Головна  →  Новини  →  1 грудня 2015

Енергоощадність по-німецьки - святкуємо разом! (фото)

Енергоощадність по-німецьки - святкуємо разом! (фото)

30 листопада в актовій залі управління освіти, молоді та спорту Святошинської РДА Києва спеціалізована школа № 40 з поглибленим вивченням німецької мови звітувала за підсумками українсько-німецького проекту “Engagier dich! – Збережи енергію!”.

За право взяти участь у проекті змагались 45 шкіл з усієї України. З-поміж них незалежне журі вибрало 4 найкращі, чиї пропозиції, як покращити енергетичну ситуацію у власній будівлі та навколо неї, виявились найцікавішими, і яким було довірене почесне право провести Інформаційні Дні проекту для широкого загалу, і спеціалізована школа № 40 з поглибленим вивченням німецької мови міста Києва - одна з цих чотирьох! 

Проект “Engagier dich! – Збережи енергію!”, розроблений німецьким Ґьоте-Інститутом у Києві, за дружньої підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Асоціації «Енергоефективні міста України», спрямований саме на підліткову аудиторію в Україні. Його основна ідея - це підвищення обізнаності школярів з питань енергоощадності та засад функціонування громадянського суспільства за допомогою інтегрованого вивчення німецької мови та інших предметів.

Вчителі німецької мови та фізики шкіл, які виявили бажання взяти участь у проекті “Engagier dich! – Збережи енергію!” пройшли у вересні спеціальний тренінг з використання сучасних інтерактивних методів навчання в Ґьоте-Інституті в Києві. При цьому кожна школа-учасник проекту отримала “Energiekiste” - невелику валізу, повну демонстраційного обладнання (разом з інструкціями німецькою мовою) для проведення дітьми експериментів з відновними джерелами енергії, оцінювання умов комфорту в приміщенні тощо. Участь у тренінгу взяли також так звані «мультиплікатори» – вчителі, які вже раніше набули в Ґьоте-Інституті необхідні кваліфікації з виконання проектів у школах. Виконавши експериментів і дослідження, команда нашої школи підготувала свій варіант програми проектних днів у школі. Проектні дні у спеціалізованій школі № 40 відбулись з 13 по 16 жовтня. Докладніше про реалізацію програми під час проектних днів викладено  у статті "Engagier dich! – Збережи енергію!"

Інформаційний день “Engagier dich! – Збережи енергію!” учні школи присвятили презентації результатів проекту, оприлюднивши опрацьовані матеріали та результати проведених у співпраці з асоціацією «Енергоефективні міста України» досліджень. 

Проект «Збережи енергію!» для нас – це новий крок для самореалізації та творчості, для успішної його реалізації було обрано групу найактивніших учнів, які готові заощаджувати і виявили бажання шукати нові, креативні підходи до давно знайомих речей. Реалізувати свої творчі наробки школярі змогли, знявши короткометражний ролик, який розповів про інформаційні заходи на тему «Використання природних ресурсів та енергії», проведені у школі під час проектних днів.

Перегляд учнівської короткометражки не залишив байдужих у залі. Девізом творчої групи стали слова «Заощадити можна лише те, що можна виміряти!», і увазі присутніх було запропоновано звіт про вимірювання якості освітлення, температури повітря, рівня СО2 та вологості повітря в шкільних приміщеннях.

Учнівська дослідницька група після аудиту школи вирішила зняти фільм про те, що може статись, якщо залишити всі можливі прилади ввімкненими. Короткометражка "Футбол" наочно продемонструвала, що одночасно ввімкнувши без потреби всі можливі електроприлади - можна залишитись взагалі без електрики. І без перегляду такого довгоочікуваного матчу - наші герої, на жаль, так і не закінчили перегляд матчу через перевантаження мереж.

Завдяки керівництву школи учні, що проводили ретельний аудит школи, побачили найпотаємніші місця, куди жодному учневі заходити ще ніколи не доводилось - підвали, горище, дахи.

Також учні запропонували своє вирішення проблеми сміття, зробивши крок далі, ніж просте сортування за різновидами. Вважаючи на те, що значною частиною шкільних відходів є папір, учні запропонували налагодити співпрацю з ПП «Обухівміськвторресурси», у рамках якої започаткували у школі збирання паперових відходів для подальшої переробки та повернення у школу вже у вигляди паперових виробів.

В рамках проекту «Збережи енергію» учні школи мали можливість поспілкуватись із спеціалістами Київського Центру енергоефективності, дізнатись, як розуміють енергозбереження та енергоефективність спеціалісти в цій галузі, дізнались про існування пасивних будинків та проаналізували - чи можливо наблизити будівлю школи до поняття "пасивний будинок". І одним з найочевидніших кроків для цього є розроблений учнями проект перетворення сорокової на Solarschule - Сонячну школу, тобто школу, що забезпечує свої енергопотреби за рахунок використання сонячної енергії. 

Під час проектних днів у школі відбувся майстер-клас «Ефекти від утеплення будинку» за участю представника Київського Центру енергоефективності пана Вадима Литвина, який сьогодні висловив щиру надію на подальшу плідну співпрацю учнів нашої школи з Центром.

Працюючи над цим проектом, учні дізнались, що в м.Києві в даний момент існує програма по модернізації Індивідуальних Теплових Пунктів, запроваджена Комунальним підприємством «Група впровадження проекту з енергозбереження» та Департаментом житлово-комунальної інфраструктури, тому учні-учасники проекту запропонували адміністрації школи ініціювати через Управління освіти, молоді та спорту включення до цієї програми нашої школи та прискорення робіт по модернізації системи опалення, про що було повідомлено і присутнього на заході пана Іллю Кострова, - головного спеціаліста відділу енергозбереження в сфері житлово-комунального господарства Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Пані Тетяна Мельникова, мультиплікатор Goethe-Institut в Україні, підкреслила, що вчителі і учні школи охоче долучились до заходів, які захищають навколишнє середовище, і їх активна участь стала вагомим внеском у проект “Engagier dich! – Збережи енергію!”.

Робота над проектом «Збережи енергію!» не обмежилась тільки стінами школи, учні провели також аудит прилеглого до школи мікрорайону: провели опитування жителів району; обстежили район за такими параметрами: марнування енергії, небезпека для життя та недоліки планування; також були виявлені можливі переваги, які потребують подальшого розвинення. 

Для того, щоб представити результати цього обстеження, учні виготовили 3D-конструкцію - макет мікрорайону, який наочно демонструє всі зібрані під час аудиту дані.

Головним висновком цього дослідження, стала думка учнів, що енергоефективність - це не лише вимкнення зайвих приладів, а й планування розвитку міста чи району, завдяки чому зменшуватиметься негативний вплив на клімат місцевості та поліпшуватиметься комфорт мешканців району.

Пані Сюзанне Бекер, заступник директора та керівник мовного відділу Goethe-Institut в Україні привітала присутніх та висловила подяку учням і вчителям школи, зокрема вчителю німецької мови Катерині Жуковський - куратору Проекта, за активну участь і дійсно творчий підхід до популяризації теми енергозбереження і енергоефективності в Україні.

 

У короткій промові пан Кіліан Шуберт, експерт з комунікацій асоціації "Енергоефективні міста України", особливо відмітив саме по-європейські широку громадську спрямованість учнівських досліджень на покращення енергоефективності не тільки своєї школи, а й мікрорайону, що її оточує, і підкреслила що саме такий підхід і був одним із значущих критеріїв визначення школи №40 серед переможців.

Тож школярі, за підсумками виконаного енергоаудиту будівлі школи і прилеглої території, розробили й передали шкільній і районній державній адміністраціям свої пропозиції з покращення використання енергії, і представник районної влади, виконуючий обов'язки начальника управління освіти, молоді та спорту Святошинської РДА Києва пан Ігор Лук'янчук висловив надію на те, що ініціативи учнів району знайдуть підтримку у посадовців міського керівництва.

Завершили презентацію набутих під час участі у Проекті результатів школярі пропозицією всім присутнім самостійно взяти участь у Експериментах із енергозбереження та пройти навчання прийомів енергоефективності по станціях.

На кожній станції учні школи демонстрували наочні досліди, що ілюструють як нескладно отримати енергію з відновлюваних джерел - чи навпаки, зберегти вже отриману енергію, або розповідали, як пані Ірина Санковська - представник громадської організації "Екологічний клуб", Деснянського району міста Києва, про найпростіші енергоефективні засоби, які можна виготовити власноруч - наприклад "кожушки" для чашок з гарячими напоями, та пропонували відповісти на питання або виконати завдання, за що учасники отримували бали. Набравши будь-яку кількість балів, гості мали можливість обміняти їх на сувеніри або корисні енергоефективні речі. 

Тож - проект “Engagier dich! – Збережи енергію!” у школі продовжуватиметься і далі, впроваджені у рамках проекту ініціативи - розвиватимуться, співпраця з громадськими і комерційними організаціями сподіваємось, буде плідною і принесе гідні результати. 

Енергоощадність по-німецьки - святкуємо разом!

 

Джерело: СШ№40 

Перейти до спискуВерсiя для друку