Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Проголошення незалежності України

Опубліковано 23 серпня 2016 року о 13:01
фото

24 серпня українці відзначають своє головне державне свято – День незалежності України. У цей день 1991 року Верховною Радою тоді ще Української РСР було прийнято «Акт проголошення незалежності України»:

Виходячи зі смертельної небезпеки, яка нависла над Україною у зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 р., продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про Державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави — України.

Територія України є неподільною і недоторканною.

Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України.

Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.

Цей короткий документ - епохальна сторінка в історії українського державотворення, підсумок багатовікової боротьби українського народу за власну державу та реалізацію природного права української нації на самовизначення.

А вже 1 грудня 1991 року в Україні відбувся всенародний референдум, на підтвердження «Акт проголошення незалежності України», в якому взяло участь 84,18% громадян країни; за його результатами, незалежність України підтримали 90,92% виборців. Таким чином, народна воля остаточно утвердила відродження української державності.

З моменту проголошення державного суверенітету України почався новий етап її історії — етап відродження української нації та держави.

Головними орієнтирами розвитку України стали: підвищення авторитету країни на міжнародній арені, будівництво демократичної правової держави, створення суспільства, що складається з активних та свідомих громадян, досягнення стійкого зростання в економіці та високого рівня добробуту й безпеки людей, збереження миру та злагоди у всіх областях життя, розвиток регіонів, підтримка культури і спорту.

На сучасному етапі свого розвитку молода Українська держава переживає тяжкі часи пов’язані з військовою агресією на Сході країни, проте український народ з оптимізмом дивиться у майбутнє, сподіваючись на подальше утвердження власного суверенітету, розквіт української культури, утвердження європейських цивілізаційних цінностей та розбудову ефективної, соціально орієнтованої економіки. Здобута українцями національна незалежність, врешті-решт, є найміцнішою гарантією процвітання і добробуту українських земель, інтеграції українства до загальносвітового цивілізаційного процесу та посідання українцями свого місця серед дружної сім’ї європейських народів. Спрямовуючи своє майбутнє до Об’єднаної Європи Україна підпорядковує цій меті як зовнішньополітичні зусилля, так і комплексні політичні та соціально-економічні внутрішні реформи.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux