Головна  →  Новини  →  24 жовтня 2016

На базі КНП «КДЦ» Святошинського району відбулася лекція на тему: «Діагностика захворювань молочної залози» (фото)

На базі КНП «КДЦ» Святошинського району відбулася лекція на тему: «Діагностика захворювань молочної залози» (фото)

У рамках відзначення Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози у п’ятницю, 21 жовтня, в КНП «Консультативно-діагностичний центр» лікарем-онкологом вищої категорії Володимиром Нодем було прочитано лекцію на тему: «Діагностика захворювань молочної залози» для сімейних лікарів Святошинського району міста Києва.

Володимир Федорович зазначив, що щороку у всьому світі від раку молочних залоз помирає близько 600 тисяч жінок і діагностують більше 1 мільйона випадків раку молочної залози.

В Україні щодня 43 жінки захворюють на рак молочної залози і 21 помирає.

Фактори ризику розвитку захворювань молочної залози наступні:

- спадковість (рак молочної залози по материнській лінії) – збільшує ризик розвитку раку на 50% у дітей жіночої статі у сім’ях з такою патологією;

- ранні та часті аборти, відмова від годування груддю, ранні менструації (до 11 років) та пізній клімакс (після 55 років);

- ендокринні та гінекологічні захворювання (щитоподібної залози, цукровий діабет, неконтрольований прийом гормонів);

- психо-неврогенні фактори (стрес), фактори харчування, зловживання алкоголем, куріння, екологія;

- травми молочних залоз та запальні процеси у тканинах молочних залоз.

Володимир Федорович наголосив, що основним метолом діагностики раку молочної залози є мамографія. Однак, мамографія як скринінговий метод проводиться після 40 років, але при підозрі на злоякісне новоутворення зазначене обстеження проводиться незалежно від віку пацієнтки.

Всім сімейним лікарям рекомендовано проводити огляд молочних залоз та лімфатичних вузлів у жіночого населення та направляти на необхідні інструментальні обстеження. У разі виявлення пухлиноподібних утворень у пацієнток, рекомендовано направляти до лікарів-онкологів для проведення подальшої діагностики та лікування.

 

Джерело: Комунальне некомерційне підприємство «Консультативно-діагностичний центр» Святошинського району м.Києва

Перейти до спискуВерсiя для друку