Головна  →  Новини  →  26 квітня 2017

Всесвітній тиждень імунізації

Всесвітній тиждень імунізації

Впродовж останнього тижня квітня (24.04.-30.04.17р.) проводиться Всесвітній тиждень імунізації, метою якого є сприяння просуванню одного з найбільш дієвих інструментів охорони здоров’я в світі – використання вакцин для захисту людей різного віку від інфекційних хвороб. Імунізацію визнано найбільш успішною та економічно ефективною профілактичною стратегією, яка на сьогодні дозволяє попередити 28 тяжких інфекційних хвороб. ВООЗ настійно рекомендує сім’ям обов’язково вакцинувати дітей проти смертоносних хвороб. За даними організації, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті від дифтерії, правця, кашлюку, кору, епідпаротиту і краснухи.

Обізнаність людей щодо вакцин, наявних для захисту від хвороб, зацікавленість у визначенні свого вакцинного статусу та членів сім’ї і можливість отримати необхідні щеплення стає головною ціллю цих днів.

Вакцинація створює у людей специфічну несприятливість до дії збудників інфекційних хвороб та їх токсинів, тобто виробляє у них штучний активний імунітет.

Завдяки щепленням у світі ліквідована натуральна віспа, у багато разів знизилась захворюваність на поліомієліт, дифтерію, кашлюк, кір, краснуху, епідемічний паротит, вірусний гепатит В.

Україна була визнана країною, вільною від поліомієліту.

Зменшилась кількість ускладнень та летальних випадків від інфекційних хвороб. Зросла тривалість життя населення та зменшилась дитяча смертність у країнах, де широко використовують вакцини.

Проте досі 19,4 мільйона малюків залишаються не вакцинованими, щорічно 1,5 млн. дітей помирають від інфекційних хвороб, які можливо було попередити. В Україні один із найнижчих показників імунізації в світі. Відповідно до вимог ВООЗ населення повинно бути охоплено профілактичними щепленнями понад 95%, що дозволить запобігти поширенню інфекційних хвороб та ліквідувати більшість з них у майбутньому. Завдяки колективному імунітету інфекційні  захворювання не будуть розповсюджуватись, навіть, якщо будуть завезені з інших держав.

До календаря щеплень України внесено імунізацію проти 10 інфекцій (поліомієліт, дифтерію, кашлюк, кір, краснуху, епідемічний паротит, вірусний гепатит В, правець, туберкульоз, хіб-інфекція). Необхідні для людини щеплення проти зазначених інфекцій проводяться у закладах охорони здоров’я за місцем проживання безкоштовно.

Однак у Святошинському районі, як і в цілому по м. Києву та Україні, склалась незадовільна ситуація щодо охоплення населення профілактичними щепленнями. Щороку збільшується прошарок невакцинованих осіб. Так, за 2016 рік охоплення щепленнями населення району  не виконано по жодному з видів щеплень. Охоплення імунізацією склало від 8,5% проти туберкульозу дітей 7 років до 98,8% проти поліомієліту дітей до 1 року життя. У період епідемії туберкульозу вакцинацією проти цієї інфекції охоплено лише 40,4 % дітей до 1 року життя (в 2015р. - 44,2%).

Причинами низького рівня імунізації населення були медичні протипокази (до АКДП – 4,1%), відмови батьків від щеплень їх дітей (найбільше проти вірусного гепатиту В – 21,1%), а також відсутність або недостатнє забезпечення імунобіологічними препаратами закладів охорони здоров’я району.

Накопичення нещеплених осіб серед населення сприяє появі та поширенню інфекційних хвороб, які керуються засобами специфічної профілактики. Необхідно зазначити, що жодне інфекційне захворювання не минає без ускладнень, часто відтермінованих, інвалідності, а також може мати смертельний наслідок (дифтерія – 10%, поліомієліт – 10-20% , кір – 14%, кашлюк – 1% тощо). Тому запобігти епідемічному неблагополуччю легше, ніж боротися з ним.

Проведення Всесвітнього тижня імунізації сприятиме збільшенню охоплення щепленнями тільки через поліпшення обізнаності населення про необхідність захисту проти інфекційних хвороб і права на імунопрофілактику кожної людини.

Потрібно пам’ятати, що альтернативних вакцинації ефективних засобів створення захисту проти інфекцій не існує.

Дитину слід захистити від інфекцій ще до того, як вона почне активно контактувати з іншими дітьми у дитячому закладі або на дитячому майданчику тощо.

В рамках кампанії 2015-2016 років основна увага приділялася ліквідації прогалин у імунізації та забезпечення справедливості у відношенні рівнів охоплення імунізацією. Тому ВООЗ закликає людей та організації, що працюють на міжнародному, регіональному, національному та місцевому рівнях, у державному та приватному секторах і в рамках цивільного суспільства, активніше проводити і брати участь у заходах під час всесвітнього тижня імунізації.

 

Джерело: Святошинський підрозділ ВП ГМЛВ О.Л.Громашевська.

Перейти до спискуВерсiя для друку