Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Як розвинути почуття власної гідності

Опубліковано 23 червня 2017 року о 15:23
фото

Чому людина, буває, не подобається собі? «Мені здається, що я – найзвичайнісінька посередність!» - іноді такі думки ми можемо почути від інших.

Ми усі в певній мірі потребуємо самоповаги. Вважається, що це одне з почуттів, яке облагороджує людину.

Чому у підлітків можуть виникнути почуття невдоволеності собою? Насамперед, їх можуть засмучувати власні обмеження, бо вони все ще ростуть. І через відсутність життєвого досвіду їм важко миритися з невдачами. А оскільки їх почуття поки ще недостатньо врівноважені, іноді вони можуть прийти не до найкращого рішення. Тому й буває, що підліткам здається, що у них все виходить не так, як потрібно! Крім того, підліток може втратити самоповагу через неспроможність виправдання сподівання дорослих, які його оточують.

Як можна зміцнити недостатню самоповагу? Практичні поради для підлітків.

Насамперед, чесно подивися на свої позитивні сторони та недоліки і ти помітиш, що багато з твоїх так званих слабких місць виявляться зовсім незначними. До того ж не применшуй свої позитивні сторони. Подумай про те, які в тебе є хороші риси.

Також корисно поміркувати над такими речами.

Став перед собою реальну мету. Постійне прагнення піймати «журавля у небі» іноді призводить до гірких розчарувань. Тому важливо, щоб намічені цілі можна було досягнути. Наприклад, навчитися швидко друкувати, грати на музичному інструменті чи вивчити іноземну мову, розширювати літературні уподобання. Твої досягнення сприятимуть зростанню почуття самоповаги.

Допомагай іншим. Самоповага не з’явиться сама по собі, якщо сидіти, склавши руки.

Виконуй роботу якісно. Навряд чи можна бути задоволеним, недбало виконуючи свою улюблену справу. Можна навчитися отримувати задоволення і від будь-яких домашніх чи навчальних справ, якщо відноситись до обов’язків з позитивним настроєм.

Будь уважним при виборі друзів. Люди, які поводяться зверхньо, зневажаючи інших, дійсно можуть розвинути в тобі почуття неповноцінності. Тоді вибирай собі в друзі тих, хто щиро зичить тобі успіху, добробуту і підтримує тебе.

 Один з письменників сказав: «Іноді підлітки, котрим бракує індивідуальності й самоповаги, намагаються іти по життю, одягнувши на себе ту чи іншу маску». А насправді за маскою приховується почуття неповноцінності, від якого ці підлітки намагаються позбавитися.

Наприклад, ті хто вступає у численні статеві зв’язки намагаються позбутися пригніченості, піднятися у власних очах (відчувши себе бажаним чи бажаною), відчути близькість.

Намагаючись досягти впевненості у собі, деякі люди схильні «перегинати палицю». Багато хто перетворюється на егоїстів і починає дуже перебільшувати свої вміння і здібності. А дехто у спробі самоствердження намагається принизити інших.

Варто відзначити, що у кожного повинна бути міра самоповаги, проте не можна впадати у крайнощі.

Людина, володіючи адекватною самооцінкою, не схильна сумувати, але не можна сказати, що вона постійна весела. Вона не песиміст, проте її оптимізм також розумний. Вона не вважає себе людиною, якій завжди щастить, але й визнає себе вічною невдахою.

Тому пам’ятай про свої сильні сторони, займайся саморозвитком. Подекуди будуть з’являтися сумніви в собі, однак ніколи не сумнівайся у власній гідності та цінності.

 

Джерело: Святошинський районний у м. Києві центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux