Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Ботулізм

Опубліковано 13 вересня 2017 року о 12:37
фото

Харчова токсикоінфекція, викликана токсином, який виробляється бактерією Clostridium botulinum з важким перебігом та ураженням центральної нервової системи.

Clostridium botulinum анаероб, який завжди присутній в кишківнику тварин, та сам збудник не викликає захворювання людини. Зараження людини відбувається в результаті споживання до їжі різні продукти, що містять спори Clostridium botulinum та ботулотоксин - ковбаси, копчені продукти, свіжов’ялена риба, м’ясні, рибні, грибні, овочеві консерви.

При попаданні збудника ботулізму і токсину в шлунок людини, відбувається їх всмоктування через слизову оболонку в кров. Далі токсин проникає в мотонейрони спинного і довгастого мозку, що проявляється розвитком бульбарного і паралітичних синдромів. Розвиваються паралічі, наростає дихальна недостатність.

Інкубаційний період хвороби триває від 2 годин до 7 діб (у середньому 24 години). Початок хвороби гострий - спочатку з’являються нетривалі нудота, блювота і пронос, температура тіла зазвичай нормальна.

Через 3-4 години з’являються неврологічні симптоми - сухість у роті, ослаблення зору, з’являється “сітка” перед очима, або двоїння перед очима, косоокість, можливий птоз однієї або обох повік, у хворих з’являються порушення ковтання і мови - голос сиплий, тихий. Через розвиток парезу кишківника розвивається запор та метеоризм.

За відсутності специфічного лікування хворі помирають.

Діагноз встановлюють на основі клінічних проявів, епіданамнезу (вживання в їжу консервів, свіжов’яленої риби). Ботулотоксин виявляють в біологічній пробі на тваринах.

Всім хворим з підозрою на ботулізм показана обов’язкова госпіталізація в реанімаційне відділення інфекційного стаціонару.

Профілактика ботулізму - суворий контроль при стерилізації і зберіганні продуктів на харчових підприємствах, консервних заводах, у продуктових магазинах, особливо при домашній консервації. Необхідно пам’ятати, що консерви з банок із роздутими кришками (бомбажем) не можна вживати в їжу.

 

Джерело:Комунальне некомерційне підприємство «Консультативно-діагностичний центр» Святошинського району м.Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux