми до семи років. Діти цього віку більш здатні до засвоєння базових знань щодо ВІЛ/СНІДу. Скажіть їм, наприклад, що СНІД – хвороба, що виникає через інфекцію, яка потрапила в кров. Для більшої наочності можна намалювати схему, що пояснює роботу імунної системи людини, коли організм бореться проти елементарної застуди, і що відбувається, коли в організм потрапляє ВІЛ.

Поясніть малюкові, що ходити в школу і грати з ВІЛ-позитивною дитиною безпечно, головне, щоб їх ігри не супроводжувалися бійками. Ви можете нагадати, що конфлікти між товаришами можна вирішити, обговоривши їх. Важливим буде згадати і про те, що не слід торкатися до чужої крові або відкритої рани іншої людини, особливо, якщо у самого малюка є свіжі рани.

Розмова з дітьми від 8 до 12 років. Дітям, вік яких наближається до перехідного, і дітям перехідного віку необхідні більш повні знання про ВІЛ/СНІД, про секс і контрацепцію. А також про те, які погляди батьків на ці питання.

Поговоріть з дитиною про:

-     статеву зрілість – розвиток грудей, менструаціях, полюціях, та інше;

-     про те, що означає «статевий акт» (ваша дитина може думати, що це означає «обніматися і цілуватися»);

-     контрацепцію, зокрема про презервативи, - засоби, що допомагають запобігти ВІЛ- інфекції і захворюванням, що передаються статевим шляхом, а також небажану вагітність у дівчаток;

-     ЗПСШ (захворювання передаються статевим шляхом), включаючи ВІЛ;

-     небезпеку алкоголю і наркотиків.

Якщо ви самі з якихось причин не можете вести відверті бесіди зі своєю дитиною щодо сексуального виховання та статевої зрілості, то завжди можете звернутися до фахівців-психологів.

Що стосується питань про ВІЛ/СНІД, то в розмові з дитиною важливі достовірність, доступність та адекватність сприйняття інформації. Для того щоб правильно відповісти на виникаючі у дитини раннього підліткового віку питання, вам потрібно буде знати деякі терміни і поняття. Такі як: антитіла, вакцина, вакцинація, імунітет, імунна система, клітина, щеплення, пуповина, яйцеклітина, насіннєва рідина, симптоми, тощо.

Розмова з підлітками (13 - 17 років)

У цьому віці підлітки відчувають постійну спокусу до вживання алкоголю, наркотиків і початку раннього статевого життя. Це обумовлює важливість розмови про певні ризики.

Як почати розмову? Обміркуйте, що і як ви хочете сказати вашій дитині. Зізнайтеся, що відчуваєте себе невпевнено, починаючи розмову. Скажіть щось на кшталт: «Я не знаю, що і як тобі сказати. Мої батьки ніколи не говорили зі мною про це. Шкода, що вони цього не робили».

Усвідомте важливість такої розмови. Ваша дитина має володіти інформацією аби не припуститись фатальних помилок. Ви повинні створити всі умови для створення щасливого майбутнього своєї дитини.

За додатковою інформацією ви можете звернутися до Святошинського районного у м. Києві центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді за адресою: просп. Леся Курбаса, 18-Г, 12 під’їзд. Телефон: (044) 274-74-42.

 

Джерело:Святошинський районний у м. Києві центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux