Головна  →  Новини  →  30 серпня 2016

Правила поведінки і дії в разі отруєння препаратами побутової хімії

Правила поведінки і дії в разі отруєння препаратами побутової хімії

Перш за все дотримуйтесь правил зберігання засобів побутової хімії. Не переливайте їх в посуд з-під харчових продуктів, не тримайте їх на кухні, холодильнику, в шафах з посудом або харчами. Особливо ретельно слідкуйте за тим, щоб ці препарати не попали до рук дітей. Частою причиною нещасного випадку є самоотруєння. Це буває, коли при роботі з побутовими хімікатами перевищується рекомендована доза речовини або не використовуються засоби індивідуального захисту (респіратор, рукавиці).

Найбільш розповсюджені отруєння оцтовою есенцією, нашатирним спиртом, засобами для знищення комах (інсектицидами), миючими засобами. Ці речовини мають різну ступень токсичності.

Миючі препарати, наприклад, пральні порошки, засоби для миття скла, раковин, як правило, не викликають тяжкого отруєння. Їх дії обмежуються подразненням слизової оболонки шлунково-кишкового тракту або шляхів дихання, чи то алергічними реакціями (чхання, сльозотеча, закладання носа).

Найтоксичні - інсектициди, які містять у собі фосфорорганічні з'єднання (ФОС): хлорофос, карбофос, дихлофос. Отрута типу ФОС швидко викликає тяжке отруєння. Перші симптоми - блювота, пронос, сильна пітливість, задуха, «клекочуче» дихання. В найбільш важких випадках людина втрачає свідомість. Це буває, коли препарати попадають у організм через рот. А при вдиханні їх токсичність проявляється слабо: головний біль, запаморочення, нудота, що можна віднести на рахунок неприємного запаху препарату. Оцтова есенція яка використовується у побуті (70-80% розчин оцтової кислоти): при попаданні на шкіру або слизові оболонки, викликає хімічний опік. Якщо людина випила оцтову есенцію, то, крім місцевого опіку, помічаються і загальні дії на організм - починається розпад еритроцитів, внаслідок якого уражаються нирки і печінка. Якщо це сталось, то сеча, забарвлюється у червоний колір. Тяжкі опіки травного тракту можуть призвести до інвалідності, так як часто при цьому утворюються рубцеві звуження стравоходу та шлунку, що порушує прохідність їжі. В таких випадках потрібні складні відновлювальні операції.

Отруєння нашатирним спиртом може виникнути, якщо його помилково випити замість алкогольних напоїв. Інколи хворому у непритомному стані підносять до носу не вату, змочену нашатирним спиртом, як це потрібно, а відкритий флакон. Внаслідок необачного руху флакон може перевернутись і рідина попаде в рот і ніс, викличе опік.

Якщо хімічна речовина попала в організм, треба перш за все викликати «Швидку допомогу» і обов’язково сказати, чим викликане отруєння. В цьому випадку до хворого направлять спеціальну бригаду, яка надасть необхідну допомогу. До прибуття машини «Швидкої допомоги» треба самостійно провести невідкладні заходи:

-при отруєнні препаратами групи ФОС промийте потерпілому шлунок, для чого дайте йому випити зразу 0,5 л водопровідної води кімнатної температури і викличте блювання. Повторить цю маніпуляцію декілька разів, що хоча і не дасть повного очищення шлунку, але допоможе вилучити з нього значну частину отрути та зменшить його всмоктування в кров. Промивання шлунку подібним методом допускається тільки у тому випадку, якщо потерпілий не втратив свідомість. Хворого який втратив свідомість треба покласти на бік, це потрібно для того, щоб вміст шлунку під час блювоти не затік в дихальні шляхи. Порожнину роту потерпілого в цьому випадку треба очистити, для чого треба повернути його голову набік.

-при ураженні отрутами припікаючої дії дайте потерпілому випити склянку холодної води, щоб зменшити концентрацію речовини і відповідно її припікаючу дію. Промивати шлунок, викликати блювоту, таким хворим не можна: вони можуть поперхнутись і кислота або луг попаде в дихальний шлях і викличе опік. Для того щоб нейтралізувати кислоту і луг, дайте хворому випити скляну молока. Пити содовий розчин при отруєнні кислотами не рекомендується, так як внаслідок реакції нейтралізації виділяється велика кількість вуглекислоти і тепла, котрі сприятимуть посиленню больового відчуття.

Джерело: відділ з питань надзвичайних ситуацій

Перейти до спискуВерсiя для друку