Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Депресія: найпоширеніші симптоми та фактори, що на неї впливають

Опубліковано 23 травня 2017 року о 14:58
фото

Сучасній людині стає все складніше знайти своє місце у світі – не тому, що досить часто її підстерігають небезпеки або катаклізми, а тому, що люди відірвалися від природи, цивілізація стає все більш техногенною, а потік інформації постійно зростає. Сьогодні людина буквально захлинається в потоці інформації, поєднує кар'єрний ріст і сімейні обов'язки, постійно чогось навчається і прагне більше встигнути. Відпочити вдається дуже рідко, та й відпочинок часто затьмарюється поганою погодою, сваркою з близькими, думками про чергові труднощі в бізнесі та іншими неприємностями.

Передбачається, що до 2020 року, гостра депресія посяде друге місце в світі. Відповідно до досліджень Національного інституту психічного здоров'я, в Сполучених Штатах близько 14 800 000 людей страждають гострою депресією. Рівень самогубств у хворих з таким діагнозом найвищий серед усіх психічних захворювань. У віці від 10 до 24 років, кожна третя смерть це смерть внаслідок самогубства. На жаль, більшість людей, що страждають гострою депресією, ніколи не звертаються за допомогою до лікаря. А оскільки діагноз не поставлений і лікування не проводиться, депресія, яка може тривати роками, ще більше посилюючи і завдаючи хворому нестерпний біль, зрештою, може привести до фатального результату.

Відрізнити депресію від поганого настрою нескладно. Поганий настрій може з'являтися періодично, під впливом певних ситуацій. Як тільки ситуація вирішується, емоційний стан людини теж приходить в норму, відповідно до її характеру і сприйняття світу. Депресія ж тягнеться місяцями і навіть роками – людина при цьому відчуває себе слабкою і безпорадною, втрачає надію на успіх у житті, а потім втрачає інтерес до самого життя і стає байдужою до всього, навіть до рідних і близьких.

Які найпоширеніші симптоми депресії?

Відповідно до досліджень Національного інституту психічного здоров'я, люди, що страждають на депресію відчувають різні симптоми цієї хвороби. Вони відрізняються ступенем тяжкості, частотою і тривалістю прояви. Все залежить від окремо взятої людини і її особливостей хвороби. Виділяють такі загальні симптоми депресії:

            пригнічений настрій протягом більшої частини дня, особливо вранці;

            постійне відчуття смутку, страху або спустошеності;

            майже щоденне відчуття втоми і зниження життєвої енергії;

            значне набирання ваги або її втрата (зміна загальної ваги на 5% за місяць).

            майже щоденне відчуття провини або марності;

            почуття безвиході та /або песимізм;

            дратівливість, збуджений стан;

            важко зосередиться, сконцентруватися, запам'ятати деталі і прийняти рішення;

            майже щоденне безсоння або надмірна сонливість;

            майже щоденне явне зменшення інтересу до улюблених занять і хобі, включаючи секс і повна байдужість до них;

            стійкі фізичні симптоми, що не піддаються лікуванню, наприклад, головний біль, шлункові коліки або розлад шлунка;

            відчуття збудженого стану, відоме як психомоторне збудження, чи стану загальмованості;

            постійні думки про смерть і самогубство (не просто страх смерті), спроби самогубства.

Фактори, що впливають на депресію

Причин або їх комбінації, які провокують депресію і депресивні стани безліч. Якщо узагальнити, то найчастіше депресію провокують кілька важливих факторів.

Насильство. Пережите фізичне, сексуальне або емоційне насильство, один з найбільш поширених чинників виникнення депресії.

Медикаменти. Наприклад, ліки, які використовуються для лікування високого кров'яного тиску, як адреноблокуючі засоби, можуть викликати депресію.

Конфлікти. Регулярне перебування в конфліктному середовищі неминуче призводить до депресії. Дуже важливо вчасно вирішувати конфлікти в родині, з друзями і співробітниками, так як це люди, з якими ви найчастіше спілкуєтесь.

Смерть або втрата. Душевний біль з часом змінюється порожнечею, яка стимулює самоаналіз. Зазвичай цей аналіз дуже критичний до себе, тому й з'являється ризик депресії.

Спадковість. Якщо у вашій родині траплялися випадки прояву депресії, то ваші шанси перебувати у депресивному стані збільшуються. Доведено, що депресія передається у спадок. Наприклад, дитина буде реагувати на найменші труднощі в життя депресією, якщо її рідні та близькі схильні до депресивних станів. У першу чергу більшість поведінкових реакцій дитина сприймає від мами, а якщо їй властиво впадати в депресію, то і для дитини це буде характерно в майбутньому.

Важке захворювання. Іноді депресія співіснує з хронічним захворюванням, або виникає внаслідок перенесеної важкої хвороби.

Важливі події в житті. Навіть такі приємні події як зміна роботи, закінчення школи або одруження можуть викликати депресію. Також депресію викликають і втрата роботи, розлучення або вихід на пенсію.

Інші проблеми особистого характеру. Наприклад, соціальна самоізоляція у зв'язку з психічним захворюванням або вигнання з сім'ї.

Зловживання алкоголем або наркотиками. Більше 30% людей, які зловживають алкоголем і наркотиками, також страждають гострої депресією.

Якщо ви бачите, у когось зі своїх рідних і близьких наявність будь-якої з причин появи депресії не соромтеся протягнути їй руку допомоги, можливо, завтра вона знадобиться вам.

 

Джерело: Святошинський районний у м. Києві центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux