Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Як зміцнити імунітет

Опубліковано 08 лютого 2016 року о 09:55
фото

Хочете бути здоровими - змініть спосіб життя. Ваш девіз: «ні» лежання на дивані, даєш фізичні вправи і свіже повітря! Стрес - головний ворог імунітету, женіть від себе подалі переживання і не нервуйте. Намагайтеся отримати якнайбільше позитивних емоцій.

Але почати зміцнення імунітету потрібно, звичайно, з харчування.

Вітаміни. Найбільш важливими для імунної системи є вітаміни A, B5, C, D, F, PP;

Практично вся рослинна їжа, особливо жовтого і червоного забарвлення (морква, червоний перець, диня, помідори, гарбуз) містить бета-каротин, що перетворюється в організмі у вітамін А. Вітамін А і каротини відповідають за силу імунної реакції на вторгнення антигену; крім того, вони здатні до деякої міри захищати від ракових захворювань. Головні джерела вітаміну С знає кожен - чорна смородина, шипшина, цитрусові, обліпиха, петрушка, кисла капуста, лимон. Дефіцит цього вітаміну зменшує швидкість вироблення антитіл, а його достатнє надходження з їжею - гарантія вироблення повноцінних імунних клітин. 
Вітаміни групи В містяться в насінні, хлібі з муки грубого помелу, горіхах, гречці, бобових, пророщених злаках, грибах, сирі. Багато в горіхах, насінні і пророщених злаках вітаміну Е - антиоксиданту, що захищає клітини від пошкоджень. Інше джерело вітаміну Е - нерафінована олія.
Мінерали. Селен, цинк, магній, кальцій, залізо, йод, марганець. Лідер за вмістом мінеральних речовин з рослинних продуктів - горіхи, бобові, насіння, цільні крупи, а також какао і гіркий шоколад.

Харчування. Повноцінні білки, м'ясо, риба, бобові. М'ясо або рибу варто їсти щодня, а от квасоля, горох або сочевицю можна вживати 1-2 рази на тиждень;
Овочі, фрукти та ягоди. Морква, буряк, капуста, квасоля, редька, червоний перець, гранати, родзинки, чорнослив, чорноплідна горобина, курага, яблука, червоний виноград, журавлина, горіхи, хрін, часник, цибуля, а також червоне виноградне вино, соки з м'якоттю (виноградний, буряковий, томатний, гранатовий).

Морепродукти. Ненасичені жирні кислоти, що містяться в рибі та морепродуктах, сильно підвищують захисні сили організму. Але тривала теплова обробка руйнує корисні речовини.

Продукти, що містять калій. Найбільше його в картоплі, випеченому в мундирі, горіхах, гречаній і вівсяній крупах.

Кисломолочні продукти: особливо ті, які містять живі бактерії. Різноманітні біокефіри і біойогурти підсилюють вироблення інтерферону, так що сміливо пийте їх і навіть використовуйте для заправки салатів і холодних супів. Метіонін, що міститься в них сприяє виведенню радіонуклідів з організму;
зелений чай - найкращий засіб для виведення з організму радіонуклідів.
Особливо корисно. Як можна частіше включайте в раціон брокколі, моркву, молочні продукти з біодобавками, полуницю, ківі, гарбуз, лосось, кедрові горіхи, оливкове масло, м'ясо індички, цитрусові. Додавайте в їжу якомога більше зелені - петрушки, кропу, коренів і листя селери. Чудовий ефект дає постійне вживання гарбуза, кабачків, патисонів.

Пробіотики. Корисно їсти більше продуктів, що збільшують зростання корисних бактерій в організмі. Вони відомі як "пробіотичні" продукти і в їх списку входить ріпчаста цибуля і цибуля-порей, часник, артишок і банани.

«Дари природи». Природним натуральним засобом, що підвищує імунітет, вважаються: ехінацея, женьшень, солодка, елеутерокок, лимонник. Вживати трав'яні настої і відвари можна як з лікувальною, так і з профілактичною метою.

Загартовування. Плавання, обливання і контрастний душ допоможуть вам зміцніти імунітет. Чергування високих і низьких температур - це чудове тренування імунної системи. Гарне загартовування в лазні та сауні. Якщо немає можливості ходити в лазню або сауну, підійде звичайний контрастний душ. Не забудьте після душу енергійно розтерти тіло вологою мочалкою або грубим рушником.

Активний спосіб життя. Корисні фізичні вправи: гімнастика, аеробіка, фітнес, біг, плавання, тривалі піші прогулянки, шейпінг, тренажери. З цього різноманіття, безумовно, можна вибрати щось до смаку, настрою і кишені. Але не можна захоплюватися! Доведено, що надмірні навантаження - на шкоду імунітету.

Розслаблення. Прийшовши додому з роботи, приляжте на диван, закрийте очі, і постарайтеся думати про що-небудь приємне, дихаючи глибоко і рівно. Можна включити приємну музику. Це чудово знімає накопичену протягом дня втому і не дає стресу перемогти імунітет.

 

Джерело: відділ з питань надзвичайних ситуацій


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux