Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Літо – епідсезон гострих кишкових інфекцій

Опубліковано 27 травня 2016 року о 15:29
фото

Групу гострих кишкових інфекцій (ГКІ) об’єднує перш за все механізм передачі – збудник потрапляє в організм людини через рот з інфікованими водою і їжею.

Усі збудники є специфічними паразитами людини та тварин. Проте вони мають здатність виживання та розмноження в зовнішньому середовищі (вода, ґрунт, харчові продукти, предмети вжитку тощо). Вони зберігають життєздатність на різних предметах від 1-5 днів до декількох місяців, особливо в темний період року. Сприяють розповсюдженню збудників мухи.

Як свідчить епідеміологічний аналіз у 2015 році в м. Києві відмічалось зростання захворюваності на ГКІ на 24,8 %, але показник був нижче, ніж по Україні в 2 рази. Питома вага дітей склала 38.3 % усіх хворих. По Святошинському району мало місце незначне зниження захворюваності на ГКІ (- 2,5 %). Протягом 2015 року по м. Києву було зареєстровано 4 групових захворювань та 1 спалах ГКІ (мікрорайон Бортничі, готельний комплекс «Русь», парк-готель «Київ», готель «Редісон», готель «Ibis») .

У 94,3 % хворих на ГКІ захворювання пов’язувались з наступними продуктами:

- 39,7% - кулінарні вироби;

- 21,4% - молокопродукти;

- 15,5% - овочі, фрукти, соки;

- 10,0% - яйця;

- 5,4% - ковбасні вироби;

- 2,7% - кондитерські вироби.

Більшість продуктів було придбано на ринках та місцях стихійної торгівлі. Мали також місце порушення правил приготування та умов зберігання їжі.

У 5,3% хворих захворювання пов’язується з вживанням продукції об’єктів громадського харчування.

Враховуючи фекально-оральний механізм передачі ГКІ, в теплу пору року слід бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, харчуватись лише свіжими стравами, приготовленими з додержанням санітарних правил, знищувати мух. Сирі овочі та фрукти треба добре мити водопровідною водою, обливати окропом. Продукти, що швидко псуються, зберігати у холодильнику, дотримуючись терміну їх зберігання.

Фактором передачі кишкових інфекцій може бути вода. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм, яка забруднюється нечистотами з суден, каналізаційних стоків та змитті з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у річках, озерах, ставках тощо необхідно запобігати ковтанню води. Не слід використовувати її для миття продуктів, посуду, рук.

Крім того, санепідслужба застерігає від придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, а також на ринках і торговельних місцях при відсутності належних умов (холодильне обладнання, рукомийник, окреме приладдя для обробки сирих і готових продуктів тощо).

Таким чином, необхідно робити все для того, щоб з їжею та водою в організм людини не потрапили збудники ГКІ.

У разі настання шлунково-кишкових розладів треба негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування. Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, що дуже важко піддається лікуванню.

Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути зараженню на ГКІ. Боротьба з кишковими інфекціями – справа всієї громадськості, кожного з нас.

 

Джерело: Санепідслужба Святошинського району (О.Л. Громашевська)


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux