Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу

Опубліковано 28 вересня 2016 року о 12:12
фото

Сказ - особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, при якому відбувається ураження центральної нервової системи та, за відсутності вчасного лікування, смерть.

Збудником сказу є вірус.

Треба пам’ятати, що слина зараженої сказом тварини містить в собі вірус за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тобто тварина виглядає здоровою, але містить у собі небезпечний вірус!

Інкубаційний період у тварин (період від зараження до появи перших клінічних проявів) дуже нестабільний, триває від 14-ти днів до 3-х місяців. Клінічно сказ у тварин проявляється по-різному. У собак і котів у більшості випадків відмічається буйна форма, рідше – тиха, паралітична.

Буйна форма хвороби триває 6–11 днів і проходить три стадії:

1. Продромальна (передвісники) – характерні безпричинні зміни в поведінці тварини. Собаки стороняться людей, ховаються в темне місце, не відгукуються на клич. Недовіра змінюється незвичайною ласкою, намаганням лизнути господаря, що дуже небезпечно, оскільки слина тварини вже містить вірус. Апетит тварин знижений чи спотворений (поїдає неїстівні предмети).

Найчастіше вони проявляють агресію, посилюється реакція на зовнішні подразники (світло, дотики), з’являється задишка, розширюються зіниці ока, на місті укусу з’являється свербіння, акт ковтання затруднений, відмічається блювота і слинотеча.

2. Через 2–3 дні хвороба переходить у другу стадію – стадію збудження. Вона говорить сама за себе: тварина хапає й гризе різні предмети, своє тіло, стає дуже агресивною.

3. У третій стадії (продовжується 4–5 днів) з’являються паралічі, тварина частіше лежить і помирає в коматозному стані.

Собаки, коти та інші тварини, які нанесли укуси, повинні бути негайно доставлені їх власниками (підприємством, установою, організацією або особами, що займаються відловом бродячих собак і котів) у найближчу установу державної ветеринарної медицини для огляду і карантинування на протязі 10 днів.

Зараження людини відбувається через попадання слини хворих на сказ домашніх, сільськогосподарських та диких тварин, при укусі або ослиненні ушкодженої шкіри. Після потрапляння вірусу до організму людини настає прихований, або інкубаційний період, який триває 1-3 місяці. Інколи можливе скорочення цього періоду до 10-12 днів або подовження до одного року. Загальна тривалість хвороби 5-8 днів, іноді 10-12 днів.

Перші ознаки хвороби у людини виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси, що робить лікування практично неможливим. Захворювання проявляється підвищенням температури до 37,2-37,3°С, пригніченим станом, безсонням. У подальшому з'являються галюцинації, марення, відчуття страху, білю у місці укусу, параліч кінцівок та паралітичні розлади дихання, які викликають смерть.

Якщо Вас укусила тварина або її слина потрапила на Вашу шкіру чи слизові оболонки, головне:

швидко промити рану (подряпину) водою з милом, обробити краї рани спиртовим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку;

звернутися до травматологічного пункту, лікарі якого визначають необхідність проведення екстреної вакцинації.

Кваліфікована медична допомога мешканцям Святошинського району м. Києва, постраждалим від нападів тварин, надається цілодобово фахівцями травматологічного пункту Київської міської клінічної лікарні №7 за адресою вул. Котельникова, 95 (тел. 424 74 71).

Єдиним захистом від хвороби є щеплення.

Враховуючи епізоотичну ситуацію зі сказу на території міста Києва та Київської області, прогноз зі сказу в м.Києві залишається нестабільним, оскільки існує потенціальна можливість заносу та передачі вірусу сказу від хворих тварин з неблагополучних територій Київської та інших областей.

Необхідно пам’ятати, що сказ - це особливо небезпечне захворювання, що у 100% випадків без вчасно проведеного специфічного лікування закінчується летально. Саме тому своєчасне звернення до травматологічного пункту, в якому надається спеціалізована антирабічна допомога постраждалим від укусів тваринами, може врятувати життя.

Пам’ятайте: при укусі або ослиненні підозрілою на сказ твариною негайно зверніться до лікаря!

 

Джерело: Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» Святошинського району м. Києва.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux