Головна  →  Новини  →  30 червня 2016

Гострі кишкові інфекції – чим загрожують і як уникнути?

Гострі кишкові інфекції – чим загрожують і як уникнути?

Літньо-осінній період – це найсприятливіший час у році для того, щоб наш організм наситити вітамінами. Разом з тим, тепла пора року є дещо небезпечною та найпоширенішою для гострих кишкових інфекцій.

Гострі кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо в дитячому віці, поступаючись лише гострим респіраторним інфекціям та грипу. ГКІ це велика група інфекційних захворювань, викликаних патогенними та умовно-патогенними бактеріями, вірусами та найпростішими. Патогенні мікроорганізми не тільки порушують процеси нормального травлення – вони отруюють організм, викликають сильну інтоксикацію.

Джерелом інфекції є людина або тварина.

Шляхи передачі: у дітей раннього віку - це контактно-побутовий, харчовий та водний. Захворювання зустрічаються як поодинокі так і спалахи або групові захворювання внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, а також забруднені руки, іграшки та інші предмети.

Серед гострих кишкових інфекцій найчастіше зустрічаються: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіт, ротавірусний ентерит, дизентерія, сальмонельоз та інші.

Для групи кишкових інфекцій характерна локалізація збудника у різних органах травного каналу, але виділяється він з екскрементами людини і тому домінуючим є фекально-оральний механізм передачі. Циркуляція збудника відбувається по колу: організм теплокровного хазяїна – об’єкти природного середовища – теплокровний хазяїн. Серед об’єктів природного середовища найчастіше забруднюються збудниками харчові продукти та вода, а також предмети вжитку, дитячі іграшки та забруднені руки.

Збудники кишкових інфекцій стійкі у зовнішньому середовищі. Так, наприклад сальмонели досить стійкі до дії чинників навколишнього середовища. Вони зберігають життєздатність у воді водойм від 3 днів до 3 місяців, у морській воді – до 27 днів, у маслі – до 200 днів, у молоці – до 2 років, у м’ясі - від 12 днів до 6 місяців, а в заморожених продуктах – до 750 днів.

Сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції припадає на зимово-весняні та літньо-осінні місяці. Цей підйом може бути пов'язаний із забрудненням джерел водопостачання паводковими водами, купанням у відкритих водоймах, з активацією харчового шляху зараження (овочі, фрукти, сприятлива для розмноження збудника температура та інше.).

Інкубаційний період триває від кількох годин до 7-ми днів.

Загальні клінічні прояви – це болі в животі, проноси, блювання, слабість, біль голови, підвищення температури тіла, озноб.

З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно:

використовувати для пиття лише кип’ячену воду;

у випадку підтоплення криниць проводити відкачування води, очищення криниць та дезінфекцію;

дотримуватись правил особистої гігієни;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;

не допускати споживання продуктів та напоїв протермінованих;

не вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;

не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;

при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки кип’ячену воду;

при купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;

при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;

перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми - обдати кип’ятком;

у подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);

на відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання готових страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж, тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;

перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мити руки з милом;

обов'язково мити руки після відвідування туалету;

при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;

для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати!

Тільки дотримання всіх гігієнічних правил дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями

 

Джерело: відділ з питань надзвичайних ситуацій

Перейти до спискуВерсiя для друку